В рамките на тридневното гостуване на кърджалийски журналисти начело с кмета Хасан Азис в бурсенската община Османгази, бе включено и посещение на приют за бездомни животни.
„Силно сме впечатлени от изградения приют за кучета и котки, който е най-големият в Турция, но и един от най-добрите в Европа, разположен на 114 дка с над 20 сгради. Желаем да се възползваме от този добър опит и вече разговаряхме с г-н Мустафа Дюндар техни специалисти да ни съдействат при проектирането на подобен приют в Кърджали, една инициатива, която се надяваме да стартира още в първите месеци на 2015", коментира кметът инж. Азис.
По думите му още преди 5-6 години е имало идея за изграждане на подобен приют в Кърджалийската община, но проблемът с намирането на проектант се оказал непреодолим. Сега Общината има възможност да определи 50 -100 декара площ извън града за приют и с помощта на турски специалисти проектанти, да се направи първата крачка към реализиране на проекта.
В приюта в бурсенската община Османгази се приемат и лекуват предимно кучета, котки и коне. Проектът е реализиран през 2006 година на площ от 114 декара с над 20 сгради. В настоящия момент персоналът на приюта, който се състои от 53 души, се грижи за 300 кучета, 150 котки и 13 коня. Сформирани са три екипа за събиране на улични кучета и котки. От разказа на един от ветеринарните лекари научаваме, че екипите реагират най-вече на сигнали на гражданите. Животните първо минават през приемния пункт, където
им се правят медицински изследвания за установяване на състоянието им. Ако имат нужда от лечение, то се провежда, след което подлежат на кастрация, а след пълното им възстановяване от интервенцията, биват пускани на свобода. Възрастните животинки обаче остават в приюта до тяхната смърт. Приютът разполага с най-съвременна медицинска апаратура – ултразвукова и рентгенова. Тук се правят и операциите на животните, когато това е необходимо. Става ясно още, че община Османгази разполага и с клиника в центъра на Бурса, където се приемат спешните случаи, тъй като самият приют се намира в периферията на мегаполиса.
Попадналите тук животни се хранят само със суха храна, не им се дават никакви хранителни отпадъци. Всички помещения са с подово отопление. Приютът разполага и с гробище за домашни любимци. Срещу еднократна сума от 60 лири всеки жител на Бурса може да погребе тук починалия си домашен любимец.

В самото начало след откриване на приюта са предлагали и хотелска услуга за животни, но сега едва смогват да се справят с бездомните кучета и котки. Според статистиката, която водят служителите, през 2013 година са кастрирали 4 000 животни и са лекували над 10 000.
Конете в приюта се използват най-вече за терапия на деца аутисти. За целта са построени открит и закрит манеж, има и назначени учител по езда и двама негови помощници. Със решение на Общинският съвет на Османгази, ездата се предлага три дни седмично и е абсолютно безплатна. Ежедневно пък ученици от милионния град Бурса идват на посещение в приюта. Благодарение на любовта на децата към животните, за последната една година осиновените кучета и котки надхвърлят цифрата 550.
Финансирането на приюта е поето изцяло от общинския бюджет. Годишно разходваните средства за поддържането му са близо 2 млн. турски лири, а ежедневно – 1 700 лири. Спонсорът на приюта е само един и той предоставя част от храната, необходима за животните.
Независимо от огромните инвестиции и усилия обаче проблемът с бездомните кучета и котки не е решен.
Кърджалийската делегация бе впечатлена от мащабните проекти, които побратимената турска община реализира със собствени средства. Сред тях са закрит пазар с подземен триетажен паркинг на стойност 13 млн.лири, стадион с олимпийски размери, ученически комплекс с общежитие и модерна спортна база, атракционен парк с изкуствено езеро за каране на водни ски.
„Имаме много инвестиции, основната ни цел е остаряващия вече град да го изградим отново. Готов е проект за район от 42 хектара, който ще бъде реализиран със средства от общината и държавата", обясни кметът на Османгази Мустафа Дюндар по време на срещата си. Според него тази дейност ще продължи поетапно и ще реши проблема с незаконното строителство. Освен строителството на новите жилищни и обществени сгради, общината заделя средства и за запазване на тези с архитектурно–историческа стойност, като ги реставрира.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

23 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/12/14 21:04

    Онзи,който мрази животните,той не обича и хората..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/12/14 21:04

    Интересно защо няма да се ползват БЕЗПЛАТНИТЕ услуги на български ветеринарни лекари от неправителствени организации, а ще ползваме великите турски специалисти.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/12/14 21:12

    Браво на кмета и турските му колеги....голям хаьр ще направят евала

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/12/14 21:27

    В края на годината една добра новина,много се зарадвах ,ако наистина това е вярно браво.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/12/14 21:36

    21.04 часа - ама ако четеш внимателно ще разбереш, обаче всички станахте писатели, а не читатели

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/12/14 21:36

    Постъпка ,която заслужава уважение и похвали.Ние обичаме животните,но би било по добре ,както за нас така и за тях те да са в приют.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/12/14 21:43

    21.36 часа - това че след като са те поканили на турски разноски и след това си написал в статията, че "проблемът с намирането на проектант се оказал непреодолим" не означава, че решението на проблема с бездомните кучета е само чрез изграждане на приюти.Поработи още с информацията и ще стигнеш до истината.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/12/14 21:47

    Az ste si osinovja kotka dano da ima

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/12/14 22:47

    Защо не дойдете да снимате в нашия приют, защо кмета не дойде една неделя да чисти с нас, защо никой не прави проверки.Елате и вижте как кучетат стоят гладни, жадни, биват бити и измъчвани от служителя Марци. Къде отиват парите отпускани от общината за храна, ваксини и кастрации? Елате да снимате доброволците в неделя,балагодарение на тях поне едни ден кучета са нахранени, погалени и лягат на чисто. ЗАЩО???????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/12/14 09:50

      Може ли да попитам от колко часа и има ли възрастови ограничения ?

      Изтриване
    2. Анонимен20/12/14 09:51

      Как може да станем доброволци?

      Изтриване
  10. Анонимен18/12/14 22:53

    dano ne si ostane samo s pisaneto

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен19/12/14 08:17

    2 000 000 за стотина кучета ?!При положение че хиляди пенсионери в града живеят по-зле и от кучетата.Едно общинско жилище за едно виетнамско семейство ще реши трайно и евтино проблема в сегашно ,близко и далечно бъдеще.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен19/12/14 08:31

    А проблемите с безстопанствените крави и коне кога ще бъдат решени, или тези проблеми не касаят никого в този град

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен19/12/14 09:17

    Кучета и котета са най големия проблем в Кърджали-така ли? И в персонала да не забравят да назначат магазинерките от ул Стадионска .

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен19/12/14 10:28

    До 09:17
    Теб трябва да те назначат в съществуващия приют,та да видиш какво е работа,защото явно не си работил тежка и мръсна работа! Да си поговориш с доброволците.Недей да даваш много акъл,ами си гледай в паницата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен21/12/14 09:07

      Как можем да станем доброволци ??? Моля отговорете по-скоро

      Изтриване
  15. Анонимен19/12/14 10:46

    Много се радвам за новината не можем никъде да ходим, спокойно заради кучета на всякъде са. Който иска да си ги гледа в двора си.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен19/12/14 12:16

    Браво на кмета, дано наистина реализират проекта.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен19/12/14 21:22

    21:47,ЕЛА ДА ТИ ПОДАРЯ ЕДНА КОТКА

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен19/12/14 23:51

    Даже под такава новина може да има такива тъпи коментари. Не е за вярване просто... Срамота!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен23/12/14 23:11

    Кмете,моля те и за един краварник.На Айдън биците и кравите осраха "Възрожденци"

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.