„ТАРПАНЪТ: пренарисуване на древната история" бе отличен миналата нощ с наградата за най-добър късометражен филм на Фестивала Equus в Ню Йорк, първият по рода си в света фестивал за филми за коне.
Главното действащо лице в 30-минутния отличен филм е тарпанът, изчезналият евразийски див кон, който преди няколко години бе възвърнат в природата на Източните Родопи. Както вече 24rodopi.com писа, първите 12 коня бяха пуснати в землището на крумовградското село Сбор.
Филмът е дело на близо едногодишната работа на Джен Милър и Софи Диа Пегрум от американската компания Horsefly Films.Това е и вторият от серията техни филми за редки породи коне и неповторимите, често изчезващи култури, свързани с тях.
Тарпанът (Equus ferus ferus) е праисторически див кон, разпространен в миналото от южна Франция и Северна Испания до Централна Русия. В България палеонтолозите също са намирали кости от тарпани, което е доказателство, че в миналото те са обитавали българските земи. Тарпанът изчезва в природата между 1875 и 1890 година, когато последната кобила е била убита при опит да бъде хваната. Последният тарпан в плен е умрял през 1909 година в украински зоопарк. Не е известно кога хората са изтребили тарпана в България, тъй като костите му не се различават от костите на някои породи домашни коне. От 30-те години насам са направени няколко опита тарпанът да бъде възстановен чрез селекция на домашни коне, за които се смята, че имат запазени тарпански гени. Този тарпаноподобен кон е известен още като полски коник (полската дума за малък кон). Видът произлиза от полския проект за възстановянето на тарпана. Полският коник е представен и в наскоро излязлото проучване "Rewilding horses in Europe" (Подивяването на коне в Европа) на Rewilding Europe (паневропейската инициатива за връщането на дивата природа в Европа) като един от видовете коне, които са най-подходящи за процеса rewilding. В някои страни, като Холандия например, полският коник е пускан много успешно на свобода в природни резервати още преди тридесет години. Оттам коне са били карани до Латвия, България и други европейски страни. Ceга общо 55 тарпана живеят на свобода на две места в Източните Родопи, край селата Сбор и Нановица.
„ТАРПАНЪТ: пренарисуване на древната история" е сниман в България и Полша. През септември 2011 първите 12тарпана бяха докарани от Холандия в България от холандската организация АРК и успешно заселени в Източните Родопи. Три години по-късно пристигна и втората група от 30 коня. Ceга общо 55 тарпана живеят на свобода в Източните Родопи. От 13 ноември Родопите са част от Rewilding Europe, пускането на втората група коне на свобода в природата бе последвано от пускането на документалния филм за тарпана.
- "Чрез работата си във филмите за коне научихме, че има над 600 породи в целия свят, които са застрашени или са изправени пред риска да изчезнат", разказват Джен и Софи. „Много хора дори не са чували за тях и нашата идея бе да създадем една кинематографична библиотека, за да научат хората за тези породи. Искаме да разкажем и за изчезващите култури, свързани с конете,  опитвайки се по този начин да ги запазим за идните поколения. Нашето мото е: „Историята на човека е историята на коня". Първият им филм е посветен на конете от о. Скирос ( Гърция), възпят като неразделен спътник на древногръцките богове и на Александър Велики. После става така, че Джен и Софи прочитат за възръщането на тарпаните в природата на Родопите като част от проекта „Новото тракийско злато". Това веднага запалва интереса им и те се захващат за работа. Резултатът е награденият „ТАРПАНЪТ: пренарисуване на древната история".
"Родопите са наистина впечатляващи и ни изпълниха с чувство на възхищение към дивата природа. За нас това беше голямо преживяване! Да работим с хората от „Новото тракийско злато" и да имаме шанса да се срещнем с членове на екипа на Rewilding Europe във важен момент от проекта беше изключително важно за нас да можем да разкажем пълната история за тарпана", обясняват Джен и Софи. „Насладихме се на страхотни местни песни, случи се така, че спасявахме костенурки по пътя, научихме много за лешоядите и каракачанските кучета в района,видяхме впечатляващия родопски Стоунхендж, имахме близки срещи с вълци, докато обядвахме, с часове гледахме мистериозните тракийски скални ниши и спиращи дъха залези. Бе толкова древно и красиво, почувствахме се частица от всичко това. Беше страхотно преживяване! Всеки, който иска да се наслади на истинската природа и на дивите животни, трябва обезателно да отиде в Родопите".
Джен и Софи планират да представят филма на съвместни събития с българските консулства в Ню Йорк и Чикаго. Възнамеряват да организират и прожекция в България: в София и специално за  местните хора в района на Източните Родопи, където и сниман филмът. „Това е и техен филм и те трябва да го видят", казват двете авторки.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.