Съдействие за развитие на образователни и културни връзки между Кърджалийския регион и образователни и културни институции в Руската федерация. Това поиска от обществения посредник Расим Муса първият секретар на посолството на Русия в столицата Робърт Робъртович Шестаков. Той бе на работна визита в Кърджали и пожела да се запознае и разговаря с омбудсмана в качеството си на представител на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация. Робърт Шестаков бе съпровождан от Владислав Савинков, зам.-военен, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия и председателят на Клуба по интереси в Кърджали Мирослав Попов.
Робърт Шестаков запозна домакина с конкретната цел на визитата си, а именно популяризиране на програма за прием на студенти в руски висши учебни заведения и насърчаване на изучаването на руски език в областта.
В момента Руската федерация финансира прием и следване на 150 българи и потомци на руски граждани от България в университетите й по избор. Във федерацията функционират над 1000 ВУЗ-а с над 200 специалности. Приоритетни са нанотехнологиите, биотехнологиите, възобновяемите източници на енергия. Миналата година интересът е бил значителен. При обявени 50 места, са били записани за студенти 127 български граждани. Преобладаващ бил интересът към фундаментални науки, като най-много желаещи е имало за специалността „Психология".
Срокът за подаване на документи в Руския културно-информационен център е 20 март 2015 г. Тези, които се колебаят, могат да получат информация от сайта на центъра и да депозират документи догодина.
„И Русия, и България имат интерес млади хора да усвоят знания в актуални специалности, за да може като се върнат тук да бъдат полезни", подчерта Робърт Шестаков. Той поясни, че българските студенти ще получават стипендии, безплатно медицинско обслужване и ще имат право на работа. За тях има изградени специални компании, в които те могат да работят по специалността си.
Робърт Шестаков сподели, че Руската федерация има интерес за изучаване на руския език в България. Това може да става както в училища, така и в обособени центрове. Такъв може да се създаде и в Кърджали. Съдействие оказва фондация „Росийский мир".
„Готов съм да съдействам създадените между нас контакти и Вашите предложения да стигнат до по-високи нива. Ще провокираме интереса на младите хора и се надявам и от Кърджали да има желаещи да следват в Русия", сподели от своя страна общественият посредник на Кърджали Расим Муса.
Преди срещата с омбудсмана гостите от Посолството на Руската федерация и русофили положиха цветя пред паметника на Руския войн. В програмата им бяха включени срещи с ръководствата на читалище „Родопски фар" и читалището към Тракийско дружество „Димитър Маджаров", както и с директорите на ГПЧЕ „Хр.Ботев" и ОУ "В.Левски".
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/3/15 15:22

    Здравствуйте, братушки...
    Абе, Мирослав попов на ясла при рашките ли се намърда?! Лелеее, резил!!!
    Рашките дали са наясно с кого си имат работа?!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/3/15 16:33

    Ко ,не Бурса, Бурса

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/3/15 18:19

    Добра идея! Приветстваме я! Всичкото червен башибозук там да ходи......и да не се връща повече.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/3/15 19:55

    18.19,ИДИ ДА СИ БИЕШ ВАКЦИНА СРЕЩУ БЯС,ЧЕ СИ Я ПРОПУСНАЛ,А ПОРАЖЕНИЯТА ПРИ ТЕБ СА ЯВНИ.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/3/15 21:24

    Езика е богатство което никой не може да ти го отнеме.На мен лично руския език ми помага много,живея и работя във западна Европа . Както и много наши изцелници в Турция които се занимават със търговия печелят много добри пари благодарение на руския език.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/3/15 22:45

    Местния омбудсман знае ли че има местен автор превеждан в Русия?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.