В рамките на десет години „Дънди Прешъс Металс" вкара „Челопеч" в Топ10 в света на най-иновативните, бързоразвиващи се и безопасни рудници. Доказателство за това са и многобройните посещения от страна на водещи предприятия в бранша в търсене на ноу-хау. „За нас бе предизвикателство да превърнем този банкрутирал рудник във водещо предприятие и мерило за световните стандарти. Стартирахме през 2004 година като успяхме да преоборудваме производствения процес с най-съвременни технологии. При нас са идвали, за да се запознаят на място с тях, представители на най-голямата златодобивна компания „Барик голд", както и втората по мащаб в добива на диаманти-руската „Урал Елмаз", чиито мениджмънт бе в Челепоч само преди месец и половина. За да видят внедрените технологии и резултатите са идвали представители на кампонии от Чехия, Унгария, Полша, САЩ, Австралия, ЮАР. Тези технологии ще бъдат използвани и дори усъвършенствани и при разработването на следващото ни предизвикателство-находището край Крумовград", заяви вицепрезидентът и главен мениджър на „Дънди Прешъс Металс" за България инж.Илия Гърков. По думите му, внедряването на иновативни технологии и увеличаване нивото на безопасност на труда е в основата на успеха за всяка една компания.
2 млн. тона годишно е средният добив на руда от находището в Челопеч. Между 50 и 55% от златото се извлича от медния концентрат, а едва 15 на сто от пиритния. До 10 грама от тон е извлеченото сребро, като според Гърков печалбата от него е равна на нула, поради абсолютното покриване на разходите при добива. От тон меден концентрат се добива 3,5 грама злато. „За да се води богато едно находище, то стойностите трябва да достигат до 6 грама", посочва Гърков. По думите му производствения капацитет на Ада тепе ще бъде по-малък, но съдържанието на злато повече.
На снимките: Всяка една от пробивните машините на компанията, използвани в мините на Челопеч, струва между 1 и 1,5 млн.доларда
24rodopi.com
Снимки: Жельо Михов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/7/15 16:30

    Очаквайте земетресенията в района на Крумовград да зачестят

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/7/15 18:41

    Чакам си коментара бастун

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/7/15 19:17

    Администратора защо не ми публикува коментара палалайко

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/7/15 21:02

    до този който е направил пубилкацията
    в челопеч е подземна мина а в крумовград ще е над земята и не им трябват такива машини поразровете се малко

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.