Мюмин ТОПЧУ*,
Бурса
Вестник, издаван в Бурса, цивилизовано бе цитирал част от мой коментар и името ми. Копието на тази публикация по-късно видях в кърджалийска пропагандна бюлетина.
Ала този път дивашки, цензурен напън бе заличил oт нея името ми и пасажът, взет от моя текст. Този доста изчанчен и незаслужаващо внимание случай ми навя тъжни размисли.
Не съм някой графоман, но за миг наново усетих познатото тежко дихание на социалистическия областен цензурник Мишовски.
"В това градче, един ден ще издигнат мой паметник"! Словоблудството и излишният патос са на днешния абдикирал братовчед на покойния подполковник, привиждащи му се лъскави, червени лампази и доресто конче, отвеждащо го към върховете на планините, които сам си ги е създал…Халюцинациите са вредно нещо!
Преди година и нещо една шашкънка, заета в изданието, плод на старите кърджалийски агентурни муцуни, бе издигнала познатата слънчогледова палка при представянето на новоизлязла книга. Възбраната й идваше от факта, че в книгата наново се бе промъкнало моето фамозно и нежелано име.
Или пък вече покрай бреговете на Арда, поет и писател можеше да бъде единствено „създателят на планини"... Падението на простосмъртните продължава. Въпреки, че тези двамата се вживяват в ролята на литератори…
Новопръкналата се цензурка наскоро без свян пробута на читателската аудитория опашатата уйдурма, че „в Кърджали са се събрали петдесетте най-добри поети на Балканите". После я засякохме на един фестивал в провинциална Анадола, което й бе достатъчно да твърди в изданието си, че там е била единствено поканената от чужбина.
Аджеба, в онзи провинциален край, дали някой е чул за града, сгушен в полите на Родопите или най-малкото, за никому неизвестната хаберджийка... Самохвалството е с комичен привкус. Синтезът му пледира, ако заслужава, други да те потупват по рамото. С една дума, никога в Кърджали не са гостували петдесетте най-добри поети на Балканите. Толкоз народ единствено може да е прекарал весело на някоя местна кьорсофра, но дълбоко се съмнявам, дали сред тях е имало някой истински поет... Иначе във всеки малък град и село на Турция ежегодно се провеждат най-различни фестивали от рода на "Доматена красавица" или пък "Бостанско плашило". Редовно се канят фолклорни състави от комшийска България. На сцените им могат да се показват и любители на литературата, но тези фестивали в никакъв случай не произвеждат поети, нито пък участието в тях е достатъчен фактор за самохвалство.
В днешно време разчитащите на цензурата безусловно обслужват политическия елит и самозадоволяват собственият си нагон. То и без туй слабите хора не могат да издигат планини, нито пък заслужават паметници...

*Бележка на 24rodopi.com: Авторът живее в Бурса от дълги години. Работил е като журналист в Кърджалийско, писал е за национални вестници
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/9/15 18:58

    Ко каза?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/9/15 19:41

    К'о??? Нееее. Я свържи 2 лафа - стига с тия ителектУални напъни. За какво си писал въобще???

    ОтговорИзтриване
  3. агата кристи1/9/15 19:44

    нищо не се разбира, явно, че сме от слабите хора, които не могат да издигат планини, нито пък заслужават паметници ...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/9/15 19:54

    da be i az ni6to ne razbrah,ne6to ecafektiran choveka,niakoi polzval dumite mu za propaganda ,obache puk posle niakvi pishman poeti ,neshto si pridavali vajnost,no puk ne bili poeti,a mesni trobaduri samodeici i poslednia da zatvori vrata ,nikuv red obshto vzeto . .

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/9/15 20:52

    разбрах едно, че бялото кученце на бат` Бойко е много миловидно, красиво, със страхотен поглед, идва ми да го изям...много е готино т.е. и двамата са сладури, ама кучето е супер, целувам те мило кученцееее

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/9/15 22:08

    Аз пък разбрах всичко. Който не може да чете между редовете, да подминава коментарите, написани от хора, знаещи и можещи. Браво Топчу, право в десятката!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/9/15 22:16

    Redakciqta, samo za nqkvi turci pishete, DPS plashtat dobre, a?

    ОтговорИзтриване
  8. adem urpekli2/9/15 01:53

    mumun aga birazda yaktin insanlari yazsana.
    unladan af istesene. sende komunislere ajanlik yapmisina. sana hic yakistiramadik.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/9/15 02:46

    Тези хора нямат ли си имена. Стига с тази комунистическа страхопсевдожурналистика.

    ОтговорИзтриване
  10. здравко сербезов2/9/15 07:59

    както е казал древния зафериус.
    МНОГО БУРЯ, НЯМА ДЪЖД.
    на турски.
    Куру калабалък.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/9/15 09:04

    ко ??? дано поне вие от редакцията си разбирате писаниците !!!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/9/15 10:27

    не мога да вдяна бре, хорицаа

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/9/15 11:55

    tova mi napomnya za едно..., когато взема една книга и ако ми е безинтересна я захвърлям , ако да-, я препрочитам много пъти...този текст ми е безинтересен, , ,

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3/9/15 04:14

    A , bisimi dedin ? :))))

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.