На 25 юни в медийното пространство беше изнесена информация и публикувано писмо под заглавие  „Грешни медицински изследвания в Кърджали замалко да пратят дете за лечение в ...онкология"  във вестник „24х7 Родопи" на Г.Г.. С този отговор искам категорично и отговорно да заявя, че твърденията в горепосочената статия не отговарят на истината и са с цел да се урони престижа на „СМДЛ КЛИНИЛАБ" – Кърджали.
В писмото си до вестника, пациентката Г.Г. твърди, че е даден грешен резултат от изследването на детето й в нашата лаборатория.
Резултатът от направеното изследване на детето й в „СМДЛ КЛИНИЛАБ" на 15.06.2015 г.  НЕ Е грешен. Този резултат  е обективен, а не с цел да се хареса на майката, джипито  или онколога.  Изследването е направено при спазване на всички изисквания на „Медицински стандарт Клинична Лаборатория".  Целият процес, от  вземането на кръвта, до получаването на резултата в лабораторията, е строго проследен, контролиран и документиран в Лабораторната Информационна Система (ЛИС) на „СМДЛ КЛИНИЛАБ". Готова съм да предоставя достъп до нея на медиите  и компетентните органи.  Кръвта е взета от изключително опитни лаборантки. Изследването е направено на френски  автоматичен хематологичен анализатор и автоматично прехвърлен в ЛИС, т.е. никъде не се вписват резултати на ръка. Съгласно вътрешните правила и инструкции и предвид отклонението в показателите от направеното изследване,  това изследване е повторено от същата кръв, проверено, потвърдено и валидирано от мен – лабораторен лекар с 13 годишен опит в Клинична лаборатория. Мога да предоставя и двата резултата с дата и час на излизане на резултатите от апарата на медиите и контролните органи. Цялата информация се съхранява в ЛИС на „СМДЛ КЛИНИЛАБ", която информационна система е сертифицирана по международен стандарт и информацията в нея НЕ може да бъде подправена.
Относно изнесените от пациентката резултати от други две лаборатории и нашия, ще заявя, че тези три резултата не могат да бъдат сравнявани. Защо? Всички лабораторни лекари и експерти по клинична лаборатория знаят, че всеки отделен лабораторен резултат се влияе от: Подготовката за вземане на кръв, часа на вземане на кръв, от това каква е кръвта - венозна или капилярна, от времето между вземането на кръв до провеждане на самото изследване и т.н. и т.н. Не е за пренебрегване и фактът, че между отделните изследвания детето е приемало лекарства за повишаване на хемоглобина. Всеки от изброените фактори има влияние върху крайния резултат. За да бъда още по-точна ще кажа, че е нормално стойността на показателя хемоглобин, към която предявява претенции майката на изследваното дете, в рамките на денонощието да варира с между 15% и 30 %, и това е потвърдено в научната литература.  А решението на майката да се обърне към онкохематолог при тази стойност на хемоглобина на детето, е изцяло нейна, лекарски необоснована самоинициатива.
В заключение искам да кажа, че резултатът от изследването на детето на Г.Г. в „СМДЛ КЛИНИЛАБ" НЕ е грешен, а е грешно интерпретиран. И майката, вместо да потърси съдействие от лабораторията,  е започнала да се саморазправя с персонала на лабораторията, държейки се арогантно и агресивно.  Никой от лекарите, за които се споменава в статията  – личния лекар и онколога до днес не се е обърнал към лабораторията, за да поиска информация за резултатите от изследването. Нима тя е най-компетентна? А може би е лабораторен лекар или експерт по клинична лаборатория? 
„СМДЛ КЛИНИЛАБ", участва редовно в БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА ВЪНШНА ОЦЕНКА НА КАЧЕСТВОТО.  От съществуването си - от 2008  нито веднъж показателят хемоглобин не е излизал извън контролни граници. Това твърдение също може да се провери.  Лабораторията провежда и ежедневен системен Вътрешен  Качествен Контрол , който се документира и също може да бъде предоставен. 
И накрая искам да попитам майката:
1.         Защо тя премълчава, че на 15.06.2015 г., в същия ден на въпросното изследване, е довела и изследвала и другото си дете в „СМДЛ КЛИНИЛАБ"  с направление от НЗОК ?
2.         Защо никъде не споменава за резултата на другото си дете?
3.         Резултатът на детето, за което не споменава, дали й харесва?
4.         Знае ли, че тези изследвания са направени при едни и същи условия?

При толкова много въпроси се питам, дали зад тази интересна медийна сензация не се крие някой друг?

Бих искала да препоръчам на медиите, преди да публикуват толкова тежко обвинение на изключително специализирана тема,  да потърсят мнение на поне един  експерт по темата.

02.07.2015 г.
Гр. Кърджали           
                                                                                     д-р Елка Русева
                                                                                   лабораторен лекар

На снимката: Писмото на майката на детето
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

32 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/7/15 14:06

    Браво Д-р Русева.Професионалист.Единствената лаборатория в града работеща професионално .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/7/15 14:11

    Браво!!!!! Поздравления!!! Нека бъдат поставени на мястото им нахалните интриганти, изопачаващи истината!! С факти се борави скъпа майко, с интелект и конкретни данни.От цялото й писмо лъхаше нахалство,високомерие, прикриване на цялата истина и най-вече много простота...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/7/15 14:17

    Д-р Русева,като сте с такива претенции,трябва да знаете,че от прием на лекарства за 2 дни,не може да има такава разлика в стойностите и второ каква е гаранцията,че вашите лаборантки са взели кръвта по всички правила?Аз лично не бих стъпила вече там,съжалявам родителите на детето,които са изживели този шок.Ако беше така лесно,анемията да се лекува за 2 дни би било прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  4. Кирила Джелепова2/7/15 15:06

    Категорично заставам зад позицията на Д-р Русева и смело мога да заявя,че резултатите в тази лаборатория са може би най-точните от всички други лаборатории в окръга.Техниката е модерна,всяко изследване минава през д-р Русева и най-малкото съмнение се разглежда и се прави нов резултат!!! Моята майка работеше там и всичкия процес го знае!!! Грозно е,когато разните му там други лаборатории,които пращат кръвта в София и Пловдив и качествени резултати няма как да има след няколко часа престояване на кръвта да клеветят колегите си!!!! Но явно доста хора вече са доволни от качеството на изследване на кръвта в Клинилаб и конкуренцията не търпи конкуренция!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/7/15 15:24

    не трябва медиите да се търсят за саморазправа между две страни, без някоя от страните да има твърди аргументи и доказателства за извършена грешка или несправедливост. Така всеки може да драсва по едно писмо срещу някой, ей така за отмъщение..Поне Родопи да проверява подобни случаи преди да ги публикува..Не казвам, че в случая майката не е права, но може би първо компетентните органи трябва да проверят казуса и да кажат кой крив, кой прав..Да е живо и здраво детенцето и да радва родителите си..

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/7/15 15:28

    D-r Ruseva vashata laboratoriya e №1 v nashiyat grad!

    ОтговорИзтриване
  7. Кирила Джелепова2/7/15 15:48

    До Анонимен 14:17
    Обявените стойности на детето не са чак такъв повод за притеснение,защото при малките деца често се случва хемоглобина да е нисък. Имах същия проблем с моето дете и състоянието му се следеше,правеха се периодично изследвания и като поотрасна всичко се нормализира. Съмнявам се даже да е имало такова дете и такава майка. Най-вероятно целия този цирк идва от конкуренцията,а тя е жестока,повярвайте ми. Но пък е много грозно,ако е така!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/7/15 15:51

    в момента №1 е лабораторията на болницата.Клинилаб също праща изследвания извън града,изобщо не се заблуждавайте.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/7/15 15:59

    Така ли обиждате пациентите,които идват при вас-на простаци?Браво!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/7/15 16:00

    Очевидно е имало такова дете и такава майка,грозна е постъпката в тази лаборатория.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/7/15 16:13

    И тук личи просташкото поведение на въпросната майка.Някак се познават постовете й. Щом има нападение, трабва да има е място за отговор- това към 15:24

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/7/15 16:46

    БЕЗ КОМЕНТАР !!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/7/15 16:59

    Р А М У С е ключа от палатката, т.е. конкурентна лаборатория, която явно вече се чувства много застрашена!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен2/7/15 17:47

    Зaтовa трябвa изследвaниятa дa се нaзнaчaвaт от лекaр и дa се интерпретирaт от него.Медицинaтa е твърде голямa нaукa,зa дa се лекувa всеки сaм и с помощтa нa интернет.Aко беше толкоз просто всички щяхме дa сме доктори.Зaтовa първо нa лекaр,после изследвaниятa .

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен2/7/15 17:52

    От кого?Нали не мислите,че тази лаборатория може да бъде заплаха?Това е смешно,поставете се на мястото на родителите и тогава говорете,ако беше вашето дете какво бихте направили,може би да си платите 2и3 изследване пак при тях-съмнявам се дълбоко,бъдете честни със себе си!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен2/7/15 18:08

    Д-р Русева, срамувам се,че ви познавам, много цинично и нападателно постъпвате....може би трябваше да напишете и едно изречение за извинение и че се случват грешки понякога...жалко за вас...бизнесът си е бизнес, но понякога не трябва да забравяте, че има една думичка "човечност"....спрете да обиждате и да се гаврите с тази майка вече....

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен2/7/15 18:21

    Д-р Русева, разочаровахте ни с тези нападки и обиди, това ли е вашата максима, че най-добрата защита за виновника е атаката, дори и сама да знаете, че не сте права....стараете се да сплашвате някого ли.....жалко за тази жена и всеки, който дръзне да си търси правото.......

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен2/7/15 18:52

    Мачкай Елке, мачкай червения башибозук. Ревът, саботират, не им харесва града да е спокоен. Анархия търси. В изолация е. Гладен в партер е полегнал.

    Първи бяха детските градини, след това училищата, след това туризма, такси разни на Перперикон. Село Перперек в Хасково го пратиха ...и какво ли още не. Тикме, тикме за червения башибозук, як китек.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен2/7/15 20:25

    Боже какъв примитивизъм бълваш 18:52 !Ти знаеш ли какво е примитивизъм ? Едва ли !

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен2/7/15 20:30

    Защо в България всеки който работи честно и отговорно е мачкан.В града има една лаборатория на която можеш да вярваш и това е клинилаб .Който не вярва на клинилаб да ходи в другите лаборатории които няма да коментирам .Атова че д-р Русева е професионалист е и работи неуморно е доказала във времето .Истината е че Клинилаб остави без работа другите лаборатории и се започна с грозни атаки.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен2/7/15 20:35

    предполагам ,всеки би се филмирал при такъв резултат щом става въпрос за детето му,особено ако си помага с google,само че не смятам че плюенето по медии е търсене на права- търсенето на правата би следвало да е в съдебна зала

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен2/7/15 20:37

    Преди година сестра и бог да я прости получи завишени многократно резултати за туморни маркери от лекуващия лекар.Тъй като съмненията бяха големи реши да се представи за лекар и се обади в лабораторията която е изследвала кръвта.От там отговориха че такава кръв не е постъпвала в лабораторията .а тя има резултат .Изводите оставям за вас читатели .Това при д-р Русева не може да се случи .Затова Кърджалийци може само да се радвате че имате такава прецизна лабораторияк ато кринилаб.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен2/7/15 21:23

    18:08 Ай стига вече пиши от името на други хора.. знаем, че си ти...като навита с прожина си- все едно плямпаш! И защо да ти се извинява жената като машината е отчела такава стойност. И не можем да се поставим на мястото на родителите , защото НЕ СМЕ ТОЛКОВА ГЛУПАВИ КАТОТЯХ !!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен2/7/15 21:56

    21:23
    Мъж съм !

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен2/7/15 22:05

    Жалки смешници.........

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен2/7/15 23:02

    Ако не ви хапесва ходете в мизерната лаборатория в Байкал,в която обстоятелствата са мизерни,боклука сигурно се хвърля на 2 дни....Там може резултатите да са по точни...

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен3/7/15 13:44

    100% доверие на д-р Русева ,мнение на обикновен потребител.Това е скандално да се прави реклама на друга лаборатория,възползвайки се от неприятната ситуация ! ! !

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен4/7/15 16:20

    Къде се намира тази лаборатория КЛИНИЛАБ ?

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен4/7/15 17:07

    21:23. "ПРОЖИНА" !!!!!!!!!! ИДИОТКА !

    ОтговорИзтриване
  30. Медицински работник8/7/15 10:34

    Само това знаем българите - завист, оплювай и нападай. Д-р Русева е прекрасен специалист, колежките много добри и компетентни. С години правя изследване там, дори не мога да разбера кога са ме боцнали. Как могат да се сравняват резултати, които отиват след часове в лабораториите - София и Пловдив, дори и кръвта да е съхранена в разни хладилни чанти. Тя отива там, но след като с колата се обиколи цяла Южно България. Пълна глупост! Ето това е търговия и тъпа конкуренция. Каква работа има лаборатория "Рамус" тук? Имаме достатъчно лаборатории. Разбира се, че ще има разлика в резултатите след 3 дни, още повече след приемане на лекарства, които при децата действат много бързо, поради реактивността на организма им. Спокойно може кърджалийци да се доверят изцяло на Д-р Елка Русева и нейния екип, както и на лабораторията на МБАЛ"Д-р Ат. Дафовски".

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен8/7/15 17:02

    Брей, 'брей ...къде го чукат', а то къде се пука...въпроса е за едно дете с доказано сгрешен резултат...и вместо да потърсят пострадалите за извинение, тръгнали да се прехвалват сами себе си....е това е бълхарщината....жалки наистина смешници...какво ни трябва къде обикаляла колата на някакви там други...

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен11/7/15 19:48

    ЛАБОРАТОРИЯТА В БОЛНИЦАТА НЕ Е НА НИВО и д-р Черкезов трябва да знае това.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.