Комшиите се радвали повече на отварянето на Маказа, отколкото на членството в ЕС



Тук зареждаме колата с бензин догоре с 60 евро, в Гърция ни излиза 100 евро. А и при нас в последните дни няма гориво по бензиностанциите.
Това заяви пред 24rodopi.com Али Халил от Комотини, който в последната седмица често идва да пазарува в Кирково.
„Положението е тежко. Днес щяха да ни платят заплатите, не го направиха. Не знаем кога ще получим изработените пари. Тежко е, за някои положението е като във война – от днес за утре нищо не можем да кажем. Каквито пари можем да измъкнем, идваме и ги харчим в България. Нашите евра остават тук, защото има голяма разлика в цените в Гърция и България. В момента купуваме теракота – тук е 5 евро, в Гърция – 10", твърди Али Халил от Комотини. Откриваме го пред магазин за строителни материали в Кирково.
„Абсолютно всяка стока има разлика в цените. За половин час идваме тук, а има разлика от 10-15 лева за всеки строителен материал, говорим за 50-100 процента разлика във ваша полза. От покупките, в това число и храни, и зареждането с гориво, съм много на сметка", добавя приятелят му Мюмюн.
Бедните идваме тук, категорични са комотинците Али и Мюмюн. „Опаричим се и бягаме в Кирково. Това е истината. Тук е спасението за бедните и обречените на глад. Там като си сипеш за 10 евро бензин, стрелката не мърда. Тука е друго – за 10 евро бензин бая време караш. Аз съм бояджия, винаги съм в движение. Как да не зареждам в България, иначе сметките не ми излизат", отсича Али Мюмюн.
Той обяснява, че в последните дни всички гърци правели елементарни сметки. „4 евро е един пакет цигари, които аз пуша. Тук е 2,70 лева. Аз пуша два пакета, което прави 8 евро. И жената пуши два пакета, стават 16 евро. Детето харчи още 4 евро, стават 20 евро. За нас това вече са много пари. Имаме още да плащаме ток, вода, данъци и т. н.", подчертава Али Мюмюн, който работи като бояджия от 22 години. Той критикува всички правителства в Атина за членството на Гърция в Европейския съюз. „Защо ни беше това? Какво предлагаме на другите държави? С какво сме конкурентоспособни? С нашия памук ли? Ние имаме посеви, хората произвеждат коли. Имали сме плажове. Е, и? Аз не мога да си позволя със семейството си да отида на нашия плаж, защото там трябва допълнително да се охарча, а вечерта да се чудим какво ще ядем", казва майсторът бояджия. Той и земляците му се радвали за отварянето на ГКПП „Маказа" много повече отколкото за присъединяването на Гърция към Европейския съюз.
Жители на близките на Кирково населени места в района на Комотини се оказаха най-големите късметлии в цяла Гърция по време на кризата. „При нас горивото свърши, тук има и е на по-ниски цени. 60-те евро, които можем да изтеглим от банкомата на ден, не стигат за живота в Комотини, но тук храните са евтини", заяви Димитрис Атанасиус от Комотини.
На бензиностанциите в Кирковско се извиват опашки от гръцки коли от началото на седмицата. „Толкова много автомобили не сме имали откакто отвориха пункта „Маказа". И преди идваха доста, но сега потокът не спира", коментират работещи на бензиностанция. Родопчани обясняват, че гърците пълнят резервоарите до горе, носят и туби. Съседите от района на Комотини пазаруват също така хранителни продукти, цигари, алкохол, перилни и почистващ препарати.
Както вече 24rodopi писа, бензинът свърши още в събота и сега повечето бензиностанции в района на Комотини са затворени. Собствениците се оплакват, че горивото свършило бързо заради презапасяване. Бензиновозите чакали на пристанище Порто Лагос, но понеже банките са затворени, нямало как да се разплатят на доставчиците за горивата.
Ще припомним, че през последните 3 седмици потреблението на горива в Северна Гърция се увеличи и заради пристигащите и румънци, които предпочитат да заредят в южната съседка, а не в България.
24rodopi.com
На снимката: Комотинците Мюмюн (вляво) и Али Халил често идват на пазар в Кирково
Видео - тук

По темата:
На масата на бедняка - в евро и лева: Хайде да си ги премерим… кризите!
Четете в "Родопи voice"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

26 comments so far,Add yours

  1. Муцетакис3/7/15 15:55

    5 евро ,момиче на автогарата , при вас е евтино

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/7/15 16:07

    A JENITE SOCJALISKI HODIAT NA MORE V GARCIA I HI4 NEIM PYKA KOLKO E BENZINA PARTIATA IMA PARI

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/7/15 16:15

    мЪРЗЕЛИВИ,НАХАЛНИ ПРОСЯЦИ ВИЗАНТИЙЦИ НЕКАДЪРНИ-ТОВА СА БИЛИ ВИНАГИ ГЪРЦИТЕ.НАШИ БЪЛГАРСКИ ДА ИМ СЛУГУВАТ НА ТЕЗИ ТРЪТЛЕСТИ И ЧЕРНИ КАТО ГЪСКИ ГЪРКИНИ.ГРОЗОТИИ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/7/15 16:42

    СУПЕРРРР!!! Да продължава кризата в Гърция и да идват да си харчат парите тук - в България!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/7/15 17:22

    Идвайте братя и сестри гърци, идвайте, вие сте ни надеждата, белким тръгнем и ние малко от дъното нагоре! Да сте живи и здрави и доведете всичките си роднини, приятели и близки!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/7/15 18:10

    tocno taka dasi harcat horata ne slusaite yunaka 16 .15 yunaci bili glupak ti harci onaya mi rabota

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/7/15 19:44

    САМО БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/7/15 23:24

    Тия са гърци, колкото аз съм немец! Все пак добре са дошли! Да са живи и здрави всички които обичат България!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/7/15 23:32

    А само как ни блокирваха границата за щяло нещяло тези помяри !!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/7/15 23:40

    Mrisni vizantiyci pisna ni ot vasi gluposti

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/7/15 00:39

    aloooooo dani4nite kide ste? vijte videoto 4oveka pokazva pred reportera tsigari bez banderol i vika 4e gi kupuva za 2,50 evro , krayno vreme e da pognete pez aktsiznata stoka v kirkovo

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/7/15 08:11

    Ей, доживяхме и ние да се почувстваме добре в България!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/7/15 09:29

    23:24 А ти за какъв се мислиш бе мангал? Който обичал българия? Притрябвала им много тая скапанящина! Идват на евтиния и това е. Колко години гърчолята протакаха отварянето на маказа? Сега идват и вдигат цените тука. А ти стой гладен, дано любовта към родината да ти пълни стомаха, освен ако не си на хранилка в някоя партия.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/7/15 10:49

    Супер! Аз се радвам, че идват да си харчат парите при нас. Радвайте се и вие. Добре са дошли. Заповядайте мързеливи гърци в България. Имаме всичко за вас. :)))

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен4/7/15 14:28

    Тоя с шапката по физиономията си му личи ,че половината му рода е в Къпиново и Дрангово....

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен4/7/15 20:47

    Али идвай в маалата боровеса чакаме те имаме много свободни къщи и женички за теб кога идваш бе аптал такаф тук има и парички и женички колкот щеш

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен4/7/15 21:39

    До 9:29 Аз ли какъв съм? Искаш ли да разбереш цървул прост? Мангал е на майка ти копелето! ''Скапанящина '' е на майка ти п.....та! България се пише с голяма буква боклук смотан! Ходи някъде да плуваш олигофрен посран! Аз си имам доходи, не съм гладен и не правя евала на никоя партия, тъпанар смачкан!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен4/7/15 22:02

    9,29 Ей тиквеник, да ти напълнят стомаха с човечета на тебе. Гладна мърша продажна! Бюзюня аттардъм хайван! Булгария е супер бе токмак!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен4/7/15 23:23

    Не разбрахте ли че в северната част на Гърция няма гърци. Всички са помаци=българи.Защо ги обиждате.И те са като нас бедни.Чудят се как да свържат двата края.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен5/7/15 14:31

    Със зелената шапка-Мис свят !

    ОтговорИзтриване
  21. зелената партия5/7/15 20:46

    Али, чакаме те в 5 без 5 на Кърджалийският завой !
    Той нито е помак, нито е турчин, той е от нашите, сиганин-турчин,, бре,,,,,

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен5/7/15 22:10

    Алиииииииииии
    чакам теееееееееееееееееееееееееееееееее
    в боровесааааааааааааааааааааааааааааааааааа
    хааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааахахахахахаха

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен6/7/15 09:26

    Алооо Шапкаров, няма място за притеснение. Западът ще отпусне пари - за бедните, болните...Айде усмихни се. . .

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен6/7/15 10:44

    21:39... 22:02 Оти да не ви го турим у византийското гладно дупе!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен6/7/15 11:49

    Направих си малко шега с господина, със зелената шапка. Те не са за оплакване, нито за съжаление. С пъти са по-добре живеещи в Гърция от нас. Имаме роднини в Комотини, християни...През 1944 г. идват в град У и остават в БГ. Когато отвориха границите през 1989 г. първи се запътиха там. Жените им не работят. Магазините са отворени от 8-14 часа. Почиват и след това на разходка...Жална ни майка на нас -безработни с години, порасналите ни деца, които надминаха 30 лазарника-без трудов стаж, без осигуровки...Живи сме за оплакване. За това ли е заслужил българинът ??? То в южна Африка хората живеят по-добре от нас. Пример: Ако убиеш животно, откраднеш едно-две яйца от птица, законите са строги- за първото затвор, а за второто-една година затвор. В България богатите стават по-богати, а бедните по-бедни. Хората не искат много от вас-политиците. Искат нормален човешки живот. Искат работа, по нормални пенсии, по висок жизнен стандарт(за което не вярваме) и т.н. ... и т.н. ...Да, непрекъснато слушаме и четем, че човек сам трябва да се бори в живота. Сам, сам, но колко сам. Не всеки човек има дарба-да рисува, да копа...Като си пееш, Пенкеле, кой ли те чува ...Весел Ден !

    ОтговорИзтриване
  26. Да се смее ли човек, да плаче ли?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.