Световната финансова криза, която започна през 2008 година и постепенно премина в икономическа, се усети в България още на следващата година, когато БВП-то на страната спадна с 5%. Последва бавно възстановяване, предкризисното ниво страната ни достигна през 2014 година.
Изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) обаче хвърля поглед върху възстановяването на отделните области в България по данни до 2012 година.
Ето и какви са изводите според икономистите, цитирани от „Money Bg":
До края на 2012 година, от 28-те области в страната 19 или две трети не успяват да възстановяват икономиките си до нивата на реалното съвкупно производство преди кризата през 2008 г. Най-изразен спад в сравнение с 2008 година отчитат областите Перник ( 54%), Видин (22%), Силистра (20%), Кюстендил (18%) и Смолян (17%), т.е. това са областите, които към 2012 г. са най-изостанали в процеса на възстановяване от кризата. Кърджали е сред областите, невъзстановили се до края на 2012 година.
На другият полюс са пет области, които успяват да се възстановяват от кризата още на следващата година – през 2010 година. Тук са София (град) и Ямбол, както и областите Пазарджик, Велико Търново и Добрич.
Област Разград възвръща предкризисното си ниво на реално брутно производство си през 2012 година.
Съвкупното производство не се повлиява негативно от кризата в три области – Софийска област, Пловдив и Стара Загора. Област Стара Загора, отчита спад през 2011 година с близо 5%, но към 2012 г. нейният реален БВП е над нивата от 2008 г. Останалите две области – София и Пловдив – имат непрекъснат положителен тренд на БВП за периода на и след кризата (2009-2012 г.) Софийска област е шампион по икономически растеж в периода между 2009 и 2012 г.
Любопитно е да се спомене, че нито една област не възвръща нивата вътрешния си продукт от преди кризата, през 2011 година.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/9/15 14:06

    Браво, щом ИПИ са готови с резултатите от 2012 година, значи да чакаме 2020 год за сегашното състояние

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/9/15 17:52

    Стар, но...

    Едно момче попитало баща си:
    - Тате какво е политика.
    Бащата му отвърнал:
    - Виж сега тате, аз нося парите в къщи, значи аз съм правителството. Майка ти казва какво да правим с парите, значи тя е ръководството. Прислужницата изпълнява задачите на майка ти, значи тя е работническата класа. Ти си този, за който отиват парите, значи ти си народът, а малкото ти братче е бъдещето.
    Една нощ момчето вижда, че баща му го няма. Става и вижда, че братчето му си е напълнило памперса и отива в спалнята на родителите си да събуди майка си да го преоблече, но вижда прислужницата да спи с баща му.
    На сутринта той казва на баща си:
    - Тате, разбрах какво е политика! Докато правителството се е*ава с работническата класа, ръководството спи, на народа никой не му обръща внимание, а бъдещето е осрано отвсякъде.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/9/15 17:59

    Именно затова хората масово напускат Кърджали ,,, няма бъдеще с тези мизерни заплати, все пак не напълно ще се обезлюдява града но много работна ръка напусна Кърджали включително и областта,, не е за добро,, това мога да кажа само, тревожно е,,,

    ОтговорИзтриване
  4. здравко сербезов2/9/15 18:40

    Кърджали и Криза.
    Нещо не се връзва.
    Като гладам колите, нема криза.
    Като гледам кафетерията, няма криза.
    Народът е облечен всекидневно, като за сватба.
    Ресторанти и Пицарий пълно с народ.
    Всеки пуши цигари за минимум 4,5 лв.
    За 20/25 лв та ден няма и обущаци.
    ...
    значи зафериус за кризата в кърджали е казал.
    ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/9/15 21:31

    17:59
    Има нещо подобно, но има и други важни неща, които трябва да се знаят.
    На първо место бюрокрацията. Никой не ти обръща внимание. Отиваш при Х препраха те при У, от У отиваш пак при Х и така се луташ със седмици и не знаеш какво да направиш. Почваш да търсиш връзки, но и те ги няма. Много от Х заминаха завинаги да следват и останаха, кой в Германия, кой в Англия и т.н., а трябва да си ходят, да работят, да изкарат някой и друг лев и пак обратно в бг. Нема такава държава с толкова неграмотен народ...Младостта им отиде ей така на вятъра. . .

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/9/15 10:53

    Сербезов, в случая си прав - 18:40
    ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА.
    _колите, кафенетата... се пълнят от хора, които работят-- ти знаеш, къде_извън бг,
    _има и такива, които по цял ден кибичат в кафенетата, играят белот(карти)...и не мислят за деца, семейство, , ,

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/9/15 13:02

    Не пишете или по-скоро не преписвайте/драга редакция/ неверни неща - захарта на едро била 1.03лв.Идете по магазините - цена по-малко от 1.40 лв. няма,а на едро търговците я вземат по 1.29лв.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.