Окръжният съд реши окончателно
Скандалният строителен предприемач Христо Русев ще доизлежи в затвора присъдата си от 7 години и 8 месеца. Това е окончателното решение на окръжните магистрати в Кърджали, което трябваше да бъде преразгледано след като Русев спечели дело във Върховния касационен съд. Две седмици бяха необходими на състав на Окръжния съд, за да потвърди присъдата на фалиралия строителен предприемач по процеса „Десетки измамени с жилища за 500 000 лева".
„Престъплението, извършено от подсъдимия Русев представлява особено тежък случай поради изключително високата обществена опасност на деянието, което е осъществено в голям времеви период, засегнало е повече от едно пострадало лице и не на последно място, настъпилите вредни имуществени последици за измамените са в „особено големи размери", посочиха в мотивите си магистратите. Според тях несъществен по делото е и последният довод на защитата, че подсъдимият Русев бил изпаднал в изключително трудна ситуация, дължаща се на т.нар. „любовен триъгълник", на нареждането на началника на кадастъра в Кърджали да не се издават скици за строящия се от него обект на ул."Антим I", както и изпадането му в зависимост от адвокат, като всички тези факти са „настъпили след като деецът вече е бил измамил свидетелите", а направените доводи са в резултат единствено и само от действията и поведението на Русев, поради което не следва да бъдат вменявани във вина на пострадалите лица. „Подсъдимият трябва да бъде отделен от обществото, за да има време да преосмисли поведението си и в бъдеще да не допуска такива деяния, като поради тази причина съдът му е наложил наказание над средния размер на предвиденото, а именно „лишаване от свобода" за срок от 7 години и 8 месеца", посочват в мотивите си още магистратите. Решението им не подлежи на касационно обжалване или протестиране.
Както вече писахме, преди две седмици Христо Русев успя да вземе глътка „свеж въздух" извън пределите на затвора в Стара Загора. Доста отслабнал и попрегърбен, той бе доведен в залата на Темида в Кърджали под конвой. Около час продължи делото, а защитата на настоящия затворник поиска пълно оправдаване на Русев. В хода на предишното съдебно производство, кърджалиецът така и не се призна за виновен за измама на десетки граждани, които му платили суми от порядъка на 20-50 хиляди лева, но не са получили жилища. В съдебната зала тогава стана ясно, че Русев е действал по схемата „Един апартамент - продаден поне на двама". Той е продавал апартаменти в 4 жилищни кооперации в Кърджали. Бъдещите новодомци парафирали предварителни контракти и внасяли средства, съобразно договорираните дати. Малко преди да бъдат завършени повечето от жилищата, те били прехвърлени от фирмата на Русев "Ахридастрой" на роднини на съпругата му Кирилка Русева. Още тогава Русев започна да твърди, че също е жертва на измама, но не представи доказателства. Той обаче визира имената на бивши прокурори, бивш полицай и бизнесмени със съмнителна репутация.
Настоящата присъда е в резултат на реакцията на 15 от измамените, живущи в областите Кърджали и Смолян. По първото приключено дело се доказа, че причинената вреда е в размер на 456 586 лева. В същото време срещу Русев започнаха и други дела от потърпевши, по някои от които Русев също получи присъда.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/1/15 09:59

    нищо против НАПАЛМ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/1/15 14:38

    В тази "хубава" държава Господ да пази всеки да не го среща Мечка. Последното доказателство е делото - Русев и произнасянето на една институция - БЪЛГАРСКИ СЪД - с две противоположни решения....И накрая нямащ право на обжалване .... и така......ЖАЛКА КАРТИНКА.....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/1/15 20:27

    kvazimodo Dukovizigra mom4eto

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.