Стотици кърджалийци се включиха в общоградското тържество по случай 137-години от Освобождението на България. Празникът на 3 март започна с поднасяне на цветя пред Паметника на руския войн, след което по централния булевард „България" премина ученическото шествие. По традиция то бе водено от ботевските гвардейци и духовия оркестър. След дълги години отново прозвучаха фанфари, а те бяха в ръцете на представителен състав от възпитанички на ГПЧЕ „Христо Ботев".
Тържествената част започна с отдаване на почит към подвига на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата.
„137 години ни делят от деня, в който е подписан Санстефанския мирен договор, с който се слага началото на Третата българска държава и се отваря пътят на България към съвременното европейско развитrе", с тези думи започна тържественото слово на кмета на Кърджали инж.Хасан Азис. В него той посочи, че няма нищо случайно в живота и че различните случки и събития са свързани логично. Такава препратка бе направена и към датата 19 февруари.
„Не е случайно, че по стар стил договорът се подписва на 19 февруари 1878 година, датата, която всяка година ни събира пред многобройните паметници на Васил Левски, за да положим своето цвете на възхищение, на мъка и признателност пред делото на Апостола. За това днес, със сигурност и на висок глас можем да заявим, че няма напразна саможертва, когато тя е за Отечеството. За нас, гражданите на България 3-ти март е отправна точка на едно ново начало, на крачката, с която се връщаме в Европа и се полагат основите на една нова политическа система и устройство на държавата. Градежът не би бил възможен без здравите основи положени от дедите ни.
Свободата е отгледана в монашеската килия на Паисий, преминава през черното, но славно бесило на Левски, през песните на Ботев и куршума на Вола, през хвърковатата чета на Бенковски. Никога няма да престанем да се връщаме назад, защото знаем, че който забравя миналато си е обречен да няма бъдеще", каза още в словото си градоначалникът.
Гости на празника бяха народните представители Цвета Караянчева и Мустафа Ахмед, зам.-министърът на финансите Фейзи Бекир, областният управител Илия Илиев, председателят на ОбС Раиф Мустафа, общественият посредник на Кърджали Расим Муса, директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов, енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед.
24rodopi.com
Вижте видео - тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/3/15 19:08

    ДА ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИТЕ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/3/15 19:19

    В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ОРГАНИЗИРАТ ТЪРЖЕСТВЕНИ ЗАРЯ-ПРОВЕРКИ ПО СЛУЧАЙ ТРЕТИ МАРТ - ДЕНЯТ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО ... В БИВШИЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАД КЪРДЖАЛИ КАК Е ? ЩЕ ИМА ЛИ ЗАРЯ ИЛИ ЩЕ Я ОТЛОЖИМ ЗА РОЖДЕННИЯ ДЕН НА КЕМАЛ АТАТЮРК ???

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/3/15 20:02

    всички сме гости на таз земя и тя ще загине от лакомията на човека.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/3/15 21:25

    19:19 много си ефтин бе серсемино. Знаеш ли кое е най-лошото за един мъж? Като се наведе и види още един чифт... Наведи се и погледи как е при теб.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/3/15 21:25

    EVALA NA HORATA KOITO RAZV?QHA TRIBAGRENIKA KOLKOTO I DA BQHA MALKO V KARDJALI TUKA E TAKA MALCINSTVO SA BALGARITE AMA TAKA E AMA SME BALGARI PONE GO ZNAEM I SHTE GO POKAZVAME

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/3/15 23:13

    Rejeb besheli na parada?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/3/15 23:14

    19:08 Bulgarina e mizernik she jivee v mizeria.V Bulgarina niama taia trapka za rodinoliubie......sega ste patrioti sled nikolko rakiii.A utr she ste na takovo deredje che za pari moje da si prodadete i jena,i maika,i dashteria,Che i Rodina daje

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/3/15 23:30

    Zaryata ste se otloji za jenati

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/3/15 00:11

    chestit praznik r24x7 i chitateli!
    mnogo hubavi sa snimkite i videoto! blagodaria :)
    vesela sedmica!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/3/15 03:23

    Evallah Bilgaria ,chestit praznik ,uvajavas maltsinsvata si i pravata im .Golyam Tatko si .

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/3/15 09:58

    Отново учениците направиха шествието, в което трябваше да има представители на всички съсловия в града! 3 март е национален празник!Кога най-после ще видим стройните редици на САВАРОНЦИ, КАРАМАНЦИ,ТЕКЛАСЦИ и представителни блокове на другите кърджалийски фирми, организации и учреждения?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/3/15 10:10

    Имало е мъже в България.Рамо до рамо с руските богатири са воювали за род и челяд.Днес беззащитните деца ги тровя и грабят, българските момичетата ги изнасилват , давят превръщат в проститутки, българските ,,мъже”са търгаши ,мутри , наркопласьори ,сутеньори , които търгуват с човешка плът и кръв .Шипка вече е символ на срама , за това какви мъже е имало в България и какви вече няма.Като сте мъже , вземете пак коловете и дърветата и поставете мутрите на мястото , излезте и воювайте за убитата Вероника и стотиците като нея.Излезте и строшете зурлите на мутрите.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/3/15 11:59

    ДО:10:10
    Браво, много точно си го писал.Това е самата и горчива истина !!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/3/15 13:59

    И тази година в шествието бяха само ученически блокове, въпреки че 3 март е общонационален празник.Кога най-после ще видим стройните редици на САВАРОНЦИ,КАРАМАНЦИ, ТЕКЛАСЦИ и представители на всички фирми, организации и учреждения в града.Нали 3 март е на всичики? Кмете, какво ще кажеш?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен4/3/15 17:38

    На 3 март 1878 г. не се е случило нищо, което да ни касае: две империи са сключили мирен договор, на който днес се радваме. От самия договор не е произтекло признаването на българската държава, това е станало на Берлинския конгрес.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен4/3/15 18:02

    Bilgariya sled 50g. Ste e velika romska imperiyaaaaaaaaàaB-)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.