Разликата между най-високата и най-ниската заплата в Средните общообразователни училища в Кърджалийско е 200 лева, в основните училища – 249 лева, а в професионалните гимназии - 218 лева.
Най-високата средна брутна работна заплата на педагогическия персонал в детските градини е в община Крумовград – 776.99 лева. При непедагогическия най-високата е средната работна заплата в община Момчилград – 489 лева,
Въпреки трудностите, учителите „държат фронта“, отчитат на 24 май – 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, синдикатите.
Учителите у нас са намалели със 70 на сто от 2000 г. насам, докато преподавателите във висшите училища са се увеличили с 5% за последните 15 години. В България сега работят 85 000 учители в средното образование и 23 750 преподаватели във ВУЗ-овете, съобщи данните председателят на синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.
Средната възраст на учителите в детските градини е 59 години, а на техните колеги от училищата - 57 години. След пет години 35 на сто от българските учители ще бъдат в пенсионна възраст. Същевременно, учителите до 30 години са едва 717 или под 1% от останалите им колеги.
Сега училищата в България са 2568, като от 2000 г. насам са закрити 923 училища, или 36% от общия им брой, обобщават още от синдиката.
През 2015 г. детските градини у нас са 1991, при 3249 през 2000 г., което означава, че са били закрити 40 на сто от тях.
Висшите училища са 54, като за последните 15 години са се увеличили с 20 на сто. Според образователния синдикат броят на училищата в България не съответства на броя на учениците, като училищата са с около 35% по-малко от средностатистическото европейско съотношение. Броят на педагогическите специалисти в България също е с 55 на сто по-малък от необходимия.
Двусменният режим на организация на учебно-възпитателния процес у нас също е негативна "придобивка" по отношение на Европа, според Петров. Той припомня, че няколко пъти синдикатът предлагат да има стандарт за училищата.
Българските учители са най-бедни в Европа, като вече са и след румънските си колеги. За сравнение, гръцките учители при най-голямата криза в страната си получават три пъти по-високи заплати от нашите педагози, обобщават от синдиката. В Люксембург учителската заплата е 17 пъти по-висока от българската, а средното европейско възнаграждение на учителите е около осем пъти по-голямо.
От синдиката настояват за увеличение с 20% на работната заплата на българските учители.
В момента България отделя за образование 3,1 на сто от БВП, а за средното образование се дават по-малко от 2,9%, посочват от синдиката и припомнят, че дори през военната 1942 г. парите са били 10% от БВП, като образованието е било втори приоритетен сектор след земеделието. За сравнение, от синдиката предоставят и данни за финансирането на образованието в Европа. В Кипър се отделят 12,6% за образование, в Исландия - 7,9, в Дания - 7,8, в Босна и Херцеговина - 6,4, в Холандия - 5,7, в Украйна, при гражданска война, - 7, в Грузия - 5, в Испания - 4,2, в Македония - 3,6, и в Румъния - 3,7 на сто. Средно за Европа средствата, отделяни за образование, са 5,7 на сто, като препоръката е всички страни от ЕС да дават поне 6%.
Синдикат „Образование" връчи наградите за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикално дело „Стоян Михайловски", учредена от Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа". По традиция, с плакет и учителска заплата се награждават отличени учители и преподаватели за техния професионализъм, граждански принос, талант и постижения в просветното дело.
Синдикатът отличава представители на институции и директори на учебни заведения за отлично партньорство и социален диалог. Тази година, от регион Кърджали, наградата получи директорът на СОУ „Йордан Йовков" Нели Кюпрюджиева.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/5/15 13:30

    "Държат фронта" наистина! Видя се на матурите с услужливото им подсказване, с което възпитават едно лъжливо поколение!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/5/15 17:29

    Дигнете на преподавателите заплата, а не на съветници общински.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/5/15 17:31

    До 24/5/15 13:30
    Ако не подсказват на такива ахмаци, като теб, то хич няма да завършете училище. По-добре да подсказват и да се отърват от тях, от колкото до 30 години в 8 клас да седи.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/5/15 22:31

    За тези заплати даже много работят.В къщи с едно дете ни е трудно, а там са по 25.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/5/15 21:27

    Te ucenitsite gi vicdat kato dolari izobshto nesi davat truda da gi vizpitavat da gi ucat na nisto za tyah w vajno da ima povece broyka ucenitsi e vlizatli po chasovete ne vlizatli ne gi interesuva osobenno v yovkov tova e dokazano

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.