Спукване в заварка по време на тестове на ВиК-мрежата е причина за аварията в Кърджали, като към настоящия момент тя е отстранена на 100% за сметка на изпълнителя. Това обявиха от ДЗЗД „Обединение Ахридос-2013", изпълнители на проекта за воден цикъл на Кърджали.
„Въпросният подменен участък на магистралния водопровод е част от обекта за „Разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационната мрежа на гр. Кърджали" със обща стойност на строително-монтажните работи от 30.6 млн. лева без ДДС. Този обект пък е част от големия проект: „Изграждане на ПСОВ и Довеждащ колектор, Разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационната мрежа на гр. Кърджали".
Поднасяме своите извинения на гражданите на град Кърджали, на Момчилград и на всички жители на околните села около Кърджали, които вследствие на този проблем имаха битови неудобства от спирането на водата. Осъзнаваме добре, че това е породило напрежение и неудовлетворение, на което ние искаме да отговорим с представяне на фактите по създалата се ситуация и нейното разрешаване", заявиха от „Ахридос".
„Като Изпълнител носим отговорност и сме декларирали гаранционен срок за изпълнените строително-монтажни работи, съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ). Същият започва да тече от датата на въвеждането на обекта в експлоатация, съгласно действащата нормативна уредба. Обектът на ВиК мрежата на града включва изпълнението по проект на общо 38 000 линейни метра инфраструктурни тръбопроводи за водопровод и канализация (22 161м - канализация и 15 585м - водопровод), които към този момент са изпълнени на 100%, а обектът е в процес на провеждане на последни изпитания на проводите и предаване на Възложителя за експлоатация.
Конкретно възникналата авария е по трасето на подменен от нас участък с дължина от 1 254 линейни метра на магистрален водопровод Ø500 с максимално работно налягане от 15Bar (по данни на ВиК дружеството в гр. Кърджали и одобрения работен проект предоставен ни от Възложителя). Аварията, чисто физически, се изразява в изпускането на една от общо 2500-те снадки между две тръби на мястото на заварка по време на окончателни изпитания преди предаване на обекта. Изпитанията, съгласно разпоредбите на българското законодателство включват изпитване на якост на водопровода, като той се натоварва с необходимото налягане до достигане на гранично състояние. Те са необходими за доказване експлоатационните показатели на водопровода и във връзка с гарнационните срокове.
Аварията е възкикнала по време на извършваните проби и изпитания на конкретния участък, като експертната констатация е, че е вследствие на наслагване на заваръчен материал, в резултат, на което се е получило спукване в заварката. Реагирали сме навременно и адекватно за отстраняването й. В момента са предприети действия за окончателното предаване на обекта. Заявяваме, че разходите по възникналата авария са за сметка на Изпълнителя, съгласно договора сключен с Възложителя.
Неприемливо е тази авария да е основание да се дават характеристики за цялостното изпълнение на работата, както и манипулативно е твърдението, че спукването е в зоната на тръбата, защото ако е така, същата щеше да бъде спукана линейно. Вложените тръби в проекта отговарят на всички изисквания и стандарти и с тези тръби са реализирани много проекти в България. Освен това всички материали вложени при работа на Изпълнителя, в това число и тръбите са предварително одобрени от Възложителя.
В публичното пространство излязоха доста непрофесионални и смеем да твърдим, тенденциозни твърдения за качеството на тръбите, без да е разговаряно с Изпълнителя на проектаза причината на аварията.
Към днешна дата при завършен обект на 100%, на Изпълнителя са разплатени 17,9 млн. лв. без ДДС, от което е видно, че строителят със собствени средства е финансирал изпълнението на обекта. Неразплатени остават 12,7 млн.лв., в това число е и водопровода, където е възникнала аварията при заварката. Това, разбира се, го уточняваме, защото се придържаме към истинността на фактите, но това в никакъв случай не е основание за пренебрегване на качеството на изпълнение на проекта", категорични са от „Обединение Ахридос-2013".
На снимката: Ръководителят на проекта Митко Синабов и областният управител Илия Илиев бяха на мястото по време на опитите да се овладее аварията
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/7/15 14:02

    Кой ми сра в гащите?
    Отговор на литературен въпрос

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/7/15 14:36

    Нормалните хора първо тестват и тогава пускат каквото и да е в експлоатация.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/7/15 14:44

    Другия път пак ли ще е заварка

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/7/15 15:08

    ЗАЩО НЯМА КОМЕНТАРИИ!?!?!?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/7/15 15:08

    Къде са ми компенсациите ... 3-4-5 месечни вноски!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/7/15 17:24

    Обещахте, че ще БЪДЕМ КОМПЕНСИРАНИ! В какво се изразява компенсацията?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/7/15 17:33

    Да бе. Строели със собствени пари друг път. По-скоро това, което са получили досега им покрива материалите а по всяка вероятност и голяма част от заплатите и другите разходи. Оставащото им е печалбата. Кой е луд да строи със свои пари по държавни поръчки, които могат да ти бавят парите с години и да не ти ги дават а после да ти кажат, че ако си ги искаш трябва да се съгласиш на минус 7-10 процента. Те строителните фирми да не строят от вчера, че да ги прекара възложителя. В най-лошия случай ще са на нула няколко месеца докато им платят.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/7/15 18:24

    vodata v kvartal vazrojdenci ne stava ve4e za piene molq hei da se samosezira i da napravi edna proba na vodata da vidite molq sa6to i rodopi 24 da se vkli4i i da pomogne za napravata na takav test na vodata

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/7/15 22:34

    Мамка Ви политици подигравате се със бедния народ рак да Ви хване по червата 9то поколениее какво значи да си гражданин.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/7/15 23:20

    И аз настоявам за компенсации!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/7/15 08:54

    КОМПЕНСАЦИЯТА СЕ ИЗРАЗЯВА В ПИЕНЕ НА ЕДНА СТУДЕНА ВОДА !

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/7/15 09:32

    В това замазване на проблема никъде не се споменава за КОМПЕНСАЦИИ! Аз съм един от потърпевшите и много изнервено от тук следях развитието му и .... много добре си спомням , че тогава М. Синабов обеща, че "ще бъдем компенсирани".
    "Поднасяме своите извинения ...." не е достатъчно!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/7/15 13:41

    Докато в тази държава виновниците и крадците не бъдат обесени, тази държава няма да се оправи. Само крадат кучетата.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/7/15 13:58

    "тръбите са предварително одобрени от Възложителя"...ами одобрени са след като е капнало там където трябва...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен5/7/15 00:17

    I gazovite trabi li taka zavariavate, experti ;) ?

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5/7/15 06:26

    Не е невъзможно да се правят тестове при водопроводи по време на експлоатация, но мисля че това само може да ни покаже качеството на организацията при строителството. На голям обект с толкова организации и голям бюджет мисля че е недопустимо и много от инженерите трябва да си помислят какви компромиси са допустими. Инженер не е политическа длъжност. Инженер не се става с изборни манипулации. Газовите тръби се изпитват преди запълване с газ.Изпитанието е с въздух, инертен газ или вода. Не съм виждал някой да се опитва да прави тестове с горлив газ по време на работа.Но кой знае ? Вече се нароиха много хора които живеят в компютърна игра. Но бутона за последващото стартиране им е само в главата.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.