Ахил, Сергей, Бор, Орел. Това са част от агентите на бившата Държавна сигурност, които са работили в общинските администрации на Момчилград и Джебел, установи проверка на архивите на службите на тоталитарния режим.
25 са били сътрудниците на ДС в Момчилград, разкриха от Комисията по досиетата. Проверени са били общо 269 лица, които са заемали през годините постове на кметове, кметски наместници, секретари на общини и общински съветници. Както вече 24rodopicom писа, настоящият шеф на Регионалния инспекторат по образованието Сашка Тръпкова е била съдържател на явочна квартира, стана ясно след отварянето на досиетата. Тя е била общински съветник в местния парламент в периода 1999-2007 година. Бившият кмет на Момчилград в периода 1991-1999 година Сабахаттин Рамадан Али пък е бил осведомител на ДС под псевдоним „Бахри".
18 са били сътрудниците на ДС, заемали постове в общинската администрация в Джебел, разкри Комисията след проверки на 197 лица. Бившият заместник-кмет на Джебел Радко Пашов е бил агент „Димо". Началнически кабинет в Общината той е имал в периода 1991-1992 година. Под името „Сергей" пък е работил за Държавна сигурност поетът Ясен Устренски. Той бе общински съветник в периода 2003-2011 година.
От Комисията по досиетата обявиха, че проверките на кметовете, заместник-кметовете, секретарите на общини и общинските съветници продължава по общини.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/10/14 21:32

    Черноочене може ли

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/10/14 21:44

    Kirkovo. deystvastite. yalami. molya koito se. pravyat. na turtsi

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/10/14 21:49

    Kvi sa tiya agenti? I za kakvo gi razkrivat tezi imena sega? Kakvo shte stane s tezi hora,neshto ne razbrah ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/10/14 22:39

    Много агенти станахте

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/10/14 23:33

    21:49І Агентите са донасяли за брат, сестра, съпруг...трябваше да бъдат разкрити досиетата на хората от ДС още през 1989 г...., а комунистите първи ги пратиха (мюсюлманите от ДС), кой в Швеция, Холандия и други западни държави... Тези хора няма да могат да работят в държавни учреждения, няма да ги убиват, няма нищо да им стане. Сега предполагам, че разбрахте...анадънму анонимен. Пиши си името, за да ти обясним още неща, ако не разбираш.
    Те (ДС) съсипаха много човешки съдби...Например: Да живееш с мъж, да имаш деца от него и да ходи да те следи и след това да те докладва...,за мен е необяснимо и недопустимо. Бяха комунисти, сега станаха демократи, ето това не ми харесва. Фурнаджийски лопати. И вака и така. Няма да забравя един случай. Съкратиха жената Х и вместо другарката,(((която ги приемаше във фирмата за членове на БКП)))...изпрати въпросната жена до входната врата. Вместо да я успокои. Тя й каза следното: Няма страшно ще отидеш да работиш, като проститутка...Не всички красиви жени стават проститутки. Хляб и сол ще ядат и пак няма да се изкушат на това, което по-горе ви писах. А въпросната другарка-БКП-ДС,... че мъжете не я харесват, красивите жени нямат вина...Ееее такива хора как могат да бъдат обичани и уважавани...През Живково време също съм била демократ. Много работи не съм одобрявала и съм си казвала мнението, недоволството направо в очите без подмазване и заобикаляне на нещата...Не всичко минало е лошо и не всичко настояще е хубаво. По-добре гладна, отколкото да живея в диктатура. Да ти казват преди 1989, за кого да се омъжиш, като забременееш да го абортираш, защото...изчисления, години...Когато ми предложиха да работя в системата....започнаха, не ти трябва там да отиваш...., много са нещата в тая насока...Дано най-после се отървем от оковите,злините на ДС...Дай Боже България да тръгне в правилната посока, че се притесняваме и ние родителите за своята челяд, да има работа, семейства, деца,...,но не съм оптимист.....дано да греша...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/10/14 02:41

    Нищо няма да стане, да видят хората, кои хора са избрали да ги управляват и кои хора са на хубави длъжности, а не само за възродителен процес да реват, щото от 25 години избират все агенти... Щото Лютви Местан и Ахмед Доган навремето са били агенти и са работили за комунистическия режим, който направи възродителния процес, а после ходят по мемориалните плочи и паметници да изнасят речи... е това не е ли наглост?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/10/14 07:37

    iskame oste agenti!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/10/14 10:44

    za djebelskiq qsen ustrinski li stava vapros nqkoi ako znae da mi pihe psevdonim advokatkata

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/10/14 12:19

    Do 10:44-Te sa pisali,ne moje li da chetesh?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/10/14 14:22

    Ахмед Доган и Лютви Местан са били вербувани от ДС, но са работили за България. Не бъркайте нещата..., а и няма как да ги знаете. Знае ги леля Донка, която е пенсионерка и живее в ромската махла-кв."Боровец",Кърджали... А също така и Добринка. И двете са пенсионерки, първата е по-стара, а втората е по-млада...,но едва ли ще разкрият всичко, което знаят...Споко. Мен ме интересува за тези хора, които са донасяли... Кой с кого се среща, кой какво говори, кой,кой,кой...???

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/10/14 15:06

    http://www.comdos.bg/

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/10/14 15:34

    Отворете досиетата и обявете имената на всички депутати и др.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/10/14 15:36

    И оште обикалят и правят бизнес в градани Джебел.Неим е срам изобщо.Агенти мръсни

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/10/14 18:19

    Вижте,какво е положението и с председателите на ТКЗС.Там бяха натикани неграмотници без образование,но верни доносници,които по време на възр.процес бяха снабдени с патлаци за всяване на страх и сред българите.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/10/14 19:12

    Защо не пишете за "дървената мафия", която се шири в областа и до какво може да доведе безразборното изсичане, а се занимавате с Държавна Сигурност , която вече не съществува?Пак политически манупулации.Не знам до кога ще я караме така?
    Все едни и същи глупости!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен25/10/14 19:25

    18.19
    Сега грамотници ли са?Щом си от определена партия...............а,вече не ти казват агент,ама пак донасяш.Колко ги има.....

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен26/10/14 12:03

    Цветан Юрганчев също е бил агент на държавна сигурност.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен27/10/14 09:37

    Tochno za siviq kardinal na bsp ot djebel stava vapros....qsen ustrenski-advokatkata...

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен27/10/14 18:12

    ло, редакцията! Знаем, че ДПС ви плаща да не пускате критичните за тях коментари! По този начин ставате съучастници на омразните доносници и крадци! Не ви ли минава през акъла, че ще ви запознаем с "Азраил" и приятеля му "Св. Петър" ?!?! И престанете с този робот, че имам голям... ХОБОТ !

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен3/11/14 21:54

    Агентите са донасяли за брат, сестра, съпруг...трябваше да бъдат разкрити досиетата на хората от ДС още през 1989 г...., а комунистите първи ги пратиха (мюсюлманите от ДС), кой в Швеция, Холандия и други западни държави

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен9/11/14 12:25

    Май все още не правим разлика между агент и доносник. Агентите ви пазеха газа по соц време за да можете да нямате притеснение от престъпност и чужди намеси , а вие оревахте света , че са лоши хора. Що за боклук трябва да е човек за да си върти гъза като развалена пералня.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен10/11/14 16:16

    А останалите 16 в Джебел кои са?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.