10 дни преди екшъна отказали да вземат Айхан в Психиатрията

Заложническа криза, изстрели с пушка срещу полицаи, хвърляне на камъни и заплахи с брадва. Това преживяха петдесетте жители на кърджалийското село Сватбаре в понеделник.
Четири часа 35-годишният Айхан Ю. държа в плен двете си деца на 8 и 5 години, съпругата, както и баща си в семейната къща. Мъжът страдал от шизофрения, а седмица преди да грабне оръжията, лекарите в Психиатрията в Кърджали отказали да настанят младия мъж поради липса на легла, разказаха местни жители за 24rodopi.com
Агресивността на мъжа се отключила през деня, след което нанесъл побой на баща си и заплашвал хора от селото с брадва и нож, съобщиха от полицията. Сигналът за буйстващия 34-годишен е подаден около 14.30 часа в понеделник. На място е изпратен патрулен автомобил на полицейския участък в Перперек, но поради усложнената обстановка била поискана допълнителна помощ и медицински екип. При пристигането на патрул на РУ-Кърджали и линейка, мъжът открил стрелба с въздушна пушка, уцелил и потрошил стъклата на полицейския автомобил, а линейката обстрелвал с камъни. Със заповед на директора на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов е сформиран оперативен щаб за овладяване на ситуация. Районът около къщата е бил отцепен от полиция, а за инцидента - уведомени ръководството на МВР и прокуратурата в Кърджали. На място са били изпратени и допълнителни сили – специализираното звено за тактически действия, психолог, служители от охранителна и криминална полиция. След преговори с мъжа полицаите успели да изведат от къщата двете деца, съпругата и бащата, а също и да приберат въздушната пушка. В 18.20 часа неутрализирането на буйстващия мъж приключило успешно. Оказана му е медицинска помощ и е настанен за лечение в Психиатричната болница в Кърджали. Оръжието е на съхранение в полицейското управление.
Мъжът работил от две години в местен шивашки цех, където правил бродерии. Преди години пък с баща си бил ангажиран в строителството. Двамата работели на обекти в София. „Беше много добро момче преди да се разболее. От 8 години е в такова състояние, случи се малко след като се ожени и му се роди първото дете. Пиеше много. От година получава и пенсия по болест. Последният път когато я взе, отиде в магазина и си купи уиски. Преди десет дни трябваше да влезе в болница, но нямало места. Полицаи от Перперек говориха с него и той ги убеди, че е добре. Ако беше настанен в психиатрията, това нямаше да се случи", заявиха за 24rodopi съседи на Айхан.
24rodopi.com
На снимката: Село Сватбаре, снимка: Google maps
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/3/15 21:01

    Samo jandarmata I redjeb

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/3/15 21:03

    a, znachi imalo svobodni mesta?! samo triabvalo malko da pushne?!
    i sega dobroto momche pojizneno ste si pie i hapva bezgrijno, a vie ste mu plastate?!
    tea bolesti samo po majete li odiat?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/3/15 21:25

    Къде е в случая много "заинтересованата" за хората от Кърджалийска област д-р Николинка Узунова? Може би се е покрила дълбоко като мишка. Този случай е показателен за недобросъвестното отношение на лекарите от ДПБ Кърджали - нямали легла, ами купете си. Такива длъжностни лица скоро време трябва да посетят други заведения - за изтърпяване на наказания. ИЗРОДИ!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/3/15 21:38

    ЧЕ ТО Е МНОГО ХУБАВА "БОЛЕСТ" ! КЕФ ТИ ПЕНСИЯ , КЕФ ТИ УИСКИ ! АЛООООО ТЕЛК-а , КАК ВЪРВЯТ РУШВЕТИТЕ , ЧЕ ПАЛЕЦА НА ЛЯВАТА РЪКА , НЕЩО МЕ НАБОЛЯВА ?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/3/15 22:00

    ах сопа сопа

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/3/15 22:37

    До 21:25 Ако всички лекари бяха като Д-р Узунова -здравеопазването ни щеше да цъфти.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/3/15 23:13

    Koq uzunova? Az znam za edna koyato e pensioner. Nqmam dumi, ujas sq trqbba da izbiqt horata li ce da namerite legla?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/3/15 08:56

    q da napravqt edna kompleksna proverka ot MZ i ikonomi4eska da vidite kolko ne6ta 6te izleznat...,nqmalo mesta a?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/3/15 13:54

    Abe hora kakiv plen detsata mu sa bili na uciliste kogato doydoha se skriha v komsiite.pocti polovinata ot novinata e lija

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/3/15 14:44

    Detsata byaha na uciliste koy vi kaza ce ima plennitsi i az byah tam zasto pisete ce ima plennitsi i tozi ludiyat ne raboti ot 10 godini kakiv sivac ste napisali....

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/3/15 15:26

    "а линейката обстрелвал с камъни"....
    Със сигурност е разполагал с катапулт.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/3/15 17:34

    danego iskarat ot ludnisata goliama belia

    ОтговорИзтриване
  13. Ахмед Лютви25/3/15 18:16

    Неприятно неща...млад човек, на 34 години. разболял се е преди 8 години, тогава е бил на 26 години. Всички болести са от стрес. Да не дава Господ на никой да е на мястото на близките. Шизофренията не се лекува...Немам думи. А относно болничните заведения, по-добре човек да не се разболява. Имам чувството, че искат...и ако не им дадеш абсолютно никакво внимание. А сега обществото ни е с пъти по-болно от преди. Млади хора боледуват, кой кръста го боли, кой стрес..., имат семейства, деца...в шивашките фирми им вземат здравето...случай: отиват сутрин на работя и понякога се връщат на другата сутрин у дома т.е. непрекъснато се работи, когато трябва да замине стоката извън граница. Оплакват се свекървите им, те и те работят, но няма кой да ги чуе. Младите ни разказват, че нито извънредни им плащат, на минимална работна заплата. Трябва да се вземат мерки, ако не - и аз не зная, а не съм и нищо не зависи от нас...Лошооооооо за шивачките, хубаво стана за зъболекари, лекари, адвокати, бизнесмени....и най-много за депутатите...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/3/15 20:57

    Не само че работят непрекъснато ,не им заплащат извънаредния труд но и отпуските не им дават ,принуждават хорицата да си ги пускат към някой от месеците,които те са си изработили.Хората имат нужда и от почивка,те не са роби,все пак сме 21 век.Властите правете проверки,не позволявайте да мачкат народа .

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен26/3/15 09:50

    Добре, че не е дошъл пред Народното събрание и тогава...кво щеше..

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен28/3/15 14:49

    takivi hora dane puskat ot ludnisata mnogo sela ima takivi ludi da doydat i kokice reyhan ludia djeki po lud ot ayhan sto go puskat vInka

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.