С галаконцерт приключи 9-тият Балканския фестивал на турския фолклор и поезия


Стотици кърджалийци аплодираха изпълненията на участниците в галаконцерта на деветото издание на Балканския фестивал на турския фолклор и поезия.

На сцената в Градската градина снощи състави от пет страни представиха танцовото богатство на България, Гърция, Турция, Македония и Румъния. Сред тях бяха ансамбълът за татарски фолклор „Карасу"от румънския град Меджидие и формация към турското младежко сдружение в град Комотини. Съставът Хамзабей-Мурадие от град Бурса бе включил и прочутия танц на дервишите „Сема". Република Македония гостува с два състава от град Валандово, а ансамбъл „Кърджали" достойно представи домакините. Гости на заключителната вечер бяха зам.-генералният консул на Р Турция в Пловдив Имрен Кайгасъс , народният представител Шабанали Ахмед, кметове Ардино, Момчилград, Крумовград, Черноочене,Джебел и Кирково, председатели на Общински съвети и общински съветници.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис поздрави всички участници и организаторите, направили възможен фестивала.
„За пореден път Кърджали показа, че е столица на толерантността. Ако искаме да живеем в мир и разбирателство, най-важното условие е да се познаваме, да познаваме културата, традициите и обичаите на своите съседи", сподели кметът.
„Кърджали отново даде пример, че сме най-толерантният град на България и на Балканите. Нашият регион, Балканския полуостров, има и друго лице, което е просълзено, което е пълно с мъка и познава ужаса на междуетнически конфликти. Провеждането на фестивала е отговор на това как хората могат и трябва да живеят. Европа ще бъде по-силна и богата, ако го има това разнообразие и всеки един от нас намери място сред останалите народи, етноси и религии. Балканският фестивал е отговорът на Кърджали против нетолерантността", подчерта инж.Азис.
Галаконцертът, продължил близо три часа, завърши с изпълнения на виртуозите на акордеона и цигулката Нешко Нешев и Недим Налбантоглу.
За първи път тази година участваха и поети от балканските страни. По идея на творците от Одрин ще бъде издаден сборник със стихове, посветени на Родопите и река Арда.
По време на деветото издание на фестивала, който стартира през 1997 г., бяха проведени 8 концерта във всички общини на областта с рекорден брой зрители.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/7/15 17:08

    Asanim Azisim bir numarasin dunyanin sonuna kadar kmetimiz ol....gardasim. ...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/7/15 19:13

    Недоволните граждани се обявяват срещу избора на Мая Манолова за омбудсман

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/7/15 22:18

    Редакцията, преведете ми първият коментар!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/7/15 09:46

    Що не видях един общински кмет да присъства, нали уж били домакини. Будали да бяха дошли ,така или иначе щеше да им служи за предизборна реклама,народа простичкия там, ама къде толкова акъл у тях като може да се тъпчат някъде за нечия сметка да ядат и се перчат

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/7/15 14:02

    ВСИЧКО ТОВА Е МНОГО ХУБАВО. НО ПОМИСЛЕТЕ КЪДЕ Е НАЙ- ПОХОДЯЩОТО МЯСТО ЗА ТАКИВА ПРОЯВИ, ЗАЩОТО ВСЕ ПАК ТАМ, ПОД ПАМЕТНИКА СА ЗАРОВЕНИ КОСТИТЕ НА ДЕСЕТКИ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИ. В ГРАДА ИМА И ДРУГИ ПОДХОДЯЩИ ЗА ТАКАВА СЦЕНА МЕСТА- БИЛО В НЯКОЙ ОТ ПАРКОВЕТЕ ИЛИ ПЛОЩАДИТЕ- ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ КЪДЕ ПРИ ДОБРО ЖЕЛАНИЕ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.