Тревогите на инж. К. Божинов, че обходният на Кърджали ще блокира националните запаси от бентонит, са неоснователни. Това обяви областният управител на Кърджали Бисер Николов по повод твърденията на пенсионера.
Пенсиониралият се преди 20 години Божинов поднасял  неверни и заблуждаващи твърдения, които вероятно са следствие от липсата на информация.
„Голяма заслуга за ускоряване на работата по проекта е на покойния Димчо Михалевски и той не се „въздържа от съгласие", както твърди д-р инж. К. Божинов", пояснява Николов.
Михалевски прави сериозно проучване след възражение на „Бентонит„АД за преминаване на трасето на пътя през концесионната площ на участъка „Пропаст – север". Той възлага на специалисти да нанесат върху концесионната площ три проектни варианта за трасе. Източният вариант минава през неотработени геоложки запаси. Този вариант е отхвърлен, както и западният, за да се възприеме, най-удачния (среден). На практика трасето на пътя минава  като през иглени уши точно между две концесионни площи – „Пропаст" и „Доброволец", тъй като се намират много близо една до друга, но не са свързани.  Проектантите на пътя са предвидили между тези две площи да бъде изграден виадукт, който ще позволява между двата участъка под новия път да преминават тежки камиони и механизация на концесионера.
Трасето на пътя не само че не „блокира кариерните работи за добив на бентонит и въобще промишлените запаси, единствени за България", а ще позволи на дружеството да спести инвестиции в района  за рекултивация, която е задължено да извърши, категоричен е Николов.
Концесионерът е участвал във всички съвети, свързани с обходния път.
„По предпроектните проучвания и идейния проект на обходния път работеха много експерти -  от Областна администрация Кърджали, Община Кърджали, АПИ, МРР. Обходният път не е във „формулата на Бисер Николов". Изпълнението на обекта ще облекчи сериозно автомобилния трафик в областния град, а от това ще спечелят без изключение жителите на областта и туристите.", твърди областният управител.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/10/14 15:51

    Всички ми стана ясно, само не разбрах защо трябва да се се обръща внимание на всякакви изкукуригали типове.
    Явно им е скучно. Да ходи да обикаля Кауфланд. Ако и това не му стига, организирайте на пенсионерите Ленински съботници.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/10/14 16:38

    А какво е станало?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/10/14 21:14

    AMI TO V TOQ SKAPAN GRAD OSVEN IZKUKURIGALI TIPOVE DA NE BI DA E OSTANAL NQKOI SVESTEN CHOVEK DA JIVEE VSICHKI BQGAT NAVAN. A BENTONITA E NAI GOLQMATA MAFIQ KOQTO MOJE DA SASHTESTVUVA

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/10/14 22:29

    are she pravyatli tva OKOLOVRASTNO ili she stane sled 20 godini kato Makaza

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/10/14 23:00

    Кърджали е много хубав град, който не е съгласен с това значи е предубеден.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/10/14 01:27

    To shte proli4i kato postroyat pitya,ako po4ne da propada zna4i e minal prez nahodishteto zashtoto bentonita propada i dalbo4inata na surovinata e stotici metri

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/10/14 09:23

    Gosojica Mareva e dala nqkoy lef na Kuci da razlay cuchetata....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/10/14 11:41

    Kardjali ima ostra nujda ot okolovrastno nese zaiajdaite ami rabotete

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.