Административният съд в Кърджали потвърди решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което се прекратяват пълномощията на кмета на село Калоянци Лютфи Юзеир Юсмен.
Както вече 24rodopi.com писа, народният представител Цвета Караянчева разкри, че кметове на 14 населени места въртят бизнес в нарушение на закона. Един от тях е кметът на Калоянци Лютфи Юзеир Юсмен. Същият продължава да извършва търговска дейност по смисъла на Търговския закон, се казва в сигнала на Караянчева до ОИК. Към сигнала са приложени фискални бонове, от които е видно, че същите са издадени на 4 декември 2015г. от "ФИРМЕТ – Л.ЮЗЕИР" ЕТ. ОИК е констатирала факта, че същият не е изпълнил разпоредбата на чл.41, ал.3 от ЗМСМА, което обстоятелство се потвърждава и от УДОСТОВЕРЕНИЕ с изх. рег. №20151230153036/30.12.2015г. на АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА, ТР, Служба вписвания – Кърджали, което е основание за прекратяване на пълномощията му като Кмет на Кметство Калоянци, общ.Кърджали, обл.Кърджали и указва на същият, че на основание чл.42, ал.3 от ЗМСМА има право на писменно възражение пред ОИК – Кърджали в тридневен срок от получаването му.
В срок в ОИК – Кърджали от Лютфи Юзеир Юсмен е постъпило възражение, в което той твърди, че е спазил едномесечният срок по чл.41, ал.3 от ЗМСМА, тъй като още на 30.10.2015г. е предприел необходимите действия за прекратяване дейността си като едноличен търговец. Към възражението е приложил като доказателства, копия от документи.
От извършените справки в Търговския регистър в присъствието на членовете на ОИК се установило, че до 14 часа 43 минути и 42 секунди на 12.01.2016г. Лютфи Юзеир Юсмен – кмет на Кметство Калоянци, продължава да осъществява търговска дейност с фирма "ФИРМЕТ – Л.ЮЗЕИР" ЕТ, КАЛОЯНЦИ, с ЕИК: 108516799, на която същия е собственик и представляващ. Видно от Търговския регистър кметът едва на 06.01.2016г. в 11часа 19минути и 38 секунди е предприел действия в Агенция по вписванията, търговски регистър по подаване на заявление В1 за Прехвърляне на предприятието на едноличния търговец.
ОИК стига до извода, че по безспорен начин, че Г-н Лютфи Юзеир Юсмен – Кмет на Кметство Калоянци, общ.Кърджали не е изпълнил империтивната норма на чл.41, ал.3 от ЗМСМА да предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността на едноличния търговец и уведоми писмено за това председателя на общинския съвет и общинска избирателна комисия, което изискване е комулативно, а не алтернативно.
Неизпълнението на визираното по-горе задължение от страна на Г-н Лютфи Юзеир Юсмен – Кмет на Кметство Калоянци, общ.Кърджали представлява самостоятелно основание за предсрочното прекратяване на пълномощията му като кмет на Кметство Калоянци, се казва в решението на комисията.
Съдът потвърждава решението. „С чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА е въведено задължението за лице, което при избирането му за кмет осъществява дейност по ал. 1, в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати, да предприеме необходимите действия за прекратяването й, като уведоми за това писмено ОИК и председателя на общинския съвет. Неизпълнението на това задължение представлява самостоятелно основание за налагане на санкция, чрез предсрочното прекратяване пълномощията на кмета, съгласно разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА. Както се каза, по делото по безспорен начин е установено, че Лютви Юзеир към момента на встъпването му в длъжност като кмет на Калоянци е бил регистриран като едноличен търговец, обстоятелство не се оспорва от същия. Също така безспорно е, че въпросната регистрация е заличена едва към 12.01.2016 година, като до този момент жалбоподателя не е направил необходимото, да уведоми за това писмено ОИК и председателя на Общинския съвет", посочва Административния съд.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/2/16 07:54

    Вай, вай, вай, коджа сакатлък!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/2/16 12:22

    ОИК-Момчилград кога ще прекрати мандата на кмета на с.Загорско-Екрем Ахмед, който е с влязла в сила условна присъда за документна измама ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.