Гюнер ШЮКРИ
Праговете на коритото на река Падинска и земеделски площи са били отнесени в следствие на проливните дъждове, алармира кметът на ардинското село Падина Кямил Кичуков. Той отбеляза, че е информирал за проблема областния управител Илия Илиев с подписка от населението за предприемане на незабавни мерки. Веднага е пристигнала
работна група, която да направи оценка на място. Комисията е поела ангажимент обектът да бъде включен за предвиждане на средства за възстановяване на праговете и пробутване на земни пластове към двете страни на реката.
Кметът на Падина посочи, че проблемът е от много години, и с всяка изминала година коритото на реката отнема земеделските площи на местните стопани.  Прекъсват се селскостопанските пътища, които обслужват населението от двете страни на реката.
„Необходимо е да бъдат предвидени и осигурени финансови средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за оформяне на „леглото" на реката", заяви Кямил Кичуков.
Река Падинска е особено пълноводна през зимния период. Тя извира от местността „Свети Илия" и има водосбор от различни места. Земята от двете й страни се обработва и се засажда предимно с картофи и с други култури.
Падина е едно от най-големите населени места на територията на община Ардино. По постоянен адрес в селото живеят над 1000 души. Местното население се занимава с картофопроизводство, бобови култури и една малка част с тютюнопроизводство. Има шивашка фирма и млекопреработвателно предприятие, където работят общо около 80 души.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/2/16 14:28

    Веднага реката да се върне обратно!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/2/16 14:50

    Кмете не гледайте реката,а по-скоро организирайте екскурзията в турция която обещахте преди изборите,че току виж и на нас като лбимия ни вожд ни забранят да стъпваме там.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/2/16 15:45

    Реката е важна, прагове , фирма изпълнител, поръчка, комисион. В реката са парите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/2/16 17:08

      Като са в реката вземете парите и действайте, току виж пък са възстановени праговете и отнесените земи на стопаните.Кмета е кмет за всички и е в услуга на всички когато има за решаване на проблеми от различен характер какъвто е и случая в махала Жеден.Има искане от хората и кмета е длъжен да вземе под внимание искането на хората които са потърпевши от настъпилото събитие.Що се касае за притесненията и съмненията Ви за злоупотреба,ако има решение на проблема за което много се надяваме да има положителен отговор, но това институции на по-високо ниво и те ще се произнесат така,че е много рано за Вашите притеснения.

      Изтриване
  4. Анонимен11/2/16 20:03

    Реката е текла и пак ще тече, навремето коритото и се коригираше и контролираще чрез засаждане на дървета тополи и елша, изкуствени диги и прагове. Къде са те сега? Дърветата изсечени и изгорени, праговете отнесени в резултат на голямата ерозия от незаконното изземване на баластра и пясък от речното корито. Падинци сами са си виновни за дереджето, не се грижат за природата си чакат все кмета......

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/2/16 20:48

    Същото е положението под с.Първична,Върбица лека полека отнася оскъдната земя,тъй като пред очите на Общинското ръководство безразборно се краде баластрата от разни фирми.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/2/16 00:04

    Guner ne se pravi na 4uknat idi da snimas v BASEVO kakvo e polojenieto!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.