Гюнер ШЮКРИ
Емигранти от ардинското село Млечино държат едно от най-вървежните заведения за нашенци в Лондон-кафе-бар „Олимп". Те са пристигнали във Великобритания в началото на 90-те години на миналия век. Казват, че с труд и последователност тук човек може да постигне всичко.
„В началото ни беше много трудно, но постепенно свикнахме. Сега си имаме собствен бизнес и собствено жилище. Не съжалявам нито за миг, че послушах съпруга си, за да заменя родината си с Великобритания", казва Севдие Наим от Млечино. Тя споделя, че е истинска щастлива тук. „Всичко, което ми липсваше в България, го намерих в Англия-работа, чистота, спокойствие, добро образование, социална система и здравеопазване.
„Тук всеки има възможности за реализация. Бизнес много лесно може да се развива. Имаш възможност да общуваш с хора от целия свят. Тук може да изпълниш мечтите на децата си", казва Севдие. На въпрос изпитва ли носталгия към родния си край тя споделя, че в България я връщат само две неща-майка и брат.
Особено през уикенда кафе-бар „Олимп" е пълно с имигранти от България. Заведението в Tottenham (Тотнъм) предлага българска кухня, а всеки петък и събота се организира дамско парти. Всеки месец гостуват и популярни български фолк-изпълнители.
„ Идват хора от различни краища на страната", казва сервитьорката на заведението. Тя самата е от Благоевград и е пристигнала в Острова преди няколко седмици. „Много ми хареса Лондон. Дойдох тук, за да търся късмета си и да се развивам", допълва благоевградчанката.
Група младежи от ардинското село Млечино всяка неделя идват в „Олимп", за да изпият по едно кафе или бира и да се видят с познати. Те разказват, че са дошли преди няколко месеца в Лондон, за да търсят работа и да изпращат пари у дома. Работят в сферата на строителството и на ден печелят по 50 паунда или 125 лева.
„Не е лесно да си на гурбет. Квартирите са много скъпи. Готвиш сам. Тук няма общност на приятелство. Всеки гони парите. Ако нямаш работа, няма как да си платиш наема за квартирата си", уточняват гурбетчиите от ардинския край.
Районите на Heringey (Херингей), Wood Green (Ууд грийн) и Tottenham (Тотнъм) в Лондон се смятат за населените места в Англия с най-много българи-емигранти. Те се намират в 3-та зона на Лондон. Столицата на Великобритания пък е най-предпочитаният град в света от чужденците, търсещи работа.
В Heringey, Wood Green и Tottenham е пълно с малки магазинчета за хранителни стоки, плодове и зеленчуци, фризьорски услуги, кафенета, ресторанти с надписи на турски, български, арабски и полски езици. Бар „Олимп" пък се намира на една от централните улици в Тотнъм – High Road.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/10/14 14:54

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/10/14 16:31

    Хайде Млечино ти си номер едно.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/10/14 19:50

    По информация на източник, който пожелал да остане анонимен, редовен клиент на заведението е бил - Реджеб от с. Лисиците.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/10/14 21:01

    Много се кефя, когато по света има места, където се събират наши земляци. Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. СТЕФАНИЯ АНГЕЛАКОВА23/10/14 13:54

    За съжаление,има много истина в думите на тази Севдие...Работила съм в Млечино,беше едно хубаво село,център на селищна система,но без никаква инфраструктура,което се управляваше от червения боклук Делчо Янев.Жителите му бяха работливи,добри и отзивчиви хора,но вятърът на промените-тази криворазбрана "демокрация",отнесе всичко по дяволите...За съжаление,един друг гений с болен мозък,който умори 20 милиона от собствения си народ/20-те години на миналия век в Русия/ е прозрял,че ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЗА БОГАТИТЕ,ВИСОКОРАЗВИТИ НАРОДИ/думите са на изрода Ленин,който по безскрупулност надминава дори Макиавели!Така че,тези хора са напълно прави да търсят щастието си извън пределите на мащехата-родина,в която благоденстват само простаци,чалгари и "бизнесмени" в анцузи и най-вече дебеловрати,безкнижни и продажни политици!...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/10/14 14:37

    mdaa...komuniagite e.aha maikata na darjavicata ni....................................

    ОтговорИзтриване
  7. толерантен 'биричет23/10/14 17:31

    ДО : СТЕФАНИЯ АНГЕЛАКОВА
    ЗАЩО СПОРЕД ТЕБ,ЛЕНИН Е ИЗРОД? ЧЕ Е ГЕНИЙ,ГЕНИЙ Е,НО НЕ И ИЗРОД!
    НИМА КООПЕРАТИВИТЕ С БИЛИ НЕНУЖНИ ТОГАВА? СЕГА СЪЩИТЕ ТЕЗИ КООПЕРАТИВИ ЛИПСВАТ.ЛИПСВА И ОТГОВОРНОСТА НА ВСЕКИ ЕДИН ТРУДЕЩ СЕ,ЛИПСВА РЕСПЕКТА КЪМ ПО-ВИШЕ СТОЯЩИТЕ! ЛИПСВА СОЦИАЛНОТО ПОДПОМАГАНЕ!
    ЛИПСВАТ И АПК-та(АГРАРНО ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС),ТКЗС-та СЪЩО ЛИПСВАТ!
    НЯКОГА НАВСЯКЪДЕ Е ИМАЛО ОТ ПО-ГОРЕ ИЗБРОЕНИТЕ АБРЕВИАТУРИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И В МЛЕЧИНО!
    СЕГА НИКЪДЕ НЯМА НИЩО,ЗАЩОТО НЯМА ПРОИЗВОДСТВО,НЯМА ИКОНОМИКА,НЯМА ИЗНОС...А ИМА САМО ВНОС!!!
    ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРОСА,ЗАЩО ЛИ?!?!?
    ЗНАЧИ ЛЕНИН СИ Е ГЕНИЙ,НО НЕ И ИЗРОД!
    А ОТНОСНО 20-те МИЛИОНА ЖЕРТВИ,ТЕ СА ЖЕРТВИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА,ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА! 20 000 000 РУСНАЦИ, ИЗБИТИ ОТ ХИТЛЕРИСТИТЕ!
    И НАИСТИНА,ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЗА БОГАТИТЕ И ВИСОКОРАЗВИТИ НАРОДИ,ВЯРНО Е!
    СЛАБОРАЗВИТИТЕ И БЕДНИ НАРОДИ,КАКЪВТО Е БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,ТЪЛКУВАТ И РАЗБИРАТ ДЕМОКРАЦИЯТА КАТО СВОБОДИЯ НА ПОРАЗИЯ...КАТО БЕЗЗАКОНИЕ И СВОЕВОЛИЯ,ДА АМА НЕ!...
    ДЕМОКРАЦИЯТА ЗНАЧИ ЗАКОННОСТ,А ЗАКОНИТЕ СЕ СПАЗВАТ ,КАКТО И ПРИЛАГАТ ЗА ВСИЧКИ И ОТ ВСИЧКИ!
    И НЕ КОМУНИСТИТЕ,С КОИТО ПОВЕЧЕТО СЕ САМОЗАБЛУЖДАВАТ ТУКА,А ВИШЕСТОЯЩИТЕ ПРОДАДОХА ДЪРЖАВАТА...НЯКОГА ИМАШЕ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА,ИМАШЕ И ''СИВ''(СЪЮЗ ЗА ИКОНОМИЧЕСКА ВЗАИМОПОМОЩ)!
    ... ИЗОБЩО НЕ БЯХМЕ ЗЛЕ ДОРИ,ИЗОБЩО! НА 45 ГОДИНИ СЪМ,И НЕ СЕ ОПЛАКВАМ ОТ НИЩО КОЕТО СЪМ ПРЕЖИВЯЛ ПРЕДИ ДЕМОКРАЦИЯТА...


    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/10/14 21:26

    50:50 sme za sozsializma i demokrazsiata. Niamashe stoka, no imashe rabota za vsichki, a sega ima stoka, a niama pari, rabotish za 300-400 lv. po 10 chasa...Triabva da se napravi neshto po sredata, no nadali?!!****$$$$

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.