С много мъки успя да завърши средно образование. В дипломата му отгоре до долу се мъдреха само тройки.
Точно тогава избухна Д е м о к р а ц и я т а. Не знаеше какво да прави и как да си изкарва хляба. А как само му се живееше…
         Един ден попадна случайно на момче, което по външен вид бе невзрачно и незабележимо. Оказа се обаче истинска находка. Заприказваха се и от дума на дума на оня му светна, че    и м а  н а ч и н . Искаше се малко ловкост и хитринка. Закара го в столицата и го заведе на една улица за която дори не бе и чувал - „Магурата". За пръв път през живота си чу и думите „чейнч" и „санже". И се започна.
         След два месеца вече се бе превърнал в истински фокусник. Мамеше балъците и особено чужденците, без задръжки и каквито и да било сантименти. Пари му трябваха, пари. Научи се да надушва „куките" и как да се освобождава от валутата. Е, вярно, пичовете му направиха няколко „бомби", но той подходи философски. Не им се разсърди, а стана още по-предпазлив и печен.
         След две години, той вече не беше просто „Чушката", а носеше скъпарски костюми, маркови слънчеви очила и тежка златна верижка на удебеления си врат. Държеше да го наричат Пиперков, г-н Пиперков. Бе натрупал огромно състояние и вече си имаше мишлета, които бачкаха за него. Лично той вече се занимаваше само с едри сделки и далавери.
          Един ден, в подлеза до ЦУМ, Чушката видя случайно свой съученик - Иван Томов. Беше отличникът на класа. Сега продаваше мартенички. Стана му жал, изкара пачка с пари и му отброи хилядарка. Иванчо се сви с притеснение, но прие подаянието с благодарност...
         
Парламентарният звънец призова депутатите да влизат в залата. Започваше поредното пленарно заседание. В днешния дневен ред, по искане на Георги Пиперков, лидер на една от най-големите парламентарно представени партии и трети мандат депутат, бе включена и точката „Организираната престъпност и борбата срещу нея". Имаше зад гърба си повече от 80 народни представители. Всички му правеха път и му се кланяха. Бе „завършил" с отличие право в един от провинциалните юридически факултети.
Единодушно го избраха и за председател на една от най-важните комисии–законодателната.
         Г-н Георги Пиперков сега искаше власт. Всемогъщата и неконтролируемата власт му трябваше. Очакваше на предстоящите избори да я получи. Всички социологически проучвания му даваха голяма преднина пред останалите кандидати…
______________
Този разказ е измислен изцяло и всякаква прилика с действителни личности и събития да се считат за случайни


Aдвокат  Страхил Алексиев
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/1/15 21:54

    за автора знам че беше милиционер , каkво да коментираме като във власта са все като него.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/1/15 22:07

    това е действителността в бг

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/1/15 22:07

    ДС проговори

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/1/15 22:58

    Точно така стоят нещата
    за съжаление.Браво на автора!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/1/15 23:21

    ``казва се браво на другарю Алексиев от ДС,,
    21:54Інаучете се бе,хора властта се пише;една власт-ж.р.при ж.р.се пише с двойно т
    Изкарва всичко от архивите на МВР преди и след 1989 г. точка.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/1/15 00:45

    акъл вар пара йок

    ОтговорИзтриване
  7. Джафер29/1/15 01:28

    Едно време,като младо момче, четох книгата `Кариерата на Никодем Дизма` от Тадеуш Доленга-Мостович. Много хубава книга. В нея се разказва за нещо подобно на описаното в статията.Горещо я препоръчвам. Ако я намеря, пак ще я прочета.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/1/15 08:23

    Сега в Нродното събрание всички са Никодим Дизмовци.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/1/15 12:54

    Всичко хубаво,Алексиев,обаче "Магурата" не е улица,а кафене,което беше точно до НДК.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/1/15 12:56

    "Всеки народ си заслужава управниците" е казал някой си.Каквито са управниците такъв е и народа както е казал един велик български писател:"НЕ НАРОД А МЪРША" !!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/1/15 13:10

    Към г-н адвоката:
    Монетата има две страни, затова мога и да поспоря с вас.
    Х е завършил средното си образование с оценка три (3). Има младежи, които карат тежък пубертет точно по това време. След време като се сблъскат с живота и им идва акъла/ума и започват да учат. Изкарват оценка много добър или отличен на приемните изпити за во... След това не едно, а две-т...во... Примери много... Всичко е много сложно за обяснение. Хората са различни. Едни са буйни през пубертета, не им се учи...и обратното...
    ... - с благ характер, послушник, умееш да се подмазваш и пр., другият случай отличник - не обича да се подмазва, да изпълнява политически поръчки...,кой бихте предпочели, ако сте директор/работодател. Много ясно, че тройкаджията, а не отличника...,а и може да се окаже, че отличникът знае много повече неща от вас, въпреки, че не е на вашето място. Ето там се крие разковничето... Много случаи има в тази насока и преди и след. ---- следният случай. Има три дипломи, от различни градове... Началникът през соца(комунист и сега...) беше със седми клас и непрекъснато накарваше да му съчиняват писмата. Брат му бил посланик в ...и кво от това. Същото се повтаря и след 1989 г. Хората ги е страх. Виждат всичко и си мълчат. Началникът със средно образование с дългогодишен стаж, а инженерът подчинен на шефа си. Не виждам никаква промяна и преди и след...Хора много очи различни. За един може да си добър,интелигентен,възпитан,сериозен,отзивчив и малко приказлив, а за някои може да си кръгла 0000, каквато е действителността. Да, всяка майка си харесва детето пораснало, но също е от значение и кой го възпитава, наблюдава, говори постоянно, прави му забележка непрекъснато, има родители, които са над децата си като орли преследват ги за всичко, откъде го имаш това нещо, кой ти взе паричките...Не съм психоаналитик. Това е моето мнение, а може би ви заблуждавам с моите драсканици. Има си психолози нека те се включат по тази тема и обяснят на подрастващото поколение, а на майките..., ако нямат възможност за психолог, то в интернет всичко е обяснено с подробности...това е океан без дъно от информации...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен29/1/15 13:38

    ""Не сме народ а мърша"", както е казал българският писател Петко Р. Славейков.
    Емммми, ако разберете, че ви вземат за мърша изход има и то е Терминал-2.
    Нека останат народът-мърша да работи в бг. Ние сме разбрали, че не сме обичани(причините предполагаме какви са...) в бг и затова сме си стегнали куфарите още от 12/12/14 г., откровено е това, което ви пиша. Одобрени сме. Не се хваля... и през средата на февруари излитаме...Поне навън няма да ни искат отлични дипломи,стаж,точки,от коя партия си,несигурност,идват една партия освобождава и слага техни хора без конкурс, или задкулисен конкурс, след това следващите и така докато се разболеете от някоя по-сериозна болест, та да не дочакате и пенсия, та това е бг,,,,, и всичко което се сетите...,здраве да е, както се пее в песните. По-добре да заминеш млад, отколкото като станеш на 40 г. и те изритат, а си създал семейство, деца, кредити, жилище си закупил, обзавел и да се чудиш накъде да тръгнеш..., в задънената улица, ако нямаш занаят добре, НО ако немаш...??!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен29/1/15 18:16

    Ало редакцията, защо не ми публикувате коментара. Каква е тази избирателност,която въобще не е съобразена с журналистическата етика, АКО ВЪОБЩЕ СТЕ ЧУВАЛИ ЗА "ТАКОВА ЖИВОТНО". това,че не публикувате някои обективни коментари, означава само едно- на Вас Ви се плаща под масата и сте част от сивата икономика и част от кърджалийските корупционни схеми. Време е прокуратурата да ви провери.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.