През 50-те години на миналия век управляващите комунисти решаваха кой има право на образование в България


Вълчо Златилов, историк
След 1944 г. по съветски модел у нас започва осъществяването на т.н. "социалистическа културна революция". В началото си тя предвижда прочистване на образованието и културата по класово-партиен признак и критерии, с цел отстраняване на неудобни хора. По силата на Наредба-закон, публикувана в бр. 243 на Държавен вестник от 3 ноември 1944 г., одобрена от Регентите и Министерския съвет, са уволнени хиляди учители в страната, като се започне от учители в детските градини и се стигне до хабилитирани университетски преподаватели. Вината им била в това, че са били уличени и набедени в проповядване и разпространяване на"фашистки" идеи и разбирания.
Втората решителна стъпка на тази „културна революция" е насочена срещу "децата на враговете на народа". Пред тежката дума на Отечествения фронт, ДСНМ и БКП въпросните деца оставали завинаги заклеймени, независимо от техния успех или подготовка. Особено тежка е картината в провинцията. Запазени документи в Държавен архив – Кърджали хвърлят светлина над червеното мракобесие. Отстранена от Юридическия факултет на Софийския университет през последния семестър от следването си, без право да продължи образованието си е била Златка Попниколчева, дъщеря на известния в Кърджали енорийски свещенник Данаил поп Николчев. Отстранени по същия начин са били и много други будни младежи от Кърджали и страната. Заедно с това на много от тях е отказано и правото на достъп до учебните заведения поради неблагонадеждност, т.е. поради това, че са били деца на родители-участници в бившата опозиция, засегнати от конфискации и национализации, съдени от Народния съд, заемали полицейски, военни и държавни служби преди 9 септември 1944 г., противници на партизанското движение от 1941 -1944 г., членували са в „Бранник" и „Легиона" , били са заможни търговци и пр., и пр.
Точна илюстрация на този класово-партиен подход е един документ от заседание на Изпълкома на Градския съвет в Кърджали, с който е отрязан пътя към висшите учебни заведения на 50 младежи от града. В протокол на ИК на ГОНС - Кърджали от 19 юни 1957 г. е написано: "Изпълнителния комитет не утвърди формулярите на следните кандидат-студенти":
24rodopi.com

Вижте списък с репресираните младежи - тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/5/15 14:01

    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА ! ЗАЩО ЧАК СЕГА ВИ ДОЙДЕ НА АКЪЛА ДА ПИШЕТЕ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/5/15 14:44

    Четете! Четете и да знаете, какви ги е вършил червения башибозук като му се даде властта!

    Жадни са, жадни са за власт, пак чакат такова време! Тикме.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/5/15 15:42

    това всички знаят ...имали турчин сиганин прокорор няма съдия имали няма....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/5/15 16:42

    ТО АСЛЪ , БЕЗ ФАМИЛИЯ КАРАЯНЧЕВИ ДНЕС Е КАТО МАНДЖА БЕЗ СОЛ ! ТЕ СА НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ ! В КЪРДЖАЛИ "ЛЕГИОНЕРИ" !!!!!!! ОСВЕН , АКО НЕ СА БИЛИ МАСКИРАНИ КАТО КАМИЛИ !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/5/15 19:32

    abe val4o ti togava si hodel prav pod masata 6to za gluposti pi6e6 kak vze vi6i nali be6e partien funkzioner

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/5/15 20:44

    Още един будала се появи тук,защо това не го каза преди 89г.))))))))

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/5/15 17:28

    Това можеше ли да бъде публикувано тогава?
    А информацията за младежите е давана от хора, които не са питали много дали са верни нещата, които пишат, а дали се изпълняват партийните решения. Като в тези коментари - за "партиен функционер"се обявява безпартиен...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.