По морето: Купон, алкохол и забърсване на стомашни сокове за 600 лв.


Жельо МИХОВ
Ставане в 5:30 сутринта, 12-часов работен ден с малка почивка на обед, колкото за дрямка или лек „стимулант". Нощта-прекарана по баровете, съвсем кратък сън и после старт на трудовите подвизи с… почистване на съдържанието из стомасите на туристи, плъзнало навсякъде по маси и столове.
Това е едно денонощие за родопчанин, цанил се за спасител на родното Черноморие. Плащат му около 700 лева, за да не се удави нито един гост на хотела и за да измие срама от забавленията му пред останалите туристи.

***
Близо 1/3 от младите хора в Родопите изпитват трудност при намирането на работа. Подобни анализи за икономическата обстановка в планинските региони не учудват никого. Отдавна вече не са и новина. Данните в процентно отношение за други държави в Европейския съюз, засягащи отново същата възрастова група, са далеч по-стряскащи. В България обаче и цифрите са като държавата, все не можеш да разчиташ на тях. Сиреч, обстановката вероятно би надминала числата от различните статистически проучвания.
Бляновете за национално обединение отдавна останаха само в дългите речи по национални празници. Те бяха заменени с многообещаващото „След 2007 година България ще граничи с няколко морета и един океан". Дойде ред и на жадуваната Европа. Последва разочарованието, че нещата не могат да се случат с магическа пръчка. Но поне границите се отвориха. Болшинството от младите избраха трудовия туризъм. Други останаха тук, за да продължат битката, а след отварянето на граничните пунктове с Гърция се възроди и другият блян. Онзи за слънцето и лъчите му, плъзнали се дори и в най-тъмните родопски сокаци.

***
Билбордове ще влязат в помощ на вътрешния туризъм в страната. Ще облекчат вземането на решение от страна на нашенци кои места да посетят в собствената си Родина. Кърджали ще бъде рекламиран във Варна, Бургас-в столицата на Източните Родопи. Такава поне е идеята на министъра на туризма. Иначе отдавна посланието на билборда за летния ни туризъм на Запад е що-годе следният: „Bulgaria-cheap drink, go ahead and don't think!"*. И като се започна една кампания за „излекуване" пороците на младото общество от Запад, та... пак си е същото. Демек, щяхме да сменяме имиджа, ама по морето отново е пълно с пиянки от всички възрасти и държави на Стария континент. Не, че нашите са стока, но тези идват за по седмица-две и за това време нямат право на пропуснат минута в трезви помисли. Пиене, проституция, наркотици-най-жадуваният Содом и Гомор. Линията на разврата тръгва от морското крайбрежие и се блъска дори в полите на Родопите. Такава е визитката ни, с билбордове и реклами по чужди телевизии трудно би се променила. А и няма ни един в бранша, който да се възпротиви. Всичко се измерва в мангизи. Каквато държавата-такъв и туризмът.

Ако нормален човек дойде в Слънчака, едва ли ще стъпи отново там

Стотици родопчани всяка година стягат багажа и още от месец май потеглят към родното Черноморие. Там ги чакат няколко месеца бачкане, купон и по някой лев, спестен до есента. Естествено, стандартите нямат нищо общо с времето на „богоизбраните" от епохата на Балкантурист. Работи се за жълти стотинки, които отразяват кичозния копикейт стил а ла Сен Тропе с полумутренски привкус на хотели и заведения.
Готвачи, бармани, сервитьори, спасители, таксиметрови шофьори, продавачи, проститутки, дилъри-професионални ангажименти, в които не липсват и родопчани.
„Работният ми ден започва с разчистването на мизерията, оставена през нощта край басейна от гостите на хотела. Толкова гнусотевици не могат да оставят и 10 наши мизерници спрямо трима от техните", казва 21-годишен мъж от Кърджалийско. Трета година е спасител по басейните в различни хотелски комплекси в Слънчев бряг. С „техните" той описва всички чужди туристи. По думите му няма никаква разлика от британци, латвийци, германци…, на възраст 20-28 години. Става всяка сутрин в 5:30 часа, за да започне смяната като спасител в 6:00, спасявайки туристите от собствените им поражения.
„Всичко е лом от вечерта. Намирам излети питиета, търкалящи се бутилки, стъпкана храна, веднъж вече ядена храна. А това е най-неприятната гледка рано сутрин. Оповръщани маси, столове, плочки. Плуващи гадории във водата. Всичко това трябва да се почисти. Легнал съм си в 3 часа след бар. Сещаш се, че първата гледка сутрин да е от стомасите на разни нещастници, никак не е приятно. Нашето работно време е до 18 часа. Точно в толкова вадим всички от водата, прибираме чадърите и си тръгваме. Компаниите обаче продължават. Това са все младежи от т.нар. „бял свят", към чиито порядки ние се стремим. Отвратителни. Пияни още от около обед, до вечерта се правят на маймуни. Падат, стават, търкалят се, повръщат, пикаят, заспиват където сварят. Изкарват те извън нерви. Предупреждаваш ги, правиш им забележки, те си знаят своето. Пияни влизат във водата, оставят си децата без надзор. Само преди дни спасих едно дете. Започна да се дави в средата на басейна. Родителите му дори не бяха в хотела, а някъде по плажа. Върнаха се пияни. За нашенци се говори, че прекаляват с алкохола, тези обаче са нещо страшно. Дошли са за няколко дни и не желаят и минута да са трезви", разказва Стоян. Родопчанинът разпуска всяка вечер след работа.
„Пием с колегите в хотела, след това тръгваме на тур из баровете. Знаем промоциите, всичко е ясно. Алкохол, наркотици, проститутки-навсякъде нощта е жадна за най-верните си чада. Спим по няколко часа и отново се започва-почистване на чуждите мизерии и цял ден главоболия с орангутаните от Западна Европа. От нашенци подобни изпълнения не могат да се видят. Затова и винаги гледаме да сме по-учтиви с тях. Останалите просто могат да те изкарат от нерви с простотиите си. Така е всеки сезон. До октомври гледаме да припечелим нещо, за да изкараме зимата у дома", казва 21-годишният мъж. Родопчанинът вади на месец по около 700 лева, затова че е задължен да чисти след гостите на хотела и да подготвя ежедневно района около басейна за следващата порция физиологични течности и сервирани напитки.

Евтина работна ръка се набира с подслон и храна

„Добри пари се вадят на морето" отдавна вече е овехтяла икономическа теорема. Огромни пари се изкарват от собствениците на хотели и увеселителни комплекси. Персоналът се набира на килограм, а заплатите по никакъв начин не могат да се определят като атрактивни", споделя управител на хотел в Слънчев бряг, родом от Смолянско. По думите му заплатите за сервитьори и бармани са в диапазона 450-550 лева. Това, което все още успява да привлече работна ръка е осигуряването на храна и нощувка. „Имаме сто души персонал, които са настанени в хотела. Комплексът е с капацитет от 1200 легла. Спасителите на басейните са с възнаграждения около 550-600 лева. Доста по-добре звучат заплати от по 1000-1200 лева, но те са за колегите им на плажа. Но за тях пък няма осигурена храна и подслон-поемат си ги сами. На много места сервитьори работят по две смени, за да изкарат двойни заплати. Най-ощетени са в хотелите с ол инклузив. Тогава бакшишите почти липсват. Но хората не се оплакват. Всички са млади, дошли са да вадят пари, не на почивка. Работата не ги плаши. Дори да карат по три смени. Постоянното говорене за липса на квалифициран персонал е по-скоро оправдание за ниските заплати. Особено за един от най-посещаваните курорти на Балканския полуостров в летния сезон", коментира 40-годишният родопчанин. Влязъл е в бранша още преди 20 години, стартирайки като барман по хотелите в Пампорово.

20-минутен туризъм в Родопите

От морето да се насочим на югозапад. Грубо изрязаните форми на Родопите, тяхната свежест, дълбочина, мистика грабват погледа и пращат картините право в сърцата. Планината може да открадне спомените, ума, дори и… капаците на шахтите.
Дотук с романтиката, тя е до входа на всеки хотел и до почти всяка табела на населено място. Осеяни с боклуци забележителности, разпилени отпадъци край градските кошове за смет, те самите изпочупени, обгорени-с откраднати капаци, колела. „Около десетина пъти съм поставял празни тенекии от сирене до пейките пред блока, за да има къде хората да си хвърлят фасовете, кутийките бира и т.н. Оцеляват до месец. Докато мине някой и ги грабне, защото от пункта за вторични ще изкара около 15 стотинки от тях. Правиш го за добро, а те крадат. Шибаните, ръждясали тенекии от сирене крадат! Имахме и нови автобусни спирки. Всичко бе нашарено, изпочупено, обезкостено за отрицателно време. Задигат колела от кошове за боклук, за да си направят количка за вилата. Крадат цветя от парковете, за да си ги посеят в дворовете или незаконните градинки край Арда. Тези хора явно обичат да живеят в мизерия, да са обградени с боклуци и помия. Да им е грозно и отвращаващо. А, вероятно, именно те са от най-оплакващите се. Това е манталитетът и градовете ни са негово отражение. Ще развиваме туризъм и чакаме чужденци. Ако не ни е срам от сурата на собствената си простотия, да ги чакаме", гневно рисува обстановката в Кърджали и региона 57-годишен мъж.
Мнението му може да се потвърди само за 20 минути. Точно толкова са необходими, за да се обиколи Кърджали. Точно толкова са необходими и за болшинството от гостите на хотелите в региона, готови иначе да поемат хиляди туристи, да разкажат най-хубавата история за Родопите. Тя обаче се оказва съвсем различна от прословутото ни гостоприемство. Започва с плащане, преминава с „Ох" и „Ах" и приключва на около двадесетата минута с вземане на личната карта и излизане от хотела.
„Алкохолният туризъм е по морето. При нас гостите предпочитат плътските наслади. Голяма част от клиентите на хотелите в региона идват за бърз секс, плащат и си тръгват", споделят наблюденията си хора, работещи в бранша.
Над 30 са хотелите в Кърджали и околностите му. По данни средната продължителност на пребиваване в тях от страна на туристи е около 2 нощувки. Ръст се отчита след отварянето на прохода „Маказа". Главно румънци предпочитат да пренощуват край Арда с цел почивка преди дългия път, който ги очаква по пътя към Гърция или обратно. Южните ни съседи, живеещи в пограничните райони пък рядко заделят средства за подслон на наша земя предвид късите разстояния. Гостите от Турция остават в хотели предимно след сватби в региона и липса на места у роднини, коментират хотелиери. Традиционно обаче браншът поддържа „форма" и с още по-късите престои.
„Ако на вечер има три наети стаи, то поне две от тях ще се използват за секс", коментират от бранша.
„Навлизаме в европейския стил. Няма старите похвати-да се ползват автомобили или паркове. Най-редовно хората идват в хотела, наемат стая, вършат си работата и си тръгват. Обикновено отнема 20 минути. Тук са „най-скъпите" хотели в България. 30-35-40 лева за 20 минути. Гостът си плаща за цяла вечер, но всичко свършва преждевременно и дотам. Душ и сбогом. Прибираме парите, стаята е почти непокътната. Трябва само да се сменят чаршафите и да се изхвърли боклука, който обикновено се състои от използван презерватив. Редовната клиентела представлява гости от Турция. Те остават по около три-четири дни. Останалото са хора с любовници, проститутки, забърсали някое гадже от бара младежи. Докато им въведеш данните и вече са напуснали. Да идва следващият. Това е туризмът в Кърджали. Тук няма кой знае какво за гледане, няма забавления, хазарт, няма къде да се харчат пари от хората, които разполагат. Просто една селска спирка към други съблазни. Ако говорим за чукарите на Перперикон-те са за тези, които идват отново за ден, обхождат камънаците и си тръгват. Нощта на тях няма какво да им предложи. Другата част от денонощието също. Какво? Пазарът в събота ли? Смешна работа. Засега сме на ниво-сватбен и секс туризъм. Клиентите идват при роднини за семейни поводи, за 20-минутен секс или да пренощуват когато са пияни или чакат на следващия ден ред за смяна на документи. Малка спирка, това е", коментира управител на хотелски комплекс край Арда.

***
Страната ни има кофти имидж що се отнася до тур дестинация. То да е само там. Но всъщност, какво от това? „Много пихме, нищо не видяхме!", е обяснението на болшинството британци, германци, скандинавци след посещение по родното ни Черноморие. Ние ли трябва да се червим? Не, ние просто бършем повръщаното за 600-700 лева на месец. Пътищата ни са сокаци, мръсотията е навсякъде, трошим всяко нещо, създадено за красота и удобство. Но пък обичаме да правим секс на чистичко.
Какъвто персоналът, такава и клиентелата. От Родопите до Слънчев бряг. Всъщност да се червим ли?

*България-евтина пиячка, продължавай напред и не се замисляй!
24rodopi.com

На снимката:
Някои пият от мъка, други – от радост, третия – от сутринта в крайбрежните заведения 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/6/15 10:22

    Strahotna sistema e vivedena.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/6/15 10:23

    Да бяхте дали информация за водата!?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/6/15 10:37

    verno i tocno :)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/6/15 10:47

    MNOGO DOBRE I TO4NO OPISANO
    BRAVO ZA KOETO

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/6/15 11:40

    и кмета на гургулица отива на хотела той дава 100 лева за 20 мунити

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/6/15 11:41

    "Всичко е нашарено, изпочупено, обезкостено за отрицателно време. Задигат се колела от кошове за боклук, за да се направят количка за вилата. Крадат се цветя от парковете, за да си ги посеят в дворовете или незаконните градинки край Арда. Тези хора явно обичат да живеят в мизерия, да са обградени с боклуци и помия. Да им е грозно и отвращаващо. А, вероятно, именно те са от най-оплакващите се. Това е манталитетът и градовете ни са негово отражение." - Това, скъпи мои, е истината за народа български! И такъв е не само в загубения Кърджали, такъв е навсякъде из България - грозното, мизерното, вандалщината, простотията и алчността, явно са ни генетично заложени!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/6/15 13:53

    Няма такъв туризъм в Родопите и не го налагайте насила тук...в Родопите живеят честни,възпитани,трудолюбиви хора с морал....на бг управник ако му трябва туризъм знае къде еееееее....това е крадливия,корумпиран,мангализиран,еврогейски,евролесбийски катун СОФИЯ......

    ОтговорИзтриване
  8. Дикофф28/6/15 17:49

    Хората крадат милиони. Първият милион, кога го направихте ? От обикновени хора/селяните станаха милионери. Ква прави богатият човек с парите. Не го приемаме богатия, ако не прави нищо с тия пари. Макар и крадени, ако прави нещо-парите ги превръща в бизнес, а бизнесът в работни места, хората не го мразят.....
    Хора и улици град като град...БГ е страна на мафията !

    ОтговорИзтриване
  9. Дикофф28/6/15 17:50

    Масово да се натоварват хората за 400-500 лева....грабители

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/6/15 18:05

    Не е така....никой не ходи по хотелите. Всяка отбивка, всяка горичка пълна с мокри кърпички....не може да се разходи из гората изобщо

    ОтговорИзтриване
  11. Дикофф28/6/15 18:26

    Гледайте предаването по Нова телевизия с известният и обичан журналист Дикофф, относно измамата с инженер-младата жена ...Тва е животът. Болни мозъци дал Бог !!!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/6/15 19:03

    До 13:53: Нещо не си в ред

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/6/15 21:08

    13:53
    Ееее като не сте крадливи родопчаните питам ви как постигнахте всичко това. Има и от нас честни, но не всички родопчани са честни. Честни са само в ушичките, но не и другаде. Аптал си се родил и аптал ша си умреш па и чувал пари да имаш. Не са най-важно парите. Парите, когато ги имаш напр. Вземеш си заплатата и се чувстваш по-спокоен и нищо повече. А и милиони да имаш няма щастие драги ми анонимен. От опит ти го казвам. Не всичко е пари приятелю...........

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/6/15 22:56

    желка, хубаво, че си ти, желехтинееееееееееееееееееееееееееее

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.