В чужбина всичко е за продан, а нашенци се котират повече от успешно


Николай Михайлов

Всеки търси начин да оцелее след като държавата не прави нищо, за да подобри стандарта му на живот. Най-добра алтернатива за някои  хора от Родопите е бягство в  чужбина. Има такива, които казват: „тръгвам, да става каквото ще, тук да не ми е по-добре и една година да изкарам, да се омъжа или оженя за паралия или паралийка...". Безброй са случаите при които нашенци отиват в странство и се връщат много бързо като обикновено не коментират много какво се е случило там.
Разгневен смолянчанин се разделя  с жена си и с болка сподели затова. Съпругата му е на 42 години и само недоволствала, че са им малко парите, че няма живот тук и започнала да търси начин да отиде в Гърция да работи. Боян бил против. „Ако искаш да ставаш проститутка, заминавай, там всяко женско същество, което има пулс преспива с всички", казал разгневеният съпруг. Това не спряло жената и тя заминала за остров Крит да гледа възрастен човек. След две седмици звъннала на мъжа си плачейки и му казала да й прати пари, за да се върне. Пристигнала уплашена и признала, че синът на болната жена насила я вкарал в леглото си, гаврил се с нея, броял в хладилника плодовете и зеленчуците и я карал всеки ден да къпе и реше четирите му кучетата, освен другите й задължения. Боян обаче подозира, че за двуседмичния престой на жена му и други неща й са се случили, но тя не му казва за тях. „Търсеше си го!", гневно казва мъжът, който е подал вече молба за развод.

След години в мините: Дъщеря ми замина, върна се проститутка

Своята мъка разказа и 65-годишен мъж от Мадан. „Изпратих дъщеря си в Гърция, върнаха ми я проститутка. Човекът останал без крака при една авария, докато бил миньор в рудник „Бориево". Жена му починала и когато дъщеря му Мелиха завършила средно образование, сам я насочил да си търси препитанието при комшиите. Но след няколко месеца връзката с нея прекъснала. „Чак след две години милата ми щерка се появи на хоризонта. Слезна от една западна лимузина, а зад нея едни яки пазванти, облечени в черно. Сърцето ми се преобърна. На мига разбрах какво е станало с нея. Поисках гръм да изпепели изтерзаната ми душа и тяло. Но нямах сили да я прогоня от дома си. Говорихме си до изгрев слънце. Милата, разказа какво се е случило с нея – понеже е красива, една вечер я упоили с наркотични вещества. Седем души преспали с нея, а всичко записали с камера. На сутринта й показали записа с предупреждението: Само след ден баща ти ще види каква пачавра си. Искаш ли?!". И  състрадателна ми дъщеря, за да не ме погуби, стана... Дойде, за да ми поиска прошка и да ми даде пари за германски протези - отново да проходя, да ми осигури старините. Но аз нямам нужда от такива пари. Отпратих я по живо, по здраво и й казах, че баща й е вече мъртъв. Да го забрави", плаче и нарежда бившият миньор.

3000 лева борчове заради среща със старата любов в Мюнхен

Нашенки са изобретателни и използват и други схеми. Жена от Златоград се е намерила след 20-годишна раздяла с първата си любов по фейсбук. Той  й предложил да отиде при него в Мюнхен. В германската държава мъжът има двойно гражданство. Предлага й брак и като я регистрира като безработна ще взима по 700 евро месечни помощи. През това време ще я запише на курсове по немски и след това ще й намери доходна работа. Самият той й се е похвалил, че в завод на БМВ взима по 9,50 евро на час, като си има фиксирани почивки и си знае почивните дни и отпуски. Отишла жената при старата си изгора, взела пари назаем, за да пътува със самолет и да има някое евро. Пристигайки на летището в Мюнхен,  любимият й дори не е чакал на летището. Тя му звъняла, той не й се обаждал, паникьосала се и добре, че предвидливо имала повече пари се върнала с обратен полет до София. „Толкова съм тъпа, да се доверя като първата хлапачка, сега 3000 хиляди лева заеми трябва да връщам, но добре, че с това ми се размина", казва след случката 38-годишната жена.

„Спах с работодателя, с братята му, заплатата ми е двойна"

Друга нашенка се оказала по-хитра и пристанала на работодателя си в Комотини, но минала през доста перипетии. „Отидох на сгляда, както се казва. Взаимно се харесахме. Хубава къща на три ката, показаха ми стаята, където ще живея,  разказаха какви задължения ще имам срещу 500 евро на месец. Гърците не си знаят парите. Преди да предприема тази решителна стъпка, научих и езика им". Известната с порядъчността си жена, показва снимки на един тлъст антипатичен грък, с когото вече  дели една и съща постеля. „Не е чак толкоз грозен", казва 52-годишната жена. „В това семейство ме приеха повече от добре, но прецених, че ако преспа с него и му стана любовница, ще имам още по-силни позиции. Особено ако се отдам и на тримата му братя. Прости ми за израза, но ги опатках всичките само за месец. Петрос най-накрая се пребори за мен. Така от 500 евро на месец вече печеля над 1000. Влюбени сме или така си мислим… Хайде, стига с тоя грешен морал! Отделила съм си време, когато ще изкупувам греховете си", категорична е жената.
Мариана от 24 години е в Драма с трети брак за грък. Тя си признава, че се прилепва към по-възрастен и го чака да почине и да наследи всичко. Първият й брак е с българин, с когото отдавна са се разделили. Вторият е с грък, който е починал, но оставил повечето от имота на децата си. Сега 70-годишната жена живее с друг грък, който е на 87-години, но Бог му дава здраве. Както се казва в Божиите дела не можем да бъркаме.
„В Холандия се чудеха защо съм рус, свързват ни с циганите, които крадат и се чудех защо дълго време не ме наемаха на никаква работа. Най-накрая един собственик на завод за части за коли ме пита: „Ти наистина ли си българин? Всички българи дето идват са черни, миришат лошо, крадат и най-много изкарват ден-два, докато ги разбереш що за хора са". Бях смутен и обясних, че това са други хора и че българите са различни. Получават малко пари и затова искат да работят в чужбина".  Това сподели Румен, който в крайна сметка успял да намери работа, вероятно, защото е рус и си идва в Смолян, за да види близките си.
Много често от желанието си да избягат от България, хората не осъзнават рисковете, които поемат или толкова вече им е писнало, че си казват да става каквото и да е. Някои отиват да крадат, докато ги хванат, други да се омъжат, трети поемат по пътя на най-древната професия. Разбира се, че има и такива, които се устройват чудесно и печелят добре с труда си.
Тежките битови проблеми тотално рушат и променят ценностите ни. Бягството от държавата е и бягство от начина на живот тук, независимо от цената, която плащаш.  Няма изгледи да се подобри икономическото ни положение в България и затова подобни драми и кризи ще зачестяват още повече, докато важи принципа:"Спасявай се сам".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/14 14:43

    Да това направи шибаната държава за народаси и сега ни остават публикаците и резила за деца и родители и да си мислим че на мен няма да ми се случи бог да съди управниците а навас кураж

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/11/14 14:44

    Поредните съчинения-измислици, радост за селските клюкари... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/11/14 15:00

    Тези истории ли ще спрат хората да бягат в чужбина?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/11/14 15:07

    Щеше да е весело, ако не беше тъжно. Иначе е самата истина.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/11/14 15:46

    всичко е 1/1. има най-различни случаи. ако някой желае може да прочете отворено писмо до Президента...от Димитър Димитров, на 35 г. от Варна и Лондон-Светът днес...
    Оплаква се от Лондон, че ги наричали българите "мърляви сънливци"...Знаем всичко за Великобритания,Лондон, но няма друг изход. В бг безработицата е голяма. Повече от десет души кандидатстват за едно место...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.