Един от емблематичните кърджалийци – бившият общински съветник, кандидат за кмет и бивш шеф на пазара Димо Бодуров, осъди полицията за незаконно разследване и задържане. Той поиска 9 990 лева обезщетение, съдът му отсъди 3 000 лева, съобщиха за 24rodopi.com адвокати.
Баш „стопанинът" на Психодиспансера Димо Бодуров бе задържан в опит да изнесе 5800 литра нафта от здравното учреждение, съобщи лично шефът на Областна дирекция на полицията в Кърджали комисар Валери Баранов на брифинг преди 4 години.
Служителите на реда са получили сигнал за подготвян удар. 4-членна група пробвала да осъществи замисъла. По думите на комисар Баранов източването на нафтата е отнело около 7-8 часа. В операцията са участвали цистерна и товарен автомобил (на снимките), в който е била помпата за източване. И двете превозни средства са с русенска регистрация. По това време
Бодуров заема длъжността „Завеждащ административно-стопанската част" в Психодиспансера. Задържан е за 72 часа. Останалите от групата са прекарали 24 часа в ареста, а по-късно са освободени срещу подписка. Разпитан е бил целият персонал на болничното заведение, включително и тогавашният шеф му д-р Дамян Гетев.
На 30 юли 2015 година ситуацията е следната:
Димо Бодуров е бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл.195 ал.1 т.4 предл.1 и 2 и т.6 вр.чл.194 ал.1 вр.чл.20 ал.4 вр. ал.1 от НК като съответно му било повдигнато обвинение по посочените текстове в НК и бил последователно задържан под стража за срок от 24 часа по ЗМВР и 72 часа по реда на чл.64 от НПК. След приключване на разследването по отношение на него, бил внесен в съда обвинителен акт, като с Присъда №39 от 27.02.2013г. по НОХД №639/2013г. по описа на Кърджалийския Районен съд бил признат за невиновен и оправдан по повдигнато му обвинение като присъдата на първоинстанционния съд била потвърдена с Решение №140 от 16.10.2013г. по ВНОХД №442/2013г. на Окръжен съд Хасково, която влязла в законна сила.
Бодуров е завел иск към Областна дирекция на полицията в Кърджали за 9 990 лева.
В делото излага съображения, че спрямо него било проведено незаконно разследване, бил ограничен в правото си на свободно предвижване, съответно бил разпитван многократно, бил претърсван служебният му кабинет, като случаят бил широко разгласен от органите на МВР,  в следствие, на което бил представен като престъпник. Счита, че спрямо него са извършени незаконни действия като в следствие на същите претърпял множество неблагоприятни последици, а именно както следва: Било нарушено правото му на лична свобода и свободно придвижване, а така също и личната му неприкосновеност и тази на неговия дом; Името му било спрягано като престъпник, бил набеден пред цялата общественост в гр.Кърджали и страната за извършване на тежко криминално престъпление; В семейството му се създала изключително тягостна атмосфера, което се е отразило неблагоприятно върху неговото здраве по време на репресията. Получил съответно сериозни здравословни усложнения, като и към настоящия момент бил на поддържащо лечение. Счита, че с изложените действия били уронени авторитета и доброто му име, както на него, така и на членовете на семейството му, като бил злепоставен пред цялата общественост. Наказателното преследване срещу него продължило за периода от 22.07.2011г. до 16.10.2013г., а именно повече от 2 години, като участието му в този процес в качеството му на обвиняем било изцяло в резултат на действията на служителите на ОДМВР-Кърджали. От разпита на свидетелите А. Я. и Н.К., се установява, че същите били в близки отношения с Димо Бодуров, когото познавали от преди повече от 15-20 години, като ищецът бил весел човек, шегаджия и бохем. През 2011г. им станало известно за извършена кражба на гориво в психиатричната клиника, където работел, за което бил един от обвиняемите. Разбрали, че бил задържан за случая, като информацията за това получавали главно от местните медии. От този момент Бодуров коренно се променил, като се затворил в себе си, говорел непрекъснато за станалото и изпитвал съмнения във всички. При всяка среща коментирал случая, като недоумявал, защо е обвиняван в извършеното престъпление. Бил стресиран и изнервен, като всичко това му се отразило крайно негативно в емоционален и психически аспект. Здравето му се влошило, като кръвното му налягане се повишило. За период от 2-3 годни ищецът не коментирал нищо друго, освен случилото се с него във връзка с извършената кражба. Чувствал се обиден, още повече че бил и част от системата на МВР в предходни години, а за известен период бил и общински съветник. След като бил оправдан от съда, в известна степен състоянието му се подобрило, но към настоящия момент продължавал да изживява всичко и изпитвал чувство на срам. Споделял е, че хората странят от него заради това. Всичко това се отразило и на семейството му, като съпругата му била в тежко здравословно състояние.
Съдът е констатирал, че са налице вреди за ищеца, настъпили от действия на служители на ОДМВР-Кърджали. „Когато лицето е оправдано в влязла в сила присъда, обезщетението за неимуществени вреди причинени от незаконното обвинение, обхваща и обезщетението за вредите от незаконното задържане под стража, поради което в настоящия случай съдът следва да присъди обезщетение, което обхваща настъпилите за ищеца вреди от задържането под стража и незаконното обвинение, по което е оправдан", се казва в мотивите на съда.
Съдебният състав намира, че сумата от 3 000 лева е достатъчна да репарира доказаните неимуществени вреди.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

44 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/8/15 08:21

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Аптикадир1/8/15 09:02

    Димо Бодуров-Президент !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/8/15 09:34

    Хайде сега - умря циганката дето го хвалеше, та вие почнахте....На тоя дупето му е оцапано от всякъде ....

    ОтговорИзтриване
  4. Реджеб1/8/15 09:51

    Димо в момента продава варена царевица на плажа във Фанари, ако някой го види да му каже да ми върне хладилната чанта че няма къде да си слагам сандвичите

    ОтговорИзтриване
  5. Този мовек наистина заслужава да бъде баща на нацията ! Аз ще гласувам за него !

    ОтговорИзтриване
  6. Този човек наистина заслужава да бъде Президент на България !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/8/15 11:13

    При една работеща съдебна система,тази крадлива мишка щеше да е отдавна в пандиза.И сега вместо да го изкарват герой или борец за права,щеше да е един престъпник какъвто си е и щеше да търка наровете в затворите.Жалко за обикновените хора,които гледат безнаказаността в държавата ни и докато те се трудят яко други хора крадат и се измъкват безнаказано.Няма такава държава!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/8/15 11:17

    Така работеше МВР по времето на Цветан Цветанов. Показно, демонстрация, тежки думи и накрая нищо. Димо Бодурод ще вземе 3 000 лева не от Баранов или от Цветанов, а от парите на данъкоплатците. Молете се само хората от така нар. Група на Златето да не заведат и те дела, че там вече не мърдат 50 000 лева. Пак от джоба на всички.
    А Цветанов си има 6 апартамента, Баранов хем е пенсионер, хем го уредиха с работа при заплата от 1850 лева.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/8/15 11:18

    Димо Бодуров не е престъпник, но не е и цвете за мирисане. Това, че е осъдил МВР да му заплати определена сума е по скоро отражение на правната компетентност на юристите във ведомството. Директора на ОД да изиска справка за броя на заведените дела срещу ведомството и броя на спечелените. След като се съпоставят ще се получи % на юридическа компетентност

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/8/15 11:18

    Добре де, а кой всъщност е искал да изнесе нафтата с тази русенска цистерна? Ама и дознателите в МВР са едни кухи лейки - хвани единия, удари другия!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1/8/15 11:30

    КЪДЕ Е ДЪЩЕРЯТА НА ДИМО НАФТАТА? ХОЛАНДИЯ! А, КАКВО РАБОТИ ТАМ?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1/8/15 11:36

    БАРАНОВ НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА..ДА ПЛАЩА ТОЙ.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен1/8/15 12:05

    Баранов и неговите протежета...още са живи. боклуциии!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Бодуров-Крал ва България !

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен1/8/15 13:00

    Ееее поредните лъжи. Момчетата носеха нафта от психодиспансера преди 3-4-5 години...Не зная кой е бил шефа на психодиспансера, но на 100% се носеше от там с туби. Работещ в психодиспансера, или ??? човек даваше тубите на едно от момчетата, което живееше в квартал Байкал и от там разпределяше нафтата, кой колкото желае...Няма съд, няма справедливост е ти това е да живееш в скапаната, крадлива бг. Също се носеше нафта и от жп гарата. Момчетата работят зад автогарата...ХХХХХХ Градът е малък и всичко се знае. А този дядо му Вертер работеше в една фирма...голям комунист. Дори когато дядо му е ходил да прекръства турците*lвъзр.процес се е случило на една моя колежка и тя ми обясни най-подробно, как др.Вертер е постъпил с нея. Името го зная, но ако настоявате и това мога да ви съобщя. Момичето тогава, а сега омъжена с дете живее в Бурса. Да си дойдем на въпроса. Колежката ми е казала за Вертер следното: Ти носиш немско име, а искаш да смениш моето. Първо да сменим твоето и тогава моето...БКП-ДС-БСП... са навсякъде. Няма отърване от тях. Държат се, събират се, надменни са, капиталисти са, обичаите не са им забравени, диктатурата също, вълкът козината си мени, но нрава не...парата прави борбата. имаш пари имаш всичко-лекар,зъболекар,съд,прокуратура,училище,университет ....

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен1/8/15 13:10

    bokluk na boklucite!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен1/8/15 13:33

    юристи с лопата да ги ринеш, но качествените бяха преди и сега набутани в кюшетоОООО...жената от фашистко семейство и не те допускаха, па макар и да си прочел с томове книги, след демокрацията пак комундетата и така веки веков все едни и същи определени неграмотници...дано нещо направи Герб по въпроса. Свидетел съм, когато през соца беше на работа един комунист наречен ташев/покойник от димитровград в хасково, от хасково...в гроба...А Илко Хаджиев беше безпартиен и човека без да е вземал рушвет, чел с томове книги бяха му връчили....съдия...след това работеше, като адвокат..., поболя се...?? почина много млад/Бог да го прости и вечна му памет. Сега Тошко Хаджиев-синът му го е наследил, за което много се радвам. Илко беше прекрасен човек, добър, знаеш, изчел много литература, но какво от това--не беше член на БКП-ДС...Давай бат` Бойко...изчисти плевелите от нивите, че са много буренясали...Знаем и сме очевидци на много неща в съдебната система през соца. Работили сме там и имали сме наблюдения за много неща. Да, имаше и добри комундета, но повечето от тях бяха зли. Изхвърляха от работа красиви момичета, диктатура брат, диктатура-на едната майка й била ходила с хлебар, момичето красиво сълза--сега е над 60 г., но още си е красива Ването. Завърши в Пловдив и работи в аптеката срещу Автогарата в Хасково, следващата родила извънбрачно от военен, същата участ, третата Жулиета. Красота, цялостно-красива и по душа, но беше родена извънбрачно и същото... ?? А имаше едно момче Ясен, баща му работеше в ЦК на БКП,караше стаж и трябваха да го изпитват...беше в една от стаите...викат го, а той ще д о й д а ... нито искаше да работи, от стая в стая, от место на место го местеха...и накрая му намериха място в Арбитражният съд...Гръб брат, гръб...и непрекъснато ходеше и обиждаше младите момичета- наричаше ги убийци, не зная "защо", нито бяхме убивали, нито бяхме направили нещо някому, нито бяхме проститутки..., а просто бяхме млади, красиви момичета/чиновнички,секретар-протоколист... Дори и сега сме на възраст и пак си личи, че навремето сме били нещо, а не нищо, както ни казваха в учите комунистите.../не всички разбира се, но повечето бяха диктатури...Градът не е Кърджали. Родена съм и израснала в друг град...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен1/8/15 14:28

    Същата история като на Кирова от "Яворов ", тя изнесе училището, а други решиха, че няма данни за извършено престъпление.Та я върнаха да го доизнесе.

    ОтговорИзтриване
  19. АМЕТ1/8/15 14:59

    Димо Бодуров е един достоен мъж и има право да краде !

    ОтговорИзтриване
  20. Бекир Саръ1/8/15 15:08

    Само Димо Бодуров има шанс срещу кандидата на ДПС в Кърджали !

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен1/8/15 16:23

    Алоо къде ми е материалът-под масата, над масата или в кошчето за боклук...Относно дядото/Вертер хехе...всеки ден пиян, залян, и никой, нищичко не му казваха...Бог да го прости. За умрял или нищо или всичко хубаво...Живи и здрави и спокоен ден на спящите красавици-журналята ...

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен1/8/15 16:24

    нема ми го материЯлчето бре хора `````

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен1/8/15 19:52

    Димо....помниш ли шамара пред заведение Бургас....вече е юмрук.И моля редакцията без цензура.А относно съдебното решение върнете го на работа в лудницата .Една позната заради него беше на успокоителни
    ......

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен1/8/15 19:58

    Референдум в Кж....виновен ли е Бодура или не???

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен1/8/15 22:53

    19:58
    Той не е виновен, а системата ????
    Важно е и свидетелите. Лъжесвидетели дал Бог...Аз съм човека, който мога да кажа, но съм дребна риба и веднага я виж, че са ме вкарали в лудницата, беля на главата не ми трябва...Обиграни са комундетата. Обиграни. И пак Кирково да гласуват за тях...През 1972 г. младите, ако не помнят, аз съм от тези, които помня и то с подробности...????

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен1/8/15 23:53

    Ах Димо ти като беше какви далавери имаше само ти си знаеш Айде да не отваряме старите страници .Но ти беше голяма работа но грешката ти беше че пикаеше срещу вятъра

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен2/8/15 00:08

    ДО: 1/815 11: 13 - БРАВО, ПРИВЕТСТВАМ ВАШЕТО МИСЛЕНЕ!!! РЯДКО ВИЖДАМ ТОЛКОВА СМИСЛЕН КОМЕНТАР ТУК.
    P.S: ОТ ЕДИН ПАТРИОТ

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен2/8/15 12:15

    Толкова им е капацитета на малоумните наредени куки!

    ОтговорИзтриване
  29. Нов факс2/8/15 12:28

    Димо Бодуров-Министър председател на България !

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен2/8/15 13:03

    Няма полиция има милиция.
    Димо шеф на милицията. Той е достоен а и професионалист.

    ОтговорИзтриване
  31. Наджие2/8/15 13:06

    Президента да награди Димо Бодуров с орден Стара планина I-ва степен !

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен2/8/15 13:35

    13:06
    ТО И ТОВА може да се случи, нищо старо не е забравено...чакат, чакат комундетата да спечелят ... и да започне терора.
    РАЗСЕКРЕТЕНИ ДОКУМЕНТИ: ПИНОЧЕТ изгарял живи опозиционерите !!!!

    ОтговорИзтриване
  33. АМЕТ2/8/15 15:34

    Димо Бодуров-Паша !

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен3/8/15 21:03

    И 5 инстанции да го оправдаят все ще се намерят нещастници като Васко Съчана .които ще покажат простотията си невероятните кьорФИШЕЦИ в 90% разказани пред Русалка .са негови което е типично в неговия репертоар,То не беше че "Пеевски издигналД.Б.за кмет ".че "циганката умряла" та чак от гроба повдигнаха и костите на тъста му -само духовни кастрати могат да постъпват така с човек оправдан на 2 инстанции и осъдил МвР .Който иска да е в отбора на тези за които нямат страх от Бога и сипят клевети прав им им път-аз съм зад естествиният и признат от времето лидер Димо Бодуров.който отдавна се превърна преди това в легенда.Ст,Димитрова

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен3/8/15 21:39

    Наистина си беше профи и виждаше нещата с 50 години напред ,а Лисика и Съчана нека си злобеят-нищо смислено в Градската градина освен сплетни.!

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен3/8/15 21:42

    То един коментар -след полунощ голямо мислене е паднало.

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен4/8/15 00:05

    11:13
    ДА````` БРАВО АНОНИМЕН !

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен4/8/15 04:45

    Кой Съчан?

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен4/8/15 09:54

    АЛО !Администраторите на сайта-.допускате хора не в темата прекрачили елементарни морални норми коментиращи покойници.И нещо повече-лични нападки едва ли не защо Бодуров не е осъден!?Съдържанието на коментарите извън добрият тон и липса на толерантност е ваша основна грижа и ако имате съвест би следвало да ги изличите от коментарите и да не ги допускате.Поканете лично оплюваният,който би разказал от първо лице колко пари на данъкоплатците са похарчени за 4 месечното му подслушване не дало никакъв резултат. .

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен4/8/15 12:42

    Бодура е един от най-големите хитреци и преди и след 1989 година. Че е крал нафта, крал е. Обаче от юридическа гледна точка е абсолютно невинен, така че и да го плюете, и да не го плюете, той най-много да си го премести в другия крачол.

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен6/8/15 14:55

    Провокира ме последният коментар-"че от от юридическа гледна точка е невинен".Нима другите" гледни точки" имат сякаш някакво значение?Съдът изследва всички факти и се признася;Виновен или Невиновен и точка на спора!Огромното желание на МВР в лицето на тогавашният му директор, В.Баранов да покажат колко са велики произведе възух за няколко балона които се спукаха.В коментарите по горе се поставя въпроса кой ще плати щетите причинени от незаконните действия на полицаите задържали заподозрян ,който нито се е укривал нито е направил опит да избяга от правосъдието.Защо задържат само него въпреки комисията да е била от 3 души?Извод;-капанът е бил само за Бодуров,да се вдигне шум и както е известно - името прави новината ,а от там и по големият обществен резонанс,с единствената цел -дискредитиране на известни личности и недопускането им в местните избори като конкуренция на водевилни кандидати на управляващата партия.Тогава д-р Д.Гетев и Д.Бодуров биха изглеждали много по внушително от който и да е партиен кандидат.Последващият по късно арест на д-р Д.Гетев доказва ,че няма нищо случайно и че тази злокобна комбинация носи клеймото на непростим грях за нейните автори.Да ме прости Бодуров ,че ще го цитирам във форуми ,които отдавна е спрял да чете;"Стреляха ми в гърба и то уж "свои".а рикошета от този коварен изстрел попадна в стомаха на екзекутора."По това време Ик.полиция се бе превърнала в отряд за лично отмъщение срещу мен преди Баранов и по негово време"-твърди в книгата която подготвя за печат,Там са посочени неприятни персонажи със списък от клевети и гнусни лъжи разпространявани по време на процеса.Верен на максимата,че"Търпението е най-добрият съветник, а Времето най добрият съдия"Д.Бодуров доживя своята правда и "труповете на враговете си носени от реката на живота на своя бряг".

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен6/8/15 16:53

    Как се нарича книгата,? Най сетне духовно осакатените които го окърбяваха непрочели и една книга ще затреперят от страх и... май ще прочетат собствените си присъди за които няма амнистия! За първи път някой ще отвори книга от автор който така мрази и хули-всичко си идва на мястото.Стойчо К.

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен6/8/15 20:25

    много лошо когато политици командват полицията в преследване на инакомислещи .полицейският призвол е и в резултат на това.политикът остава в сянка а го отнася срамът шефа на полицията и МВР като цяло.Сегашният шеф също е политическо назначение под натиск от ГЕРБ изволни и премести десетки служители.

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен7/8/15 16:12

    Бодура се оказа висока топка за Барана .Последният си въобрази че ареста на известен общественик и знакова фигура от прехода ще го облее в шоколад-но уви фалша превърна шоколада в друг вид вещество с подобен цвят с не особено приятен аромат.Когато си обграден с измислени юристчета а не с оперативни р-ци резултатите са плачевни.Бодуров не е ангел но е смел и се пребори с една система част от която беше и той самият и ако си беше останал в София сигурно щеше да стане генерал не по малко атрактивен от Б.Б.Кърджали се оказа тесен за неговите качества и възможности.В.Пеев

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.