Езиковата гимназия в Кърджали е сред 20 отличени образователни институции, получили знак за качествено изпълнение на проект за училищно партньорство „Коменски". Престижното отличие бе връчено на директора на училището Йорданка Чавдарова. Наградата бе за успешната работа на екип от учители и ученици от гимназията в партньорство с училища от Германия, Полша и Турция, реализирана в рамките на 2012-2014г. Работата по проекта - „Заедно на масата в Европа – сравнение на културата на хранене и специалитетите на страните в Европа" с работен език немски, имаше за цел чрез различни примери от различни културни области да покаже, как се е развило кулинарното изкуство в Европа, как различни нации са подържали и обогатявали своята култура на хранене и как тя се развива и днес. В своите проучвания участниците в проекта трябваше да покажат на своите партньори тясната връзка между регионалната кухня и културата на страната и да осъзнаят своята собствена национална и културна идентичност, както и да се запознаят и изучат тази на партньорите. През двете години учениците от училището осъществиха мобилности до Полша, Германия и Турция и се запознаха с много нови приятели, посетиха редица културни забележителности и се срещнаха отблизо с културата и традициите на страните-партньори Те научиха много нови неща за страните-участнички, за живота на младите хора там, за  културата, историята, традициите и културното им наследство. Учениците успяха на практика да упражнят усвоените от тях чуждоезикови знания и да добият много нови, както и да повишат увереността си  в своите чуждоезикови компетентности. Между повечето от партньорите се създадоха трайни приятелски взаимоотношения, които се запазиха и в последствие.
Получената награда е плод на дългогодишната работа на проектния екип,  и е  резултат от упоритостта на участниците за реализация на заложените цели. Ползотворната работа на всички ученици и учители, тяхната инициативност, воля и вдъхновение са гарант за постигнатия от успех и надежда за  реализация на нови бъдещи идеи. Със своите 3 успешно реализирани партньорства в рамките на програма Коменски", успешен опит по програмата за квалификации на учители в чужбина и създаване на условия за прием на езикови асистенти, всички включени в програмата „Учене през целия живот", кърджалийската езикова гимназия се нарежда сред водещите училища в Европа, работещи според изискванията на новото време, търсещи и намиращи успешни възможности за финансиране на идеи за развитие на институцията и за обогатяване на училищния живот.
Високата оценка на проекта бе направена от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), Националната агенция за България по Програма „Учене през целия живот" и Програма „Еразъм+". В престижния форум в София официални гости бяха Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката при Народното събрание на Република България, проф. Костадин Костадинов – заместник- министър на образованието и науката, Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката, Лора Махлелиева-Кларксън – изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси.
24rodopi.com 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.