Първокласници са се прибрали у дома с разстройство и повръщане след като получили в столовата на кърджалийско училище кроасани с изтекъл срок на годност, алармираха родители в писмо до редакцията на 24rodopi. Според него, храната, която се предлага ежедневно на най-малките ученици в областния град не е качествена и по никакъв начин не отговаря на изискванията.
„Всеки ден от т.нар. безплатна закуска им се дават-айрян, меденка, суха паста, омекнали и разплути домати. Последния път им бяха дадени кроасани с изтекъл срок на годност отпреди 2седмици, и в следствие на приема им децата бяха с повръщане, разстройство, гадене. Обядът е под всякаква критика-всеки ден имат таратор. Недоумяваме как е възможно в това студено време да им се предлага студен таратор и винаги след него ги боли корем, като най-спокойни ни се обяснява, че с тези 2 лв. за купон си плащаме само таратора за обяд. Под сурдинка ни обясняват, че порциите не са каквито трябва да бъдат за възрастта и потребностите на децата. Казано с прости думи-на всяко дете се полага по една шепа ядене. Самото то е винаги претоплено или почти студено, не се готви ден за ден. Когато поискаме да слезем в столовата и да получим малко повече информация за храната, която се предлага на децата ни и за която си плащаме ежедневно, биваме гонени от персонала на стола с думите „това не е място за родители". Всеки ден след като обядват, децата ни започват да се оплакват от болки в корема, повръщане, гадене, при което учителката ги изпраща при мед.сестра, която дори не си прави труда да ги прегледа и да установи какво им е, не им се предлагат никакви лекарства въпреки, че имат право на това, а медицинското лице се обажда на родителите да дойдем и да си ги вземем. Това продължава вече месеци, всеки божи ден. Говорили сме многократно с учители, директор, но всеки вдига рамене и отговаря, че не е в правомощията му. Столът е частен и трябва да се обърнем към човека, който го поддържа. Но отговорът, който получаваме от него е, че след като сме недоволни от храната, която се предлага да сменим учебното заведение или да си пускаме децата гладни на училище и без пари, за да нямат възможност да си купуват каквато и да било храна. Ставали сме свидетели как в коридорите и дори в класните стаи се разхождат мишки.
Искаме да се обърнем към съответните органи-Агенция по храните, ХЕИ, Комисия за защита на потребителите. Нека вземат съответните мерки, за да се променят нещата", пишат още в писмото си родителите.
Тревожно е и положението при най-малките. Сирене на растителна основа на цена от 9 лева за килограм, както и кашкавал за 17 лв. килото влиза в менюто на малчуганите в детските заведения в Кърджали. Качеството на хранителните продукти обаче по никакъв начин не отговаря на цените. Както вече писхме, този сигнал от родители е получил председателят на групата общински съветници от БСП в местния парламент Георги Кючуков. Именно той предложи на редовната сесия на разпоредителния орган да се сформира временна комисия към ОбС, която да извърши проверка на детските градини. „Като председател на Комисията по образование, получих сигнал от родители за лошото качество на хранителните продукти, които се доставят в детските заведения на територията на общината, като цените за тях са крайно завишени. Това е доста притеснително, за това настоявам за създаването на Комисията, в която да влязат представители на всички партии, както и независимите общински съветници. Целта е да се извършат проверки, които да установят каква е истината. Резултатите ще бъдат официално оповестени, а при потвърждение на сигналите ще има и последващи действия", заяви за 24rodopi Георги Кючуков.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/1/15 14:17

    Някой да има като файл рецптурника за ученическо хранене. Търсих из интернет , само книжката ми излиза.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/1/15 14:17

    Аз, ученикът -мога да се храня самостоятелно. ... Важното е, че ме хранят всеки ден, имам ...... в присвояване или други там работи (все едно че някой изобщо връща нещо намерено). ...... стотинки, тя ми каза, че е купила три кроасана за закуска от Билата. (Умницата ми!) ..... След час ù стана лошо и отиде да повръща.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/1/15 16:17

    А ПЪК ДА ВИДИТЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА НА ДЖЕБЕЛ ДЕЦАТА ЯДАТ ПОМИЯ,ГОТВАЧКИТЕ СА ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА,ПОРЦИИТЕ СА МАЛКИ,МЕНЮТО Е ЕДНО И СЪЩО.НАЙ ИНТЕРЕСНО Е ЧЕ СЕ ДАВА ХРАНИ КОИТО В КОМБИНАЦИЯ ВОДЯТ ДО ЯЗВИ И ГАСТРИТИ.И ЗАЩО СЕ ЖАЛВАТЕ,ЧЕ НЕ ПУСКАТ РОДИТЕЛИТЕ?В КУХНЯТА НА ОДЗ НЕ ПУСКАТ НИТО УЧИТЕЛКИ НИТО МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ.ДИРЕКТОРКАТА ПЪК И ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА КАКВО ЯДАТА ДЕЦАТА,ТЯ ПРОСТО Е ЕДНО ПОСТАВЕНО ЧУЧУЛО НА ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО.ДВОРА НА ГРАДИНАТА Е КАТО ЗАПУСТЯЛ,НЕ СЕ ЧУСТВА ЖИВОТ.ТОЙ ПРОСТО УМРЯ СЛЕД КАТИ СИ ТРЪГНА ДОЙЧЕВА........

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/1/15 16:34

    кой е директора на училището

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/1/15 16:49

    Защо не изпишете кое е това училище?Та нали това са нашите деца.щом сте поместили писмото на родителите пишете и училището,само така ще се спре това безобразие.Нали има свобода на словото и печата?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/1/15 16:54

    срамна работа, да тровите децата с развалена храна дето и за кучета не става !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/1/15 17:08

    А какво да кажем когато на същите тези беззъби първолаци дадат за закуска необелено и ненарязано киви! За какво би могло да му послужи в училище?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/1/15 19:38

    А маргарина не е ли забранен?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/1/15 19:39

    И в Момчилград в столовата на ОУ "Д-р Петър Берон" се продават нездравословни храни, които уж са забранени :(

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/1/15 10:25

    Тази безплатна закуска е без всякакъв смисъл.Някой получава пари за да си пласира залежалата стока,което е престъпление спрямо децата.Безплатните закуски пълнят кошчетата за смет в училищата и някой от висшестоящите ни обяснява каква грижа се полага за децата ни.Нека с тази безплатна закуска нахранят своите деца.Да им е сладко.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.