Областният управител Илия Илиев бе гост на тържествата за Деня на Тракия в Крумовград, организирани от местното тракийско дружество с подкрепата на регионалната структура и патриотичните съюзи. Гостите на церемонията поднесоха цветя и венци пред паметника на Капитан Петко войвода, който е най-големият на Балканския полуостров, и пред единствения у нас паметник на жената-тракийка. С песни и стихове, посветени на славното минало и драматична историческа съдба на тракийци, самодейците от клуба в Крумовград възкресиха спомена за бежанците и посяха чувство на гордост и чест у потомците. Областният управител приветства всички наследници и последователи на тракийци с пожеланието ревностно да бранят традициите на дедите си, да почитат делата им и да предават заветите им на идните поколения, защото каузата на Тракия е кауза на обединението и на несломимия национален дух.
Денят на Тракия – 26 март се чества официално от 2006 г насам. Празникът се свързва с блестящата победа на българската армия при Одрин през 1913 г, която се превръща в синоним на изумителна войнска храброст и влиза в учебниците по военно дело. Нели Кирилова, секретар на местното тракийско дружество, припомни хронологията на битката и нейната историческа значимост. Председателят на клуба Веселин Костов изтъкна огромното желание на крумовградчани да се отвори пътят Аврен-Мертиски,  за да видят родните места на предците си в съседна Гърция и поиска съдействие от държавната власт в лицето на областния управител.
Отсечката от с. Аврен до гръцката граница бе рехабилитирана по оперативна програма „Регионално развитие" през първия мандат на кабинета „Борисов". Надеждите на хората са скоро по нея да може да се пътува към Гърция и да бъде отворена най-близката врата към южните ни съседи.
Председателят на регионалния съюз на тракийските дружества Яни Янев припомни, че най-голямата културно-просветна организация у нас има не само дългогодишна история, но и амбициозни планове за бъдещето, свързани с духовното въздигане на нацията и нейния патриотичен подем. На честването присъстваха представители на община Крумовград и на политическите партии.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/3/15 18:17

    цвета тракийката га няма.....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/3/15 18:25

    Областния управител да поиска с подписка РЕФЕРЕНДУМ и АВТОНОМНА ДЪРЖАВА ТРАКИЯ за цяла ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ....и да е робуваме на кръвопийците от катуна София....до кога глад, мизерия,унижения, вечно лъжи и измами....долу СОФИЙСКИТО РОБСТВО и да се готвим за РЕФЕРЕНДУМ и АВТОНОМИЯ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/3/15 19:34

    ja da vidim kade sa horata s dobri i otzivchivi sarca, koi ima jelanie da pomogne na postradalite ot svlachistata hora? kade ima dobrovolci s zdravi muskuli, deto ne se strahuvat da premestiat 5-10 tuhli ili kamani bez pari? ehoooo, kade ste, hora?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/3/15 07:37

    Не виждам и един млад тракиец.Като че ли младите хора не са особено съпричастни на тракийската кауза/каквато и да е тя/.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/3/15 08:04

    27/03/15 18:25 Овчарино, ти защо докато пасе овцете и козите не набра минзухари и горски цветя и не сви венци да поднесеш за Деня на Тракия пред паметника на Капитана.Хе те видях нямаше те иначе щях да осетя вонята на мокри пръчове и кози.Тракия освен Одринска до линията Енос Мидия в пределите на Майка България за Константинопол да му мислят Гърците ,и без това в европейската част живеят 85 % помаци които не са турци а са си чиста проба асимилирани Българи .Областния да се срещне с бившите поданици и на чист български да обсадят присъединяването до Енос Мидия и изплащането на репарации за геноцида на над 700 хил Българи. Автономия за Кюрдистан и Европейската част на турция , за Смирна и Константинопол да му мислят Гърците за Карс Ерзорум и Ван да му берат гаилето Арменците.Арабската пролет продължава с Кюрдистан и разпада на Туркиата.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/3/15 17:21

    kato gledam kak sa se iztaposali aktivistite ot GERB 4ak mi se otstiava da si pomislia za praznika.bivshi partiici,a sega v parvite redici na GERB.Sram me e!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/3/15 22:59

    Като гледам снимките- кво да видя? Най - големия тракиец от Крумовград до областния- г-н Асен Тюрдиев! Смях та смях! Тея помаци са готови на всичко !!!

    ОтговорИзтриване
  8. Паметниците на ХАН КРУМ

    КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА

    НА ТРАКИЙКАТА

    НА ГРАНИЧАРЯ
    И ОЩЕ ДРУГИ

    СА ИЗРАБОТЕНИ ОТ ДОКТОР ПЕТЪР ДИМИТРОВ


    ЗАЩО НЕ СА ГО ПОКАНИЛИ ОТ ТРАКИЙСКОТО ДРУЖЕСТВО ?

    И още паметниците се поддържат и измиват

    Те са се чествали пред паметника хванал мухъл и мърсотия

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.