Във „Възрожденци" правят списъци с изселници и гурбетчии


„Правим списък на изселниците и гурбетчиите, които имат жилища в блока, но от години не са се прибирали в Кърджали. За всяко едно семейство имаме отговорници. Отбелязали сме и как най-лесно да се свържем с отсъстващите, за да може блокът ни да се санира. Търсим отсъстващите ни съседи във Фейсбук, пишем имейли, звъним по телефона, разговаряме с роднините им на село и т.н.", разказва пред 24rodopi.com Сами Ахмед от квартал „Възрожденци" в Кърджали. Той е натоварен да уреди подпис от собствениците на апартамент на 6-тия етаж, на който живее и той.
„При мен е малко трудно, защото съседите ми по врата не са в Турция или Западна Европа, а в САЩ. Успях да ги издиря във Фейсбук. Скоро нямало да си идват, но ще измислим нещо с пращане на пълномощни и други документи", твърди Сами Ахмед.
Както вече 24rodopi.com писа, за успешното саниране на панелните блокове в Кърджали трябва спешно да се изиска съгласието на изселниците и гурбетчиите. Необходимо е 100% съгласие от страна на собствениците за достъп до жилищата им, за да стартират ремонтите.
Според кмета Хасан Азис, ако не се направи саниране на апартамента на съседа, няма как да стане за останалите. Той настоява хората да побързат с регистрацията на сдруженията, в които трябва да участват 67% от собствениците, но уточни, че само с протокола с пълното на 100% съгласие за достъп може да се получи финансирането. Започват информационни срещи по микрорайоните в квартал "Възрожденци",който е почти изцяло изграден от панелни блокове.
Хасан Азис изрази надежда да има повече сдружения и повече санирани сгради, но призова всеки от жителите да търси съседите, установили се в чужбина. Той припомни двата провалени опита за саниране в Кърджали – първият по програма ПРООН с предвидено финансиране 85% до 100%, но и тогава изискването бе за абсолютно съгласие на всички обитатели. Вторият шанс бе по време на вече приключилия програмен период с европейско финансиране.
Целта на Община Кърджали е да бъде на първо място в страната по брой санирани жилища на глава от населението, отбеляза Хасан Азис.
Кметът допълни, че срещите с граждани за разясняване на процедурите по кандидатстване ще продължат и по различните квартали в града.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/1/15 11:40

    Към по компетентни: Има ли варианти и тези панелки с 30 апартамента да бъдат санирани, не само тези с минимум 36. Пишете, ако някой е запознат.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/1/15 11:53

    Да, ще има саниране и на блоковете с по-малко от 36 апартамента, но са предвидени за не по-рано от 2016-2017 година. Съобщиха, че веднага след приключването на санирането на големите блокове, ще се започне процедурата и за по-малките. Дано да съм била полезна, 11.40 часа.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/1/15 13:21

    Добре че са ГЕРБ да избършат лай**та на червения башибозук от едно време. Целия свят дворци са строяли, нас в кучешки колибки са ни навряли.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/1/15 22:37

    знае ли някой каква бланка се попълва за собствениците за да се направи сдружението на собствениците и какви въобще фурмуляри се искат откъде да си ги вземем за попълването

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/1/15 22:43

    Реджеб от с.Лисиците иска да санират кошарата му ?!?!?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/1/15 22:46

    А тези апартаменти които са санирани, за какъв достъп трябва да осигуряват.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/1/15 23:02

    22.37 - Образци на всички документи трябва да има в общината. доколкото знам трябва да се свика общо събрание на собствениците, обаче с официална покана, която да е направена от домоуправителя, който е избран на събрание на Сдружение, което би трябвало да сте регистрирали по Закона за етажната собственост. Това мен много ме смущава например, защото нашият блок няма такава регистрация в съда. И предполагам, че 99% процента от панелките нямат. Е, как тогава да се свика Общо събрание за да се регистрира новото Сдружение, за което вече няма нужда да се ходи в съда, а само в Общината и БУЛСТАТ. Ако трябва тепърва да тичаме да се регистрираме по Закона за етажната собственост и т.н. няма как да успеем да кандидатстваме за саниране. Това е изискване обаче, четох в сайта на министерството. Дано да са променили условията иначе ще гледаме през крив макарон санирането. Май ще се окаже права Манолова, че това си е корупционна схема.
    22.46 - тези, които са санирани от собствениците, трябва да бъдат направени замервания и ако санирането отговаря на изискванията, няма да ви санират пак, но силно се съмнявам, че ще отговаряте на исканите стандарти.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.