Със солидно кърджалийско участие се състоя първата ученическа научна сесия на новоучредения Ученически институт към Българската академия на науките. В нея взеха участие трима ученици от школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков" с ръководител Вълчо Милчев. Лидерът на младите математици на Кърджали Иван Герганов се представи със своя проект по комбинаторика „Производящи функции и дървета в равнината", а екипът Николай Атанасов и Иван Иванов докладваха разработката си по геометрия „Барицентрични координати на точка спрямо педалния й триъгълник". На сесията беше и Гюлбеяз Ахмед, вече студентка, за да подкрепи своите доскорошни съученици.
Първата Ученическа научна сесия бе открита от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който се обърна към учениците с думите на бележития български учен акад. Ангел Балевски: „За да се развие един човек, първо трябва да бъде мъничко навит" и подчерта, че именно това е възрастта, в която младите таланти „се навиват", за да влязат в света на науката.
Акад. Петър Кендеров, който е един от инициаторите на създаването на Ученическия институт, поясни, че той ще се превърне в инструмент за откриване и развитие на способностите на младите хора във всички области на науката. Той допълни, че едно общество може да се oцени по това дали дарбите и заложбите на младите хора могат да се развият. В този смисъл Българската академия на науките има уникален потенциал да помага на младите хора да постигнат висок професионализъм в различни сфери, тъй като разполага със специалисти по всички науки и във всички направления.
Децата - участници в първата Ученическа научна сесия бяха поздравени и от зам.-министъра на образованието и науката проф. Валери Младенов, който ги нарече „гордостта и истинското богатството на България".
Първата седмица ученици представиха своите разработки в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Общо 23 проекта бяха допуснати до финалната сесия, сред тях и двата на СОУ „Петко Рачов Славейков". Председател на журито по математика бе член-кореспондент на БАН проф. дмн Олег Мушкаров, заместник-директор на Института по математика и информатика при БАН.
На 28 октомври предстои да бъдат представени ученическите разработки в областта на биологията и екологията, физиката и астрономията, химията, инженерните науки и обществените и хуманитарните науки. Всички ученически проекти са рецензирани от учени от БАН в съответните научни области.
Ученическата научна сесия е една от инициативите, с които се отбелязва 145-годишнината от основаването на БАН. Авторите на най-високо оценените проекти ще получат награди, както и правото да стажуват за определен период (със заплащане) в постоянно научно звено на БАН, където ще могат да ползват библиотека, лаборатория, изчислителни ресурси и др. Отличените ученически разработки ще бъдат обявени на 31 октомври 2014 г.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/10/14 12:53

    Bravo !!! sem.Neikovi

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/10/14 13:01

    MILKO OBICHAME TE NIE TVOITE UCHENICI I TEHNITE RODITELI ZA POREDEN PAT MLADITE UCHENICI NI KARAT DA SE GORDEEM.BLAGODARQ TI

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/10/14 15:14

    БРАВО НИКИ!!! ТИ СИ НАША ГОРДОСТ!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/10/14 23:04

    Реджеб от с. Лисиците - Академик!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.