Фолк звездата Софи Маринова ще бъде специален гост изпълнител на фестивала „Със споделени традиции-към споделено бъдеще", който ще се проведе в Момчилград. Проявите ще се проведат от 9.00 до 24.00 часа на 5 май.
На 5 и 6 май ще се проведе фестивалът под надслов „Със споделени традиции към споделено бъдеще“ в Момчилград. Организатор на събитието е община Момчилград съвместно със сдружение „Толерантност“ и евродепутата и член на Алианса на либералите и демократите за Европа - Неджми Али. Специално за празника на 5 май от 21.00 часа на централния площад в Момчилград ще пее известната певица Софи Маринова.
Празничната програма започва от 09.00 часа сутринта и ще продължи до полунощ. Песни и танци и още куп изкушения и емоции ще зарадват посетителите на фестивала. В полунощ хилядите гости ще изкачат митичния връх Дамабалъ край село Летовник. Смята се, че в полунощ срещу 6 май, когато прошумоли дъбовата гора,  водата придобива лечебна сила. Традицията събира всяка година на това място и мюсюлмани, и християни. Програмата ще завърши в ранните зори ан 6 май преди изгрев слънце.
Основната цел на фестивала е да разбуди личностната свобода у всички хора от различните етноси. На една сцена различни местни етнически общности ще представят своите различни култури, традиции, обичаи и ритуали на един от най-големите пролетни празници, празнуван от всички етнически групи в страната: българи, мюсюлмани, роми, българо-мохамедани.
Българският Гергьовден - Познат  с имената Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджовдън
Мюсюлманският Хъдърлез – Познат  с имената Хъдърлез и Адрелѐс
Ромският Едерлези.
С честването на този празник започва лятната половина на стопанската година. Това разположение в празничния календар определя и изключително богатата му обредност, обхващаща всички области от стопанския и социален живот на хората.
„Нека на този голям празник от нашата обредност, който ни обединява в едно – всички ние да създадем атмосфера на толерантност и уважение. Нека всички се слеем в едно, защото отбелязването на този голям празник от цялата страна показва как присъствието на „другите“ не е пречка за собствена етническа изява, а толерантността е хармония в различието“, приканват организаторите на събитието всички жители и гости на града.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/4/15 10:45

    Добре дошла

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/4/15 11:06

    За какво ти е тази, която се омъжи за доведения си син ? Достатъчно нехранимайковци си имаме .Не работят, крадат и лъжат.На мюсюлманските празници се редят на опашка да ядат безплатно и се самоопределят като мюсюлмани, а на християнските празнице се редят пред църквата и просят и се самоопределят като християни.До кога ще търпим тези кърлежи ?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/4/15 11:29

    Вместо да хвърляте пари за чалгаджийки взеюете оправете кръговото до Петрол, че останахме без коли!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/4/15 11:29

    Вместо да хвърляте пари за чалгаджийки вземете оправете кръговото до Петрол, че останахме без коли!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/4/15 12:31

    horata sa gladni dayte im pari ili namereterabota za tyah vmesto da priskate pari za tyahs s gladen korem ne se slusa muzika......

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/4/15 13:31

    По голям празник за момчилградчани ще е да оправите инфраструктурата, както е написал мой съгражданин по - отгоре! Оправете кръговото!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/4/15 13:42

    Реджеб също е поканен ще пеят в дует със Софито

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/4/15 13:57

    da ama na gladen korem se pie...
    xaxxa

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/4/15 15:13

    мн е яка софчето

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/4/15 15:19

    Ауууууууууууууууууууууу!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/4/15 15:56

    Господа организатори на концерта,жителите на гр.Момчилград а и гостите на града щяха да са по щастливи,ако бяхте довършили кръстовището на входа на града,вместо новината за Софи Маринова !!!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/4/15 16:50

    BRAVO SOFKE ma imaş golemi SİSKİ

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/4/15 18:01

    Главен организатор е Реджеб от Лисиците! Браво Реджеб.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен29/4/15 09:09

    bravo na organizatorite

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен29/4/15 15:00

    gladna mechka horo ne igrae...chepnoochenski kebabcheta shte ima li...vkusni sa...a i bezplatni oshte po-dobre...

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен29/4/15 15:02

    bezplaten odqd hema, be. chojum

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.