Според статистиката, от всичките 5009 села на територията на България, 564 са обезлюдени или с по-малко от 10 жители, като 91 от тях са разпръснати из планинските възвишения на Родопите. Това обаче няма значение. Поне не сред някоя от многобройните, едва забележими, пътеки, водещи до тези забравени места, където статистиката постепенно се превръща в трагедия. Личната трагедия на всяко едно загинало българско село.
Една такава пътека започва и от село Църквица, разположено на пътя Ардино - Джебел.
Някога свързваща, по между им, населените места от региона, днес тя води единствено към миналото. Прашната пътека до самия си край при село Плазище следва релефа, очертан от малката река Дамдере. По нея отдавна никой не е минавал, а дълбоко врязаните в земята следи от грайфери и захвърлени тук-таме патрони показват, че се използва основно от ловци и дървосекачи. От време на време заблудена сърна или заек също преминават оттук.
След около час лъкатушене из гората пътеката излиза на открито било, осеяно с разрушени къщурки. Това е село Модрен. Или поне някога е било, защото от 2012 г., поради отсъствието на постоянни жители, селото е закрито, а територията му е придадена към землището на съседното село Мишевско.
Разделен на 4 махали, Модрен е разполагал с около 40 къщи, голяма част от които днес са просто купчина камъни. Тъжните им останки се подават между листата на отдавна подивели овощни дървета. Последният спомен за някогашните дворове.
Устоелите на времето къщи все още пазят част от обзавеждането. Стари печки, тенджери и дори мотоциклетен кош още са си там, където за последно са ги оставили стопаните им. Въпреки че някои помещения са използвани за подслон, тук отдавна никой не живее.
Единствените постоянни обитатели на Модрен са кравите и... дядо Манол.
Дядо Манол не е местен. От Смолян е. Някога е работил в ХЕИ Мадан, но пенсията не стига и макар да е прехвърлил 80-те, вече две години е тук и се грижи за стадо от 15 говеда. Няма как - трябва да се оцелява. Настанил се е в една от по-запазените къщички и заради тежките условия на живот се определя като най-нещастния човек в държавата. Често остава без храна и с дни яде само брашнена каша. Вода за себе си и за добитъка вади от единствения непресъхнал кладенец в селото. Вълчите набези също не са му чужди.
Въпреки трудностите, или може би точно заради тях, дядо Манол е с буден ум. В час е с новите технологии и най-вече с политиката. Едно особено достижение за жител на изоставено село без ток.
Дядо Манол е българин, но населението на джебелския край е съставено предимно от мюсюлмани, за което свидетелства и изоставената джамия в Модрен. Затова и аналогията с Манол Кехая от романа "Време разделно" възниква от само себе си. В този случай обаче времето не разделя хората, а миналото - от бъдещето. При това с категоричен замах. Заличавайки завинаги следите от онази пропита с дъх на слама епоха, подчинена на суровите закони на селския бит. Тя се изгубва безвъзвратно след 2007 г., заедно с последните 7 жители на Модрен.
А историята на селото е дълга. Помни я намиращият се в близост средновековен каменен мост. Помни я гората, помнят я и местните. Само дето ги няма, за да я разкажат.80-те години отварят нова рана в обръгналата на страдания плът на Родопите. Тогава голяма част от жителите на Модрен, както и на много други населени места от региона, принудително напускат родните си места, за да не се завърнат никога. В ход е "Възродителният процес". Той оставя неизличимия си отпечатък върху джебелското селце, като го осъжда на бавна смърт, лишавайки го от населението му.
Такава е личната трагедия на Модрен. Останалото, както се знае, е статистика.
Текст и снимки: Христо Узунов, "Изоставената България"
Заглавието е на 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Осман29/11/15 12:07

    За жалост това е България.
    Основните проблеми на държавата не са етнически, а икономически, като за изтъкването на етническите и реалните икономически проблеми са виновни политиците, които ние ги избираме и после се чудим какво да ги правим.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/11/15 12:39

    Трябва да се благодари на "демократичните" бг управници дето унищожиха държавата и нацията

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/11/15 12:48

    Населението е турско, а не мюсюлманско!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/11/15 18:01

    yashaaaaa MODRENN

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/11/15 20:28

    Напротив населението е точно мюсулманско .
    Турчин не означава веднага че е мюсулманин може да е със всякаква друга религия .
    В същото време да си турчин означава да си роден в Турция .
    Ако си роден в България става съвсем друго.
    Ставаш Българин с турски произход

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/11/15 20:51

    Ti si turcin s bilgarski proizhod...!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/11/15 23:06

    Господин Узунов; бай Манол трябва да е помак, А не българин както си написал, пиши новината както трябва за да проявим интерес,, кой ненормален българин ще живее там бе,, планинските обитатели са помаци или турци, не се ебавай с произходите;;

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/11/15 08:40

    Abe 23.06 ,kato e pomak ne e li bulgarin ili ako e bg. miusulmanin, sigu.r pak ne bg grajdanin,izraziavai se pravilno.kAJI ,PISHETE V ZAGLAVIETO POMAK ILI TURCHIN ZA DA GO CHETEM.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/11/15 20:39

      Аз смятам че трябва да се обръщаме към към личноста ей така,,,,!! Български гражданин от помашки произход, или български гражданин от турски произход:::Вие сте споменали за бай Манол ,, значи трябва да е помак човека, защото турците вече не са български имена доколкото знам,, а и българин едва ли да дойде човека там да живее,, моите уважение господин Узунов,, не ме разбирайте погрешно,,,

      Изтриване
  9. Анонимен1/12/15 09:36

    скъпи читатели и съграждани за пореден път се убеждавам ,че сте загубили човешкото и стойностното в душите си ,как един от вас коментиращите не вникнахте в текста и съдбата на този човечец,а взехте да го нищите какъв бил помак ,турчин.....много жалко за вас душите са ви изпростели та чак сте прозрачни......във всяка една статия търсите кавга с опонента и се плюете като хамали.Толкова ли, и само такива "бедни "душици ли остнаха жители на това приказно градче на таз красива странаХора ,хора всички сте кадри на някое университет и колеж сигорна съм в това ,но за съжаление сте прогнили като червиви ябълки от лошотията и безхаберието на измислената ви интелигентност лъхът във всеки ред

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.