Милиарди, саниране и вечно прецакан мат`рял, но…


Жельо МИХОВ

Олющени фасади, „кърпежи" във всички цветове на дъгата, постоянен теч и всичко това погълнато в общия фон на сивото безвремие. Това представлява най-краткото описание на един панелен квартал. Иде обаче ренесанс за хита в соц строителството.
Поне за блоковете с минимум 36 жилища в тях. Операция „Санирай безплатно" вече е в ход въпреки, че едва сега общинските администрации се окопитиха и започнаха информационните кампании, а отговорът „Ох, ама тъй ли? Нищо не знаем още, ъъъ, никой не е казал нищо, ча`ай да питам в другия отдел..." рядко ще се чуе.
В програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са предвидени средства в размер на няколко милиарда лева. А щом са планирани, то едно поне е сигурно-те ще бъдат усвоени до стотинка, разбира се, от фирми, орисани от партийния зодиак на успеха. За това съмнение няма, по-важното в случая е, че бедният нашенец също ще го огрее, а може и течът от покрива да спре. По-подир обаче е нужно и малка самоинициативност от негова страна и естествено, от комшиите му. Защото вече тръгнаха „специалисти", които предлагат платени услуги, свързани с попълване на документация за санирането на панелните жилища. А който им се върже, е както е рекъл Ганьо „Имал си бол пари-платил си".
Санирането ще се случи, дори и да се мине през недоверчивостта на нашенеца, който между другото е готов да даде рушвет на мними лекари и полицаи на драго сърце, но когато стане въпрос за нещо без пари, точно тогава го обземат най-големите съмнения „Ей, тия нещо ни играят, ще ни цакат гьотере".

Капки вода от тавана падат върху главите, но нищо не влиза в тях

„Преди години целият вход приготвихме пари за ремонт на покрива. Беше станало нетърпимо-на последния етаж събирахме буквално вода в кофите при проливен дъжд. Пиеш си ракията в хола и гледаш мач, а отгоре-кап-кап, ту по главата ти, ту в чашата", разказва Драган от кърджалийския квартал „Възрожденци". Той е бил и един от инициаторите за ремонт на покрива. „Повикахме една бригада. Тия разчистиха баластрата, започнаха да лепят, приключиха и си заминаха. След време отново същото. Кап-кап, течовете продължиха. Отново събрахме пари, щяхме да търсим други майстори и си останахме с търсенето. Аз така и не разбрах какво се случи с парите. Един комшия обясняваше, че са дошли други момчета, направили някакви процедури, а промяна така и не настъпи. Парите ги няма, нищо не е свършено качествено, а водата вече достига и до по-долните етажи. Аз местя кофите у дома при проливни дъждове и не искам да правя нищо заедно със съседите ми. Някой тарикат се възползва от парите и отново се доказа, че заедно не можем да свършим нищо качествено. Сега някакви нови програми, безплатно това-онова. Не мисля, че ще стане нещо. Аз съм си свикнал с водата, другите надолу да му мислят, защото рано или късно тя ще достигне и до тях. Животът ми мина с кофите, време е и те да усетят как е да си на открито, пък макар и с покрив над главата", смята 60-годишният кърджалиец.
„Направихме сдружението на собствениците буквално за дни. Вечер обикаляхме от етаж на етаж и от врата на врата разяснявахме на всички, че ще е безплатно, че няма да дадат и стотинка и т.н. Някои веднага подписваха, питаха с какво друго могат да бъдат полезни, има обаче и дървени глави", обяснява Сабрие. „Част от съседите отказваха дори да чуят за саниране. „Това е измама. Някакви некадърници ще дойдат и нищо качествено няма да свършат. Няма да подписваме, изобщо не искаме да се занимаваме, не ни интересува", бяха отговорите. Казваш им, че каквито и да са фирмите, всичко е безплатно и 100 пъти ще е по-добре след тяхната намеса отколкото в момента в състоянието, в което се намира кооперацията. Те обаче си държат на своето. Когато събирахме пари за саниране на входа, също не пожелаха да участват, а когато е безплатно се оправдават с некадърни фирми-изпълнители. Това не може да се проумее.
Готови са да продължат да живеят в нещо, което се разпада, без дори да си мръднат и пръста, за да се промени нещо. Когато всичко приключи, едва ли отново ще са доволни, едва ли ще кажат и едно „благодаря" за усилията на съседите си всичко да е точно с документацията и всички тези мерки за енергийна ефективност да се случат", споделя жената, инициатор за учредяване на сдружението на собствениците.

Как да им повярваш когато винаги изчезват едни пари…

Нашенци чупят рекорди по недоверие. И как да е иначе, в годините то не бяха пирамиди, фалирани банки, кредитни милионери, всякакъв род измами от „тука има-тука нема" та чак до телефонните схеми за раздаване на рушвети на драго сърце. В една държава, в която всякакви реалности се оглеждат в най-кривото балканско огледало, трудно се хваща вяра в каквото и да било. Особено когато стане въпрос за много пари.
„Колко мангизи ни струва този воден цикъл? 70 млн. лева нали?", пита таксиметров шофьор от Кърджали. „Парите си вървят, всички фирми по веригата си ги прилапват, а за нас останаха разкопаните улици, които няма изглед да бъдат оправени. Чупим колите всеки ден, ката ден нерви. Караме като скиори на писта, ту наляво, ту надясно, за да избегнем рововете и пак е невъзможно. Значи как да го разбираме? Едни пари, много пари, потекоха в сметките на едни тарикати, които не са си свършили работата. Как стават тези неща? Някой може ли да го обясни? Може разбира се-живеем в най-абсурдната държава. И никой, абсолютно никой не го вълнува, че нищо не е свършено, няма налагане на глоби от страна на надзора по проекта, а парите са заминали. Всички мълчат и псуват в автомобилите си, но нещата не се случват, защото псувните са отправени не на точното място. Затова нашенецът не вярва на никого, но и не прави нищо нещата да се променят и те така си продължават. Вечно едни пари ще изчезват, а стадото ще бъде прее.ано", категоричен е таксиметровият шофьор Любо. 
„Държавата изведнъж стана много ларж. Първо поемаха 50% от сумата за саниране. Желаещи липсваха. После стана 75 на сто срещу 25 процента от джоба на собствениците в кооперацията. Последните се размърдаха, но отново нямаше всенародно веселие и юруш за внасяне на документи. И така в един момент се оказа на 100% безплатно. Ура! Сега вече няма да останат балъци, които да не пожелаят нов живот за панелките", размишлява кърджалиец на средна възраст от „Възрожденци". И прави сметка…
„Във входа, в който живея бяхме готови да санираме с 25 на сто наше участие. Дойдоха експертите от фирмата, оторизирана за тази дейност по програмата. Изчислиха ни по 3000 лева на апартамент. Това са десет жилища, тоест 30 бона. Останалите над 70 000 лева трябва да бъдат платени от държавата. За каква сума става на въпрос от един апартамент, на какъв ценоразпис работи тази „богоизбрана" фирма? Всеки един местен майстор с бригадата си ще вземе в пъти по-малко. Разбира се, че имаше семейства, които не се съгласиха. Предполагам така е било и в цялата страна. И какво се случи? Едни много пари стоят неусвоени и държавата реши да ги раздаде на „богоизбраните" като поеме изцяло разплащането. Е, сега вече със сигурност милиардите ще бъдат изразходени. Предвид ценоразписа, завишените стойности ще напълнят много партийни каси. Защото фирмите, които спечелят търга за изпълнението на програмата, няма да са на Сульо и Пульо, и ще трябва да се бъркат за комисионни. Така се случват нещата в нашата държава, която изведнъж се загрижи за соц панелките. Разбира се, трябва да се отчете и факта, че от далаверата ще облажи и народът. Заради обратния поток на мангизи към осигурилите дейност на фирмите-изпълнители, ще бъде спестен доста материал по извършването на услугата, но все пак ще е по-добре от сегашното положение на блоковете, в които радост предизвиква дори и втасалото кисело зеле в бидона на балкона", категоричен е един от кърджалийците, за когото панелката се е превърнала в орис.

***
Прави са нашенци да подлагат на съмнение всичко, което се случва в битието им. Но и за първи път от началото на прехода, няма да останат съвсем встрани от далаверата.
 24rodopi.com



Нов живот за панелките - къде и как

От началото на февруари собствениците на апартаменти в панелни сгради ще трябва да се организират в сдружения на собствениците, за да кандидатстват за дял от финансирането на програмата за безплатно саниране. След като строителното министерство изготви в края на януари указанията към общините, започва регистрирането на сдружения.
Първите регистрирани в общината, ще могат да стартират по-рано реалното саниране. Само в първите 2 години на програмата за енергийна ефективност обновяването ще е 100% безплатно. В следващите години ще се въведе съучастие от 25% на собствениците. Но те ще бъдат възстановявани от държавата, за да има справедливост и равнопоставеност за участниците в различните програми.
Националната програма поставя фокус върху панелните блокове и към тези, които имат и най-големи проблеми с енергийната ефективност. Поради това е въведено изискването в сградата да има поне 36 апартамента.
Сдружението на собствениците от всички входове (по Закона за управление на етажната собственост) се създава само за обновяване на сградата. Не се регистрира в съда, а в общината и в БУЛСТАТ. Етажната собственост взема решение за обновяването и дава съгласието си общината да изпълнява дейностите. Подава се заявление в общината. Ако то бъде одобрено, се подписва договор между Българската банка за развитие, общината, която ще получи финансирането, сдружението на собствениците и държавата.
Пак общината обявява търгове за фирмите, които да направят техническо и енергийно обследване. Тези фирми ще предпишат какво да се обнови. Позволено е конструктивно укрепване, обновяване на покрив, фасада, стълбищна клетка. Мерките за енергийна ефективност са топлоизолация, смяна на дограми, локални инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване, газоснабдяване и др. Позволен е ремонт на електроинсталацията в общите части и енергоефективни мерки при асансьорите. Предвижда се и поставяне на соларни панели.
Общината прави търгове за проектиране на санирането и за изпълнението му.
За безвъзмездната 100-процентова финансова помощ могат да кандидатстват многофамилните жилищни сгради, строени по индустриален способ–едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/1/15 10:53

    ЖЕЛЬО , НИЩО НЯМА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТАЯ РАБОТА ! ПОМНИ МИ ДУМИТЕ !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/1/15 16:07

    трава хората да намерат други жилища след 40 години срок тия згади трава да се сабарат или след няколко години тия згради сами ще паднат. направете нови згради на хората

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/1/15 11:45

    ЖЕЛЬО,пиши по кратко бе,.............

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/2/15 23:52

    Кмета получава заема ОТ ИМЕТО и за СМЕТКА на собствениците!!!
    Г-н Жельо МИХОВ обясни заробващите клаузи в договора за саниране :
    VI. Срок(на договора)
    Член 7. Настоящият договор се сключва за срок до изплащане на всички задължения по договора за целево финансиране, сключен с Българската банка за развитие и областния управител(8 - 10 години!)
    или до изтичане на гаранционните срокове за изпълнените дейности, което от двете
    обстоятелства настъпи по-късно.
    VII.Прекратяване на договора и специфични условия
    Член 8. Настоящият договор се прекратява:
    (3) Едностранно(еднолично) от довереника(кмета) в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя(СС) по чл. 5(кой, как и с какъв документ ще установи виновното неизпълнение на задълженията по чл. 5 – ал.5 достъп(до всяко жилище) в 2(дву)!? дневен (безумен и неизпълним)срок) и ал.7 не осигури склад(колко и какъв никъде не пише - винаги си виновен?)
    Доверителят(СС) дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2(всички), както и дължимите неустойки по вече сключени договори(могат да напишат всичко) от страна на довереника(кмета)…

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.