"Когато се говори истината няма за какво да се извиняваш, защото това е политиката на ДПС в смесените региони", твърди пред „Пик" депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя била потърсена от репортери на агенцията за коментар относно факта, че Цветан Цветанов отказа да се извини на ДПС за твърдението си, че кандидат-кметът на ГЕРБ в Сърница Мустафа Аликанов е бил наречен „гяур"* на събрание на партията.
"Точно по този начин от ДПС наричат хората, които вече са разбрали, че има и друга алтернатива и че партията не е единствената алтернатива в момента в смесените региони. Аз много отдавна алармирам, че в Кърджалийско хората, които се кандидатират дори за кандидат-кметове от ГЕРБ биват наричани по този начин", категорична е Караянчева.
"Още от 2009 година аз разказвам какво се случва при нас и това, че сега се акцентира вниманието точно върху Сърница не е прецедент", допълва основателят на ГЕРБ в Кърджали.
На въпрос на медията на какво се дължи загубата на изборите на ГЕРБ от ДПС в Сърница депутатката отговоря така: "Отдавам това на машината на ДПС за избори. Партиите има още какво да учат, за да се достигне до хората. Защото те използват абсолютно всички прийоми, включително и наричайки хората друговерци. ДПС използват често притискането и заплахите. В крайна сметка важното е, че резултатът на ГЕРБ в Сърница се е повишил. И аз мисля, че няма да има причина в следващи избори наистина да отбележим още по-добри резултати и във всички смесени региони. Защото на хората им омръзна една партия да им обяснява как тя ги представлява навсякъде и във всичко. Как им пазите правата, а същевременно не прави нищо за тях. Във всичките тези години, в които ДПС е на власт, а те са на власт още от началото на прехода, тази партия не е направила нищо конкретно".
Караянчева призовава: „Отидете в едни смесени региони, в едни села, където хората 100 % гласуват за ДПС и дори нямат път, нямат канализация".
"И когато тези хора напуснат родните си места и видят как нормално живеят останалите хора в Европа, те също имат вече претенции. И виждат, че независимо от коя партия си и къде членуваш ти не можеш да изземваш правата на един етнос, че ги представляваш. Всички хора които живеят на територията на република България са български граждани. Те имат право да избират и да живеят по европейски", завършва Цвета Караянчева.
24rodopi.com
*Гяур от персийски през турски означава неверник, човек който не е изповядва исляма. Това е презрително обръщение, използвано към християнското население на Османската империя, а също и по отношение християните от европейските страни и Русия. Използвано по време на турското робство, и днес също се използва за хората с християнско вероизповедание в някои краища на България със смесено население (Родопите, Лудогорието). Терминът е забранен за използване в рамките на Османската империя от 1856 година. Исторически възниква за обозначаване последователите на зороастризма и означава "поклонник на огъня". С този смисъл, терминът е засвидетелстван в много ранни персийски текстове като Шахнаме. С времето, придобива отрицателен смисъл. През 13 век думата започва се използва в смисъл на последовател на религия, различна от исляма.
У нас мюсюлманите използват израза „кяфир".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

39 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/3/15 08:14

    ...GERB da vzeme primer ot Sırnitsa i na izborite da dırji zdravo kontsite v Turskite rayoni GERB şte speçeli v Kırdjali i Kirkovo ...DPS poçna da zaplaşva horata...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/3/15 08:28

    ъркънъ сатана чиерсиз дийоруз......чичем..

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/3/15 08:41

    Гяур, кяфир, неверник. Това е положението, не е обидно, лошото е, че и сочещите с пръст са станали неверници. И при мюсюлманите, и при християните.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/3/15 08:42

    А какво стана с десетте заместник министри мюсюлмани, Цвете? Назначихте един турчин и един помак в девета глуха и бързо забравихте обещанията.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/3/15 10:56

    08:14 gerb shte specheli v kardzhali i kirkovo ,no ne izborite tri kebabcheta i po edin düner na chovek.moje i na semeystvo.no horata koito mislqt kato vas shte spechelqt hayde sega da ne go pisha vie se seshtate predvaritelno ...!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/3/15 10:59

    ИНТЕРЕСНО
    ЗАЩО КАТО КАЖАТ НА НЯКОЙ ТУРЧИН ЛИ ФЕС ТЕ НЕ СЕ ОБИЖДАТ
    А АКО КАЖАТ НА НЯКОЙ БЪЛГАРИН ИЛИ ГЯУР
    ИЛИ НА НЯКОЙ ЦИГАНИН СЕ ОБИЖДАТ
    ТАКА СА СЕ РОДИЛИ КАКВО ЛОШО ИМА В ТОВА СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С ТОВА КОЙ КАКВО Е КАЗАЛ ТОВА БЕШЕ НА МОДА 90ТЕ ГОДИНИ
    НАПРАВЕТЕ НЕЩО ЗА ХОРАТА ДА ИМАТ РАБОТА И ТО КАЧЕСТВЕНА И С ПО ВИСОКИ ЗАПЛАЩАНИЯ А НЕ КОЙ КАКВО Е КАЗАЛ
    АКО СТЕ ТОЛКОВА ЗАГРИЖЕНИ ЗА ХОРАТА ОТ РАЙОНА НИ ПРЕДЛАГАМ С ЕДНА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ И МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА С КАМЕРИ КОИТО ДА ВИ СЛЕДЯТ ДЕНОНОЩНО ВСИЧКИ ШЕФОВЕ И ЗАМ ШЕФОВЕ НА ПАРТИИТЕ ДА ИЗКАРАТЕ НА ЕДНО МЯСТО КАТО БИГ БРАДЪР И ДА ВИ ВИДЯ КАК СЕ ЖИВЕЕ И ТОВА ПОНЕ ОТ 3-5 МЕСЕЦА И ПОСЛЕ ДА ВИДЯ ДАЛИ НЯМА ДА ИСКАТЕ ВМЕСТО АСФАЛТ И РЕМОНТ НА ЖИЛИЩА ДА НАПРАВИТЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА КОЛКОТО ДЕПУТАТСКАТА ЗАПЛАТА
    АМА НЕ ВИ СТИСКА НАЛИ

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/3/15 11:04

    За да разбере г-жа Караянчева хората от турския етнос предлагам ж-жата един месец да няма право да говори на майчиния си език в БГ и тогава ще разбере какво е било и да отива при техните си ако са живи и да няма право да говори на български език с майка си и баща си тогава ще влезнете в полежението на хората от този етнос в какво положение са били ха някой да не ги чуе да си говорят вкъщи на майчиния език и да вкарат в затвора белене баща им

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/3/15 11:20

    Поне едни избори да минат без лъжи и простотии бе... хайде почна се

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/3/15 11:24

    Цвета е много права.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/3/15 11:39

    По принцип всички са прави. ГЕРБ са прави, че ДПС наричат гяури турците, които се кандидатират за кметове от други партии. ДПС са прави, че друга партия не се интересува от турците в България. Иван Костов обичаше турците, но само ако искат да си останат тютюнопроизводители. ГЕРБ направи един алкохолик министър, само за да го разкарва като мечка.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/3/15 13:00

    11 04 e mnogo prav.

    ОтговорИзтриване
  12. real time29/3/15 13:03

    ДО 29/3/15 10:59 и ДО 29/3/15 11:04
    Аз живея в чужбина в момента. В кьщи си говорим на Бьлгарски, разбира се, но когато сме на обществени места, като в магазини например, или на улицата сред обществото, ние си общуваме на официалния език в която дьржава се намираме в момента! Никой не ни забранява да говорим и на бьлгарски, но, има норми на поведение, морал и етика! Това, че повечето Бьлгарски Турци са фанатизирани и неграмотни, се дьлжи на вьзпитанието от смите родители, и в средата в която живеят и общуват! Пак казвам, има норми на поведение, и морал! След като си в Бьлгария, и се водиш че си БГ гражданин, трябва да уважаваш и спазваш законите на дьржавата в която живееш, в случая Бьлгария!
    Срамота е, 15 или 20 годишни, а дори и 30 и 40 годишни да не могат да изговарят правилно думи и изричения на бьлгарски, защото граматиката им хич я няма!
    Бьдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен29/3/15 14:33

    Covek ne znam v koq dirjava jivees,no az tuk v Belgiq cuvam vsqkqkvi ezici,osven frenski u flamanski.Vseki govori na sobstveniq si ezik.Kide v zakona pise,4e na ulicata,resorant....ili nqkoe drugo mqsto trqbva da se govori na bilgarski.Ima mesta kideto e zadiljitelno da se govori na oficiqlniq ezik na stranata,a izvin neq nikoy ne moje de me zadilji

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен29/3/15 14:36

    do 13.03 vie moji bi neznaete ce v BG zakoni ima samo za lisavane a ne za resavane s edna duma partiyni zakoni politiceski izpilneniya tova e Bg a komentarite na 10 59 i na 11.04 sa mnogo tocno kazani da nego boli na bilgarite turtsi sme rodeni i takiva ste umrem nyama znacenie ce se opitaha da ni smenyat BILGARIYA si vkara avtogol

    ОтговорИзтриване
  15. real time29/3/15 14:42

    до 29/3/15 14:33
    И двамата сме на едно мнение, с малки разминавания. Никаде не те задьлжават да говориш на официалния език принципно,но има едно нещо, което се казва МОРАЛ, НОРМИ НА ПОВЕДЕНИЕ и ЕТИКА! Естествено, че ако не знаеш езика на дьржавата в която пребиваваш, ще разговаряш на езика на дьржавата от която си дошьл, но , ако живееш 10 или 15 или 20 години в дадена дьржава, няма как да не общуваш на местния официален език! Освен ако не си си в кьщи!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен29/3/15 14:47

    14:33. ЧОВЕК , КАЖИ В ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ В БЕЛГИЯ , ГОВОРИШ ЛИ НА ТУРСКИ ?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен29/3/15 17:52

    Това ,че на предишноте избори доста от турците гласуваха за ГЕРБ не означава ,че и този път ще гласуват ,ако щете пак ми спрете коментара ,но разпадането на евро съюза е неизбежно.Поздрави на всички

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен29/3/15 18:11

    selianin s moral ,normi na povedenie,etika nikoga dps ne 6te go dopusne,kolkoto po tapi tolkoz po lesni za upavlenie.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен29/3/15 19:09

    Admin ........



    ti go razbra.........






    Bez izlishni komentari..........

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен29/3/15 19:33

    do 29 03 / 13 03 az sisto jivyah NL rabotyah sis bg grajdani koito imaha turski imena dori nemojah da nauca bilgarskite imena dokray .Sisto taka TR grajdani plus tova NL grajdani .Kato se siberem v kantina vseki si govorese na svoya ezik nikoy nisto ne kazvase ti odkidesi izasto ne govoris na holaski .Bila sim na mnogo eksti po fabriki ,faylik bahce kogato pocivah Az rabotah sama pri holasite te mi gledaha rabotata a ne kakva sim ne mojah da nauca holaski ama rabotih 6 godini vse oste ste tam obace tvirdite obranoto hubavo e da znaes ezika ulesnyava da si nameris hubava rabota Tam vsakakvi naradnosti vseki si govori tehniya ezik a vsyaka norodnas imat magazini.Tuk BG tursite H jiveyat hiledi godini kakvo rabotyat osven cernata rabota NELIJETE PISETE ISTINATA CE TAM PO SVOBODNI STE VIV VSYAKO OTNOSENIE .Oste davateli jenite na koparbasite taka ste po bogati

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен29/3/15 19:39

    Ние турците граждани на България искаме същите права както е в Европа.Франция департамент Бретан имена на улици и градове всички табели са на два езика,местен диалект и френски.Белгия и Швецария имат по три официални езика. Люксембург, Корсика и т.н .Във 21 век сме не вярвайте на провокатори които искат да ни върнат във Средновековието назад.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен29/3/15 20:01

    ДНЕС, 29 МАРТ 2015 година, г-н АХМЕД ДОГАН навършва 31 ```зодия,риба
    ЖЕЛАЕМ му да е жив, здрав и много,много щастлив! Наздраве, г-н ДОГАН`````!!!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Ахмед Доган почерпи ли ви днес,
    29/3/15 сме,
    Г-н Доган +++++ Ч. Р. Д.,,, жив и здрав бъди!+++++

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен29/3/15 20:22

    В БГ задължително трябва да са официални и българскиа и турския...по времето на легендарната и славна ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ цели ТРИ езика са били официални ..турския, гръцкия и бъкгарския....в кой век се живеее и ще се забрани на хората да си говорят на майчиния си език....само в комплексирания БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен29/3/15 20:59

    Зодия Овен както повечето лидери.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен29/3/15 21:17

    DO 29 03 13 03 AZ SIM GRAJDANIN NA BG [turski proishod ] BILA SIM KATO VSICKI I AZ NO SAMO CE NL RABOTYAH REDVNO NA BAHCE SAMA PRI HOLANSI NYAKOGA IDVAHA PRI MENE NA EKSTRA NA RABOTA TU OT BG ILI TR TIY KATO ZNAEH DVATA EZIKA NYAMAH PROBLEM I SI GOVORYAHME SPOKOYNO ABSULUTNO NEZNAYAH HOLANSKIYA 6ES GODINI IZKARAH TAKA SIS MIMIKI GOVORYAH NYAKOGA SISTO AZ OTIVAH EKTRA NO TAM IMASE VSYAKAKVI OT MNOGO DIRJAVI NO NE SRESNAH EDNO BG IME VSICKI IMAHA TURSKI IMENA VIPREKI CE GI SRESTAHME I SE BILGARI NE MOJAH DA RAZBERA BG IMENATA V KANITE GOVORYAHME KOY KIVTO EZIKA ZNAE HOLANSITE GLEDAHA RABOTATA DA VIRVI TYAH NE GI INTERESUVASE OT KIDE SI I KAKIV EZIK GOVORIS NAZ VSEKI NI VIJDAHA CE PRED TYAH IMA JIV COVEK OT DVE GODINI SIM TUKA NO EDNO NE MI YASNO DALI NA SEMEYNITE JENITE OSTE LI SE VIV RISETE NA KOPARBASITE PISETE ISTINA CE TAM NL 'GDR ;F ;B. A, IT;AN VSEKI EPO SVOBODEN OT BG KATO ROBI RABOTI TOVA E TEHNIYA ZAKON IZTINATA IZTINA

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен29/3/15 21:21

    От къде български гласове. Тук мнозинството са: мюсулмани,мохамедани,цигани. Българите-християни са малцинство в града и региона. Най-после трябва да се разбере това което ви пиша. След години българия ще бъде зачеркната от картата на света. В Румъния циганите също са мнозинство, но са три пъти повече по население от българия, а българия без българи, кажете ми дали така ще се нарича. Той господин Доган навремето и той нещо подобно загатна...,със здраве и лека ви нощ.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен29/3/15 22:24

    GOPSPODA HRISTIYANI STIGA STE PISALLI PROTIF ETNOSTITE NALI ZNAETE TURCINA E INAT DORI TEZI KOITO MISLEHA DA NE GLASUVAT SEGA ZA INAT STE GO NAPRAVYAT KAKTO IAZ KATO PROCETOH KOMENTERITE RESIH DA GLASUVAM NATOZI KOYTO MU EPILNA USTATA PRAZNA MU E TORBATA STE GO VIDITE CE E TAKA SLED IZBORITE KUCETO SI LAE KERVANA SI VIRVI

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен29/3/15 23:11

    Реджеб, ти нещо май се по загуби!?

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен30/3/15 00:26

    Аз съм турчин,фес и рязан. Каква по-голяма гордост от това. Децата ми също. Никога не сме били под ничие господство. Преди години бяхме васали на усраелците, но дойде Ердоган и народа си спомни каква империя е била. Щом Турция започна собствена политика, държавата дръпна напред, хората се замогнаха.България се хвана с усраел и гейропейци вижте на какъв хал са. Африканските държави имат по добър стандарт отколкото българите.От всички държави в гейропа, българите на дъното.И по страшно ще става.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен30/3/15 06:46

    няма такъв зодиакален знак*риба*,има риби
    и какво е*усраел* ???

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен30/3/15 06:49

    по-малко култ към управляващи и политици,без истерия!

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен30/3/15 07:12

    do-tyr4eest se balgarin.vij kakvo ti kazvas 4e nikoga ne si bil pod osm.gospodstvo,a kakvo si bil togava slyga na osmanlliite ili slyga na 4orbadjiite balgari!mnogo zdrave ti jelaia.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен30/3/15 07:20

    4e v Balgaria vsi4ki sa nevernisi ot do,ateisti sa vsi4ki bg.grajdani ako niakoü se pravi na moslem toü e niakoü smatka xodja smotan tapanar selianin koü si misli 4e e niakakav siban peder.

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен30/3/15 11:05

    На обикновените хора им трябват не думи, а дела, а делата се виждат и с просто око. Кой, кой ражда най-много...Кой,кой работи най-много...Кой,кой ...?!! Важното е да се прави нещо, а то нищо. Добре, че е Водното огледало. Краднали, краднали, но ще остане в историята това дело на г-н Ахмед Доган. Все пак е възпитаник на др. ви Тодор Живков. Доста добре си е научил уроците и преди и сега. Не може да се отричат неща направени макар и не с труд, а с ум от него...Ха, и останалите да направят нещо, но акъл трябва. А на някои макар и дипломи им липсва най-важното...акъла. Бог да едни дал, а на други взел. "По дрехите посрещат, по акъла изпраща"!-народна поговорка. По принцип е така. Нямам предвид тази горе на снимката...А що се отнася за "гяури", тази дума не е срамна. След време ще става и още и още по-лошо. Християните стават бетер от циганите. Нещата се въртят. Днес си горе, утре си долу...Неприятно, но това е. Румънските цигани без образование работят на запад, пари трошат, а българите с дипломи в ръка и те заедно при тях. Едните надарени физически, а другите надарени умствено, но сега се учат как се държи кирка, как се работи в строителството т.е. учат занаят, как негри, индийци рамо до рамо до рамо работят с интелигенцията на българия. Може ли един човек от българия да може да издържи с негри, индийци, румънски цигани...е, не може, но се мъчат младите. Дано го прочетат там управляващите, управителите на фирми,...,но и да го прочетат гонят те от работа, ако не можеш да издържиш на темпото, а колко са тия. Да, малко са, па макар и да са бг мусюлмани, мохамедани...Това кажете мили депутати, а не да се хващате за дребните неща. Това, което искате от народа да гласува за вас без нищо да сте направили за него се нарича "егоизъм". "ГяуР", дума дупка не прави. На запад всички граждани на света са еднакво приети, независимо от техният цвят, етнос, религия...Сговорна дружина планина разбива...Може би да, а може би не няма да ми бъде публикуван материала, но здраве да е...
    Стигам до следното заключение: По-добре е да краднат и да остане нещо положително за града, имам предвид "ВОДНОТО ОГЛЕДАЛО", отколкото да краднат и да не направят нищо за града----

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен30/3/15 15:12

    Elate vijte polojenieto v s.Sofiyci obst.Djebel deto upravlyavano ot Dps. Mizeriya ot 20 g.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.