„Изтръпвам като чуя думата „турчин", изтръпвам и от „българин"! Предпочитам „инсанлък" (човещина)", заяви отец Петър малко преди да седне на традиционното кафе с кмета инж. Хасан Азис и районния мюфтия Бейхан Мехмед.
От над 12 години поп, кмет и мюфтия след официалната церемония традиционно пият кафе в заведение на открито до площад „Освобождение".
Какво си казаха поп, мюфтия и кмет - четете тук

На 3 януари 1878 г. Кърджали е освободен от отряда на руския генерал-майор Григорий Чернозубов. Войските му пренощуват на северния бряг на река Арда, където сега са Водното огледало и един от големите градски паркове"Арпезос".Тогава с бърз марш и без нито един изстрел"братушките"освобождават и близкия Момчилград. Там Чернозубов получава и известието за подписаното в Одрин примирие. Последвалите исторически трусове, скрепени с договорите от Сан Стефано, Берлин и Топхане изхвърлят Кърджали ту в пределите на България, ту в тези на Турция.
Историци допускат, че името на някогашното малко село е свързано с шайките полски разбойници "кърджалии", масовите набези на които станали смъртоносни в края на 18-и и началото на 19-и век, когато Османската империя вече е западнала и била във фактическо безвластие, припомня Бгнес. Има и легенда, свързваща името на града с османския пълководец от Бухара Кърджа Али, вилнял по тези места през 14-и век, а впоследствие станал проповедник. След смъртта му в началото на 15-и век негови последователи възстановили едно от разрушените селища близо до гроба му.
Заложникът на геополитическите интереси сега е малък град с население под 45 000 души и е такъв заради изселванията на турците и икономическата емиграция от последните години. По времето на Балканската война, когато Кърджали дочаква своето поредно освобождение и тръгва да догонва по развитие останалите български градове, християни и мюсюлмани взаимно са се бранили, а и не само тогава. Доказателства за общия им път изведе директорът на местния Държавен архив Вълчо Златилов в рамките на Международната конференция по повод 100 години от Балканската война, състояла се през 2012 години в Кърджали.
Всяка година на Трети март почитащите тази дата се събират пред паметника-костница на Освободителите от 1912 г. Пъстро шествие и спектакли изнасят мажоретки, гвардейци, музикално-танцови състави.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/3/15 13:13

    Попа е мъдър човек. Честит празник, отче!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Драган Драганов3/3/15 15:43

    Ние празнуваме само на Коледа!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/3/15 17:42

    Да живее БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/3/15 17:50

    Попе,а от думата пари ти става хубаво,а?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/3/15 18:08

    Евала, попе! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/3/15 19:48

    Да разбирам ли, че думите българин и турчин трябва да не се произнасят, за да не изтръпва отчето? Човечността идва от човеците , независимо дали си българин, арменец или турчин!
    Защо на всеки празник винаги се говори за българи и турци, а не за България?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/3/15 20:04

    Измислиха история,когато българските герои се борят за освобождението не съществувала турска империя,държавата Турция се появява 1923 година,натякването турско робство е целенасочено със цел сегашният българин да продължава силно да мрази комшията си! Между другото "робите"били по-заможни със собствени земи, с български училища,между тях имало хора,които заемали държавна работа,като молли,кметове,чорбаджии,служби в армията! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/3/15 20:08

    Разбрах,че изтръпваш от всякакви български думи.Предпочиташ да говорим на турски.Ти си такъв срам за християните .Не ни чакай в храма ти.Предател сребролюбец.Ако Христос беше жив ти щеше да си неговият предател.Просто обичаш парите и комара.А който има задължения е зависим.Бог ще те съди

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/3/15 21:42

    CHESTIT PRAZNIK BALGARI

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/3/15 15:12

    Jenite socialiski taka ne priaviat tesa socialiski

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/3/15 17:35

    Попе, попе, аз пък се гордея, че съм българин и не изтръпвам нито като чуя "турчин" нито като чуя "българин". А човещината ако я има тя не се определя от това дали си един или друг. Май не знаеш точно какво говориш .

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/3/15 18:31

    Да окрадахте България сега;,, инсанлик,,ментереджи !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/3/15 14:25

    НИЕ ТУРЦИТЕ, КОИТО СМЕ ОСНОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ОБЛ. КЖ, ОТ КОЙ СМЕ 'ОСВОБОДЕНИ', И ЗАЩО, КАКВА Е БИЛА ПРИЧИНАТА НЯКОЙ ДА НИ 'ОСВОБОЖДАВА'?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен7/3/15 19:44

    АЗ ИЗТЪРПВАМ КАТО ЧУЯ ДУМАТА ВАСИЛ ДЕЛОВ, НАЙ ГОЛЕМИЯ КАСАПИН НА КЪРДЖАЛИЙСКИТЕ ТУРЦИ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.