"На находището ще работят най-подготвените кадри, там ще надграждаме успехите си", убедени са в "Дънди"


„Проектът за разработване на находището на Ада тепе край Крумовград е много добър. По отношение на екологията той е по-стриктен от този в „Челопеч", а оборудването ще бъде най-доброто, което в момента съществува на пазара. В момента рудникът в Челопеч борави с уникална флотационна система, на Ада тепе тя ще бъде още по-модерна. Тя е въведена само на едно място в света, но все още не се използва. Тестовете при нас показаха отлични резултати, а същевременно ще бъде и икономически по-изгодна с оглед използваната енергия".

Това заяви за 24rodopi инж.Любомир Хайнов, който ще ръководи златодобива на Ада тепе. Хайнов има 20-годишен стаж на рудника в Челопеч, като е минал през почти всички нива докато достигне позицията директор „Поддръжка" в „Дънди Прешъс Металс Челопеч". По думите му именно във филиала на компанията в Крумовград ще работят най-подготвените кадри. „Изминахме дълъг път в Челопеч. Учехме се от грешките докато станем иноватори и постигнем уникални стандарти в бранша. В Крумовград ще надграждаме. Там ще бъде и най-модерната в света обогатителна фабрика. Тя ще разполага с четири мелници за по-фино смилане, като общо машините ще бъдат 11. Производството ще бъде организирано както и в Челопеч-бункер-фадрома-трошачка-лента-мелница. Техниката, с която разполагаме изключва ръчния труд, а оттам и свеждаме риска до минимум. Всичко се управлява електронно. Неслучайно наричат нашите служители „миньорите с таблети". Въведохме системата в Челопеч. 100 км подземни галерии са снабдени с wi-fi. Всяка една стъпка долу се следи горе. Уникалната система осигурява абсолютна безопасност. Именно затова представители на водещи световни компании се насочват към Челопеч, за се сдобият с ноу-хау относно внедряването на иновативните технологии", посочи Хайнов.
Както вече писахме, в рамките на един до три месеца ще стартира изграждането на пътища към Ада тепе. В „Дънди Прешъс Металс Крумовград" вече е получено разрешение от Изпълнителната агенция по горите за преотреждане на горските масиви, където ще бъде строителна площадка, върху която ще бъдат изградени фабриките. Новината съобщи инж. Илия Гърков, вицепрезидент и генерален мениджър за България на „Дънди Прешъс Металс". Той ръководи дейностите на компанията в Челопеч и Крумовград.
Реализирането на проекта за добив и преработка на златосъдържащи руди се намираше в етап на устройствено планиране и придобиване на земи. Сега ще бъдат ремонтирани и изградени 3 км път към флотационната фабрика на Ада тепе и другите съоръжения на „Дънди". Теренът ще бъде почистен от дървета и храсти. До месец се очаква да бъде утвърден и подробен устройствен план.
Самото строителството на фабриката, което ще продължи около 2 години, пък е планувано за първото полугодие на 2016 година.
Ако всичко върви по план, реалният златодобив ще стартира в началото на 2018 година.
Очакванията за добив са между 820 - 850 000 тона руда на година. Концесията на "Дънди прешъс металс Крумовград" е за 30 години. Добивът на 27-те тона злато ще продължи десет години.
Жителите на община Крумовград проявяват голям интерес за работа в златодобива на Ада тепе. В информационния център заявления за интерес за работа са получени от 1 300 души.
Стела Братанова, Жельо Михов, 24rodopi.com
Челопеч - Крумовград

На снимките:
Инж. Хайнов пред мелницата в обогатителната фабрика в Челопеч
Управлението на флотационния процес става с последна дума на техниката
Балончетата успяват да уловят ценните частици при пребаботката
Работници в цех „Флотация" не пропуснаха да позират усмихнати пред обектива на наш репортер
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/7/15 13:27

    Ей това е фирма!!ЕВАЛА!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/7/15 15:07

    Пълни уйдурми миньори с таблети то помака и турчинът какво разбира от таблети кажи че работната ръка ще е внос

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/7/15 18:36

    15,07 абе мелез ти бък много разбираш , АБЕ БАЛАЛАЙКО ОГРАБВАТ ДЪРЖАВАТА А ТИ БАСТУН ДОЛЕН ДРЪГНАЛ СИ ДА СЕ ЗАНИМАВАШ С ТУРЦИ И ПОМАЦИ ТИ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ АКО БЕШЕ ДЪРШАВНО ЩЯХМЕ ДА СИ ПЛАТИМ ВСИЧКИ БОРЧОВЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМАХА ДА ВЗИМАТ ТАКИВА ПЕНСИИ ТАПУНГЕР Е ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕП БЪЛГАРИЯ Е НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ПЕДАЛ ДОЛЕН , ТИ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ЗЛАТО ЧЕ АКО СТАНАТ ДЪРЖАВАНА СОПСТВЕНОС НЕМЦИ ЩЕ РАБОТЯТ ЗА ТЕПЕ ТАПУНГЕР ИМА МЕ ТОЛКОВА ЗЛАТО ЧЕ ДАЖЕ И ВНУЦИТЕ НЯМАХА ДА РАБОТЯТ НО СЕГАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ КРИЯТ ТОВА ПЕДАЛ МРЪСЕН ИЗБОЛЗВАТ ТАКИВА КАТО ТЕП ДА НЕ МОЖЕ НАРОДА ДА ВИДИ КАКВО СТАВА

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/7/15 19:28

    Много точен човек и голям специалист.браво любо

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/7/15 19:42

    18:36- Като ти гледам правописа и се опитвам да ти хвана мъдрата мисъл,не мисля че е удачно да наричаш някой "ТЪП" .От теб по тъпо парче не съм виждал скоро.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен31/7/15 20:04

    Принудиха народа да емигрира сега ще ни вземат златото.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен31/7/15 20:05

    18:36 сигурно всеки ден влиза в магазините Лидъл, Била или Кауфланд, ама сега разсъждава. Тъпанар, купуваш храни от чужденци и парите отиват навън. А за Лидъл да не говоря - само храни ментетата има там. Нормален европеец не влиза в тези магазини.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен31/7/15 23:13

    20.06 абе отворен от 1998 год живея в Швейцария винаги чета бг новини бастун и като ви гледам коментарите все повече се убеждавам че в бг са останали само тъпаци и подлоги на някоя си партия абе изобщо замислял ли се някога ако случайно имаш мозък защо в бг стандарта на живот е по нисък и от Африка .МЕЖДУ ДРУГОТО АЗ СЪМ ТУРЧИН ИМАМ ЗАВЪРШЕЛ СЪМ ОБРАЗОВАНИЕТО В ГЕРМАНИЯ КАТО КОМБЮТЪРЕН ИНЖЕНЕР И РАБОТЯ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА СИ В НАЙ ГОЛЯМАТА ФИРМА В ШВЕЙЦАРИЯ ЗАПЛАТАТА МИ Е КОЛКОТО ТВОЕТО ЦЯЛО СЕМЕЙСТВО ЗА ЕДНА ГОДИНА БАСТУН ТИ ЩЕ МИ СЕ ПРАВИШ НА МНОГО УМЕН .А МЕЖДУ ДРУГОТО И ТУКА ИМА ЛИДЪЛ .ДАВАМ ТИ ПРАВО ДА ОБВИНЯВАШ ТОЗИ И ОНЗИ АБЕ КАТО ИЗЛЕЗНЕЖ В ПЕНСИЯ МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО КАК ЩЕ ИСКАРАШ МЕСЕЦА С 200 ЕВР, ИЛИ ПЪК ЩЕ ПУКНЕШ ПРЕД НЯКОЯ БОЛНИЦА БЕЗ ДА ТИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ ,

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/8/15 00:19

    До 31/7/15 23:13
    Браво момче. Казваш си всичко едно към едно. Харесвам прямите хора. Няма как да те разбере човек, който не е излизал навън или няма деца, които учат или работят на запад. Шапка ти свалям. НОРМАЛЕН ЕВРОПЕЕЦ ВЛИЗА В ЛИДЪЛ. Лидъл има и във Великобритания. Донесоха ми от там страхотна чанта и от там зная, че е пазарувал в Лидъл...Де да можех винаги да чета такива материали. В бг нищо не ни влече. Децата ни са навън, в момента са тук, за което се радваме, но питате ли ги те, едва ги задържаме...До 10 дни им е хубаво и след това тъпотня. Добре, че е Гърция, Черноморието, Пловдив, София и някои и други градове и местности...А за тук т.е. провинцията, те си знаят тяхното-по цял ден бистрят политиката, от сутринта/6 часа започват да пият бира, кафета...Немам думи. Дори и да си на работа, дори и да си заможен...мисля, че не бих се примирил/а с нападките, с обидите, с клюките, ,,, е, кажете тогава какво му е хубавото да живееш вбгкж...Браво момче, последните два абзаца са страхотни. Бъди жив и здрав и да не ти пука за несмислените съдържания на драскачите или по точно на платените тролове...И искам да завърша с една мисъл на деня от Цимерман: "МЪЛЧАНИЕТО Е НАЙ-СИГУРНИЯТ ОТГОВОР ЗА ВСИЧКИ ПРОТИВОРЕНИЯ, ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ДЪРЗОСТ, ГРУБОСТ И ЗАВИСТ"! нА пРоСтАкА отговарям с МъЛчаНиЕ !!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.