Стотици българи се отзоваха на поканата на Михаил Миков – председател на парламентарната група на БСП, да почетат в неделя делото на екзарх Антим I пред паметника му в двора на църквата „Св. Константин и Елена" в Одрин. Поводът за организираното посещение в крайграничния турски град бе призивът на лидера на БСП към българските граждани да почетат заедно паметта на първия български екзарх в храма, където бе отслужена литургия в негова памет по случай 127 години от смъртта му, които се навършват на 1 декември.
Наред с представителите на БСП, на поклонението присъстваха над 300 души в организирани групи от Съюза на тракийските дружества в България от градовете Хасково, Стара Загора, Ямбол, Бургас, водени от техния председател Красимир Премянов. На поклонението в Одрин присъстваха членът на Изпълнителното бюро на БСП Милко Багдасаров и лидерът на левицата в Кърджали Георги Кючуков.
В словото си Красимир Премянов припомни, че инициативата и доброволните средства за издигането на паметника на първия български екзарх и първия председател на Великото народно събрание след Освобождението са именно на членовете на тракийските дружества в България.
След поднасянето на многобройните венци и цветя на признателност, Михаил Миков припомни делото и ролята на екзарх Антим I за постигането на независима българска църква и за изграждането на новата българска държава.
Кулминацията на честването бе спонтанното изпълнение на химна на Република България от страна на стотиците присъстващи, подето от един и подхванато от всички, което просълзи събралите се българи и бе естествен финал на патриотичната проява в съседна Турция.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/11/15 13:51

    Да се види от Бьлгарите,какво означава толерантност....!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/11/15 14:23

    ЕДИРНЕ....,..

    ОтговорИзтриване
  3. Баба Гина30/11/15 14:45

    Миков защо не е поканил и нас редовите гласоподаватели на БСП или само свои хора с наши пари от супсидий и членски внос

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/11/15 15:30

    Българите колко време са обитавали в тъй наречената от тях Турският град дасе нарече вместо Едирне с думата исторически Одрин след като мнозина от Българските градове като пет вековното наименовани градове с Турски имена като Филибе-Пловдив, Ески Зара-Стара Загора,Пашмаклъ - Смолян. И доста други Български градове с Турски имена.

    ОтговорИзтриване
  5. Дърт комунист30/11/15 16:46

    И повече не се връщайте !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/11/15 17:00

    До 13:51
    След като преди малко повече от 100 години османлиите за кратък период обезбългариха с огън и ятаган цяла източна и западна Тракия (в сравнение с което тукашния "възродителен процес" изглежда като коледна песничка), сега им е изключително лесно да говорят за толерантност. Ако малко преди това българската войска не беше оставила нито един турчин в източните Родопи, в момента България щеше да е раят на толерантността...
    Кое им е толерантното в Турция- заселиха цяла източна Тракия с побягнали българомохамедани предимно от Родопите, от 100 години не спряха, и продължават още по агресивно да им промиват мозъците, че били турци и да им забраняват да говорят на МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИК, забранени са наставките -ов, -ев, -ски -ин и т.н. и още много примери.
    Нека видим с какви права разполага турското население в нашата страна. Тюркоезичните мюсюлмани имат право на свои политически организации, на свои медии (издавани на турски език), на новини на своя език по държавната българска телевизия, на преподаване и изучаване на своя език в българските държавни училища, на свои читалища и културни институции. Нещо повече, представители на тюркоезичните българи не просто участват в политическия живот, а в определени периоди те дори управляват. Ето това е толерантност.
    Хайде сега изтрийте ми коментара, защото някой много ще го заболи от настоящи и исторически истини...!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/11/15 17:05

    до 15,30: Ко рече бе чиляк?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/11/15 21:06

    До:17:00 добре де да кажем че Турците не са толерантни ако друг път висе наложи да пътувате за Едирне да посетите Бълг. Църква и паметника Антим 1 пожелавам ти,там да ти се случи най лошото през живота ти малоумник не кадърник подлец смотани интересчии,гадини мръсни ясно ли ти анадум му мръсно куче лешояд ачкьопек такъв .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/11/15 22:07

    30/11/15 17:00
    Много си прост и едностранчив.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/11/15 22:44

    30/11/15 21:06 А ти си едно злобно турско същество, даже и кьопек не си...щото кьопека с по толеранрен от теб мизерник скапан, чобан прост...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/11/15 23:47

    до 21,06ч.
    хей лудия пий си хапчетата редовно. няма да ти слушаме глупостите и брътвежите на турски.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.