Посланикът на Р Турция у нас Негово превъзходителство Сюлейман Гьокче, придружен от турския консул в Пловдив Алпер Акташ и група дипломати посетиха религиозния комплекс Елмалъ Баба Текке край Момчилград. Гостите бяха посрещнати от кмета на община Момчилград Акиф Акиф, народният представител от региона и зам.-председател на сдружение „Джем – Южна България" Мустафа Ахмед. Сред гостите бяха още депутатите Ердинч Хайрула и Шабанали Ахмед, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, районните мюфтии на Кърджали, Крумовград и Хасково.
„Изключително съм щастлив, че сме тук заедно с нашите братя и сестри. Не мога да скрия възхищението от гостоприемството и топлото отношение в Момчилград. Тук виждам и млади, и възрастни хора, които излъчват взаимно разбирателство и уважение помежду си", каза посланикът на Р Турция Сюлейман Гьокче. Той изрази готовност южната ни съседка да окаже финансова подкрепа за модернизирането на религиозния комплекс.
Кметът Акиф Акиф изтъкна, че Елмалъ Баба Текке олицетворява културното, религиозното и историческото богатство на Момчилград. „Този уникален комплекс се посещава ежегодно от хиляди туристи от страната и чужбина не само заради своята история. Те посещават това свято място и заради гостоприемството, толерантното и топлото отношение на местните хора", допълни той. Градоначалникът изказа сърдечни благодарности на бизнесмена Фуат Гювен и на бившия депутат Юнал Тасимза реставрирането на религиозния храм през 2011 г.
„Тук можете да откриете единствено и само толерантност между хората, независимо от какъв етнос са и каква религия изповядват. Тяхната мисия е да заживеят в братство, единство и доверие, защото няма нищо по-ценно в живота от взаимното разбирателство. Нека бъдем все така единни, задружни и сплотени", пожела народният представител Мустафа Ахмед.
Гьокче и Акташ получиха от името на кмета на община Момчилград специални плакети в знак на благодарност.
Теккето на Елмалъ баба е исторически обособен и действащ религиозен комплекс, състоящ се от тюрбе, джамия, обреден дом и прилежащи сгради. Намира се в близост до с. Биволяне и Харман кая. Изграден е през втората половина на 14 век. Свързано е с културата и традициите на алианската общност, която ежегодно организира там най-големия събор в региона, посещаван масово от туристи от страната и чужбина.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/3/15 20:09

    Реджеб от с. Лисиците там ли беше?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/3/15 20:19

    Maykati bese tam da znaes

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/3/15 20:28

    Къде е Сунай?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/3/15 20:38

    Лъжеш, майка му беше с мен! А Реджеп беше там.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/3/15 21:45

    Do 20.28-
    Sunay pazi kozhata si predi izborite.....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/3/15 21:55

    Отврат. Политика в джамиите. Огромно балканско падение и гавра с религията. Bu seytanlar cebini doldurmak icin anasinida satarlar.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/3/15 18:08

    Можем само да се поучим от тези хора.
    Цитат: "Тук виждаме и млади, и стари, които излъчват разбирателство..."!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/3/15 23:33

    Nqma nikakvo razbiratelstvo,vsichko e politika za pulnene na opredeleni djobove na koeto lichno sum staval svidetel

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/3/15 02:25

    Admine da ti e**ba m** ta, i ti li si pulnish djoba ot teketo ili pravish s*vi*rki na tezi tam???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.