Потомците на избитите тракийци от цяла България се събраха в Маджарово. Събра ги живата родова памет и споменът за есента на мъчителната 1913 година. Те сведоха глави пред Тракийския мемориал-костница, който се намира недалеч от центъра на селото.
В своето слово Татяна Стоянова, временно изпълняващ длъжността кмет на общината изрази задоволство от добрата организация на общината и тракийското дружество в Маджарово, които съумяха и тази година да превърнат това паметно историческо събитие в истински празник на духа. „Тежка е съдбата на тракийските бежанци, но голяма е силата на духа им. Днес ние се прекланяме и пред подвига на тракийските войводи, спасили повече от 20 хиляди българи-мъченици. Тракия е духовен стълб, на който се крепи духа на днешните поколения. Нека не предаваме своята историческа памет и да помним , че никой и нищо не е забравено. За да ни има, за да я има днес и утре България", заяви Стоянова.
Да уважат паметта на тракийските българи дойдоха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, зам.-председателите на Върховния комитет на СТДБ - Яни Янев и Михаил Вълов, членовете на Централния съвет–Петра Мечева, Румяна Вълчева, Нонка Матова, Краснодар Беломорски, председателят на тракийските младежи Тодор Ангелов, председателите на ТД от цялата страна, писатели, граждани и гости на общината.
С радостни възгласи и ръкопляскания бе посрещната групата участници в похода „По пътя на дедите ни". Под патронажа и прякото участие в похода на професор Атанас Щерев, финансирани от неговата фондация, сто души потомци на тракийските българи, начело с тракийския изследовател Димитър Шалапатов, поставиха неговото начало на 1 октомври от град Фере, през с. Балкьой, село Пишмян, през Армаганската долина и Курбалъка в Доганхисарския балкан. Във финалния ден те тръгнаха от разклона за с.Черничено, през двата бунара на връх Чаталкая, спуснаха се към Кетенлика, през Тютюн-тарла, покрай Шиш тепе и мястото, където е била воденицата с картечницата на башибозушката орда, от там през селото до Мемориалния комплекс. Сред тях бяха тракийските ръководители Яни Янев, Петра Мечева, Нонка Матова, Румяна Вълчева и Тодор Ангелов. С тази хубава инициатива , потомците на тракийци доказват за пореден път своя патриотизъм, родолюбие и съпричастност към тракийската кауза.
 24rodopi.com
На снимката: Пред паметника на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов в Маджарово.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/10/15 16:02

    Браво братя! Другата година още повече последователи! Наприш, ас гюсът наприш!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/10/15 22:13

    а такаааааааа къде е огнян иванов не го виждаме на снимката а точно на гърба на тези отрудени хорица си издейства мястото като общински съветник от герб/ иначе не бил член на герб ама общински съветник от герб/ и държавна службичка в земеделието?!?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/10/15 22:16

    22:13 styaga se za izbori i nyama vreme za tyah

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/10/15 22:33

    нямал време за тях ли 22:16 ? пък си приписва техните гласове за да се вре при герб а? лицемерие

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.