Новата наредба ще благоустрои и превърне гробищните паркове в по-чисти места


 Хора, които не могат да полагат грижи за почистване на гробните места на свои близки, могат да се обърнат за услугата към „Обредни дейности", обявиха от общинското предприятие. От ръководството обясниха и основните моменти от приетата наредба за стопанисване на гробищните паркове.
„Бих искала в качеството си на вносител на новата Наредба и като Директор на организацията, която стопанисва и управлява гробищните паркове на територията на град Кърджали, с няколко прости думи да обясня защо новоприетата от Общинския съвет в Кърджали Наредба за гробищните паркове е полезна и необходима.
Както всички ние знаем през изтеклите години и десетилетия на икономическа криза и все по-засилващото се застаряване на населението, съпроводено с тенденцията младите хора да си изкарват прехраната в чужбина, пред Общинско предприятие „Обредни дейности" като звено за обслужване на тъжни и радостни обредни дейности към община Кърджали, застава с пълна сила един особено важен проблем, а именно стопанисването и управлението на гробищните паркове. Не може да се идва в деня на Задушницата или Байряма и да се търси отговорност от Общинско предприятие „Обредни дейности" защо гробното място тъне в треви, неподдържано и непочистено. Това се отнася както за християнските, така и за мюсюлманските гробни места.
Трябва да се признае масовата липса на информираност при гражданите, които постоянно заявяват, че не знаели, че са длъжни да си почистват и поддържат в добър вид гробните места, не знаели и това, че след 8-та година следва да откупят право на гробоползване. Но незнанието не ни освобождава от отговорност", посочи директорът на „Обредни дейности" Моника Атанасова.

Хората на практика не знаят кой извършва пряката погребална дейност

„Поради неприятната тема, свързана със смърт, с покойници, много хора предпочитат да не мислят върху това, да не се информират предварително и когато моментът настъпи става така, че те на практика не знаят кой извършва пряката погребалната дейност в общинските гробищни паркове. Кой отговаря за изкопаване, зариване, оформяне на гробното място, кой определя парцела, деня и часа за погребение. Населението следва да знае, че това е дейност само и единствено на Общинско предприятие „Обредни дейности", което се помещава в сградата на Обреден дом Кърджали. Наши гробари и обредници извършват погребалната дейност в общинските гробища, която ни е възложена, съгласно Наредба №2 от 21 април 2011 г. за здравните изисквания към гробищните паркове и пограбването и пренасянето на покойници.
В новата общинска Наредба за управление и реда за ползване на гробищните паркове в град Кърджали и кметствата на Община Кърджали присъстват текстове, които директно указват, че Общинското предприятие „Обредни дейности" води, вписва, номерира и поддържа цялата база данни от регистри, азбучници, именници, схеми на гробни полета и гробни места, както и цялата електронна база данни на гробищните паркове в град Кърджали. Откупуване правото на гробоползване след 8-та година по Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Кърджали също е наша дейност, вменена по закон.
През последните години като организация, създадена да обслужва населението в тъжни моменти, да извършва пряката погребална дейност, да предлага всички стоки и услуги, ние губим връзката с наследниците, родствениците на покойното лице, които впоследствие се явяват задължени по Наредбата за гробищните паркове да почистват, поддръжат и откупуват правото на гробоползване. При положение, че те не могат да се справят с поддръжката на гробното място или отсъстват от града, то Общинско предприятие „Обредни дейности" им предлага да стопанисва и почиства възмездно съответното гробно място. Всеки от наследниците на покойните лица още с попълването на „Заявление за извършване на погребални услуги", ще бъде информиран съвсем деликатно и коректно за възможностите относно поддръжката и откупуването на гробното място.
В Наредбата за гробищните паркове присъстват и текстове, които определят съответни санкции, когато липсва поддръжка и стопанисване на гробните места. На Общинско предприятие „Обредни дейности" е вменена поддръжка на окологробните пространства, както и почистването на забравения от много години гробищен парк в землището на с. Сипей, махала Осил, поради което ще се наемат допълнителни работници.
Целта е да се оптимизира стопанисването на гробищните паркове, да се поставят ясни и коректни текстове за правата и задълженията на страните /наследниците, родствениците на покойните лица, които се явяват грижовници и Общинско предприятие „Обредни дейности"/ по поддръжката и откупуването на гробните места, което в крайна сметка ще доведе до превръщането на Гробищен парк в по-чисто и благоустроено място, в парк със специално предназначение, каквато е функцията му.
Също така е добавен текст в Наредбата за забрана в празнични и религиозно-възпоменателни дни да се извършва строителна дейност, поради многото оплаквания на граждани, че в съботно-неделните дни фирмите развиват своята търговска и стоително-ремонтна дейност, без да се съобразяват с панихиди и почитание към мъртвите. Контролът към работещите в общинските гробища фирми също ще бъде завишен от страна на Общинско предприятие „Обредни дейности" чрез подаване на уведомления за работа, с приложени документи към него. При необходимост ще се търси и съдействие от началника на районното полицейско управление", категорични са от „Обредни дейности".

Отпада таксата за вход на МПС

„Беше гласуван и текст в Наредбата за поемане на разходите по съхранение на тленните останки от общинския бюджет при обявено бедствено положение и населението следва да знае, че Общинско предприятие „Обредни дейности" разполага с хладилни камери в гробищен парк Кърджали. Заплащането на входа при влизане с МПС в гробищен парк Кърджали също отпадна като текст от новата Наредба за гробищните паркове и тепърва може да се обмисля вариант от общинска администрация за подобна такса, която да бъде по Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Кърджали, както е в много други градове, за да бъдат вложени тези и други средства за поддръжка на инфраструктурата в гробищен парк.
Новата общинска Наредба за управление и реда за ползване на гробищните паркове в град Кърджали и кметствата на Община Кърджали е в пълно съзвучие с интересите на населението, на наследниците, близки и родственици на покойниците, които са ползвателите на тъжните погребални и обредни дейности, а и грижовници впоследствие на гробните места в общинските гробищни паркове на град Кърджали. Надявам се с общи действия и отговорност наистина да превърнем територията на гробищните паркове в едно приемливо и добре поддържано място, защото културата на един народ личи най-вече в отношението му към мъртвите и почитане на терените с тленните им останки", допълва още директорът на Общинското предприятие Моника Атанасова.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/3/15 15:29

    Лешояди,чакате да умрем,боклуци такива!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/3/15 16:35

    Тъп ненормалник, върви да си пиеш хапчетата.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/3/15 17:22

    За какви 8 години става въпрос, след като преди години ни накарахте да си платим гробните места на близките за вечни времена. Тогава не беше нито този кмет, нито тази Моника. А гробищния парк е под всяка критика. Не знам колко пъти тази Моника се е качвала ? Няма нито една алея почистена. За какво стопанисване говори. Работниците всички са на портала или в стаичката им. Никой нищо не прави. Ще Ви снимам резила в гробищния парк, както го наричат .

    ОтговорИзтриване
  4. Й.Тодорова27/3/15 17:44

    Така ли се борим с монополите или така се създават. На Общинска сесия решават и хайде общинската служба монопол на гробището. Защо Кмета не провери какво прави тази служба. Колко погребения минават през нея? Защо не се търсят услугите им? Мисля, че тази служба няма работа в Общината. Ако се отдели е загинала, не да и се наливат пари от общинския бюджет. Нека Кмета да помисли за това.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/3/15 17:48

    Много захвърлени стари паметни плочи

    ОтговорИзтриване
  6. Й.Тодорова27/3/15 18:01

    Защо не се помества написаното, какво го проверяват толкова?

    ОтговорИзтриване
  7. Иванов28/3/15 08:50

    Уважаема Г-жа Тодорова, написаното не се помества, защото е неудобно. Ясно за кого. Претенциозната дама Моника да не се занимава с простотии, ами от позицията, която заема, да вземе да се погрижи за пространството между гробовете. Защото там е истинска джунгла. Няма да се учудя, ако скоро се появят и съответните животински видове - при такава флора!!! А ние и без друго си се грижим за гробовете. Е, някъде наистина има неподдържани, но то е защото са починали и близките на погребаните, или пък са в чужбина.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/3/15 13:23

    Тодорова, ясно е кой се крие зад този аватар, но когато пишеш за монополи е добре да прочетеш малко закона и тогава да се произнасяш публично! Не смятам да разкривам самоличността си пред теб, нито да бъда учтив! Хора като теб не го заслужават.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.