Събитията от Възродителния процес трябва да намерят заслужено място в учебниците по история, заяви на възпоменателен митинг в Барутин лидерът на ДПС Лютви Местан.
В доспатското село се проведе възпоменателен митинг в памет на жертвите на т.нар възродетелен процес от 1972 година.
В своето обръщение, председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че: "Барутин трябва да намери своето място в учебниците по история и имената на жертвите на този площад от преди 43 години трябва да се четат в учебниците по история като пример за героизъм, защото България е длъжник на тези жертви, те не умряха, само за правото на вяра, за правото на име. Тези жертви от преди 43 години са за българската свобода, за българската демокрация."
Местан напомни, че за разлика от държави като Унгария, бившата Чехословакия и Полша, където в съпротивата срещу комунистическия режим е участвал целият народ на тези държави "в България съпротивата срещу комунистическия режим се свежда до героизма на българските дисиденти и интелектуалци, които заслужават поклон, но първата масова съпротива срещу комунистическия режим е дадена от гордите родопчани и тя тръгва от Барутин. И затова Барутин трябва да намери своето място в учебниците по история."
Лидерът на ДПС заяви, че "в Народното събрание станахме свидетели на едно грозно изявление на "езика на омразата", тук са нашите духовни водачи - районните мюфтии на Пазарджик, Благоевград и Смолян - техният призив за молитва - езанът, беше наречен от лидера на Патриотичния фронт "виене на неразбираем език." Скъпи братя и сестри, кой вие? Вият животните. Молитвата към Всевишния, независимо дали ще бъде отправена от мюсюлмански свещеник, дали от християнски свещеник, дали от привърженик на юдеизма - не може да се оприличи на животински вой. Това е класически пример за "език на омразата".
Местан призова от името на присъстващите министър председателя и българското управление да се освободят от "езика на омразата" и от ксенофобите, като подчерта ,че това е "призивът, с който да сторим още веднъж дълбок поклон пред жертвите, защото те не умряха, за да е възможно днес в българския парламент да се обижда по този начин цяло едно малцинство."
В заключение Лютви Местан поздрави присъстващите от името на цялото централно ръководство на ДПС и почетния председател др. Ахмед Доган.
На митинга присъстваха народните представители Мустафа Карадайъ и Ахмед Ахмедов. Сред гостите бяха Салих Аршински - областен председател на ДПС Смолян, Фахри Молайсенов - кмет на Мадан, инж. Октай Алиев - кмет на Борино, инж. Недко Кулевски - зам.-кмет на Рудозем, Арбен Мименов - кмет на Сатовча, Неби Бозов - кмет на Сърница, зам.-консулът на Република Турция в Пловдив Имрен Кайгъсъз, Неджми Дъбов - областен мюфтия на Смолян и други.
Присъстваха и представители на местни и общински съвети на ДПС, активисти и гости от Република Гърция, Република Турция, Република Македония и Косово, както и стотици жители.
След митинга присъстващите поднесоха венци и цветя на паметната плоча на жертвите в Барутин.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/3/15 17:42

    Научи и нещо друго че ставаш банален

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/3/15 17:42

    Браво на МЕСТАН Ага, политик от световна величина, знаещ и можещ и няма да е лошо комплексираните и ксенофобските политици да се учат от МЕСТАН и ДОГАН....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/3/15 18:06

    В учебниците по история трябва да влезне и атентатът на гара Буново,който е дело на Турското национално-освободително движение в България.Извършен е на на 9 март 1985 г. посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София.Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

    Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.Умират 7 човека, две от жертвите са глухонеми деца. Тежко ранените са девет, а стресът от преживяното скъсява живота на потърпевши и очевидци

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/3/15 18:18

    и ПОМАЦИТЕ от ДОСПАТ имат претенции

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/3/15 18:55

    каква история искат манерките

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/3/15 18:55

    До Анонимен

    28/3/15 18:06
    Точно така. Ако искат да изучават тяхната история на Възродителния процес, нека да се изучават и техните престъпления

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/3/15 19:04

    Точно помаците от Барутин и околните села са участвали в Баташкото клане...за тия жертви никой не споменава! Напротив- да има как това изобщо да не се споменава в учебниците. Нямате срам!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/3/15 19:30

    В учебниците да влезнат и имената на всички от върхушката на ДПС, участвали във възродителния процес. То като наближат избори само за възродителния процес се говори. Господин Местан, нали си простихте със Станишев, забравихте ли онази целувка?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/3/15 19:53

    Цялата истина за атентата на гара Бунево трябва да излезе наяве,без да се забравя че двама от участниците са били сътрудници на ДС.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/3/15 20:44

    pravsi Mestane ama.mnogo zakisnyahte sis vsicko

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/3/15 21:39

    Ако нямаше възродителен процес сега Местан щеше да е обикновен учител с мизерна заплата. А сега не си знае парите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/3/15 23:41

      Откъде има толкова пари от заплата милионер не се става
      Няма и фирмички на негово име фика

      Изтриване
  12. Анонимен28/3/15 21:55

    Нещо взе да ми писва от едни и същи приказки през последните 25 години.Тези местановци и тем подобни не разбраха ли вече,че каквото е дереджето на бай Хасан същото е и на бай Иван.ЗА ИКОНОМИКА И РАБОТНИ МЕСТА ТРЯБВА ДА ГОВОРИТЕ а не да предъвквате едно и също...ама нали идват избори-то друго не знаете.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/3/15 22:03

    В учебниците по история трябва да влезе и 25 годишното предателство от страна на ДПС на жертвите на асимилационните процеси в полза на БСП. Заради крадците от тази мафиотска клика на комунистите не бе потърсен отговорност за пъклените им дела срещу мирни граждани.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/3/15 22:26

    В учебниците задължително трябва да влезе вечното българското и софийското робство над провинцията..трябва да влезе и вечния глад и мизерия и така наречените гладни,крадливи, насрани и некомпетентни мутренските герб КАЛИНКИ и КАРАФИДОСОВКИ....

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен29/3/15 01:53

    Този надут пуяк няма ли най-после да смени плочата? Една и съща песен , като повреден грамофон!!
    25 год. ДПС ПРАЗНУВАТ единствено Въдродителния процес. Може би ДПС искат в учебниците по история да се пише само за Възродителния процес?
    Върхушката на ДПС ОТДАВНА НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ!!!
    Демагози и лицемери.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен29/3/15 18:23

    бай Местане, изчакай и това ще постигнете. Лека полека, стъпка по стъпка. Българинът-християнинът мре, децата им ходят незнайно къде да работят...Не ви искаме работата, не ви искаме работните места, не ви искаме инвестициите, искаме от вас само едно и това е : С П О К О Й С Т В И Е ! От 1983 година се започна и все едно и също се повтаря...Всички сте един дол дренки. Няма бели,жълти,черни,ляво,дясно,център ляво,център дясно,националисти,реформатори...всеки се бори за кокала в тая ограбена и продължаваща да се ограбва българия...Местан се бори за гласовете на бг мюсюлмани, мохамедани, цигани..., а и останалите същото го желаят...Цвета...,а народа никой не го пита как си ляга и как става?-------------Цитат на Славчо Трифончов: Е, нема такава държава!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен29/3/15 20:14

    Днес, 29 март 2015 година е роден г-н Ахмед Доган !
    Желаем му много здраве, радост и щастие !
    Наздраве, господин Доган !

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен29/3/15 20:42

    ДО 20:14. Е ТО ЗА НАЗДРАВЕТО Е ЯСНО !

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен29/3/15 22:21

    А този тъпак РЕМЗИ ОСМАН защо ДПС го предлагат в комисията за регулиране на тока и водата ДКЕВР,по голям некадърник не можахте ли да намерите,голям срам за депесарите да знаете.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен30/3/15 11:01

    До 18.06 Гара Буново да не носи името на Мара Бунева ,която през 1928 год.в Скопие застреля адвоката Прелич.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен30/3/15 15:41

    Педесет процента от братята турци са още с български имена.И защо?Зощото със задграничните паспорти пътуват в Европа

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.