Хлебопроизводителите от Ксанти, Драма, Комотини и други населени места в Северна Гърция обвиняват търговците, че внасят опасен за здравето хляб от България. Те купували в големи количества в районите на Кърджали, Смолян и Гоце Делчев.
Председателят на търговската камара в град Ксанти - Стелиос Мураитис направи официално оплакване пред гръцките власти, че се внася нелегално от България хляб със съдържание на вредни химикали, които причиняват рак, съобщава БНР. Изследване в лаборатория в град Драма доказало, че българският хляб е опасен за здравето.
Много магазини в Северна Гърция предлагат пресен хляб, произведен в България. Цената му е много по-ниска от тази на гръцките производители. Нашият продукт е по-евтин и гърците го предпочитат, което намали приходите на фурните. В оплакването се посочва, че хлябът се внася без необходимите сертификати за качество и съдържание на съставките.
„Хлябът в Гърция, особено този който се произвежда в селските фурни е много по-качествен от този в България, но е и два до два пъти и половина по-скъп. Много туристи от България купуват хляб от тук, но и много нашенци купуват в по-големи количества от Златоград, Кирково и другите близко до границата градове и села. По-тревожното е, че и някои собственици на бакалии също внасят хляб от България, има и доставчици от тамошни фирми, които идват с микробуси", поясни пред 24rodopi.com собственик на бакалия и фурна в село Сминти.
Води се истинска война за пазара на хляба, коментираха пред медиите гърци, които ежедневно си купуват от българския хляб. От търговската камара настояват незабавна намеса на Агенцията по храните.
Българите завзеха и много услуги, като оставиха без работа гръцките си колеги. В района на Драма, Ксанти и до Александруполис български техници работят на много по-ниско заплащане и не внасят данъци, оплакват се останали без работа гръцки строители.
Дори и лекарите в Северна Гърция са недоволни, че българските им колеги приемат гръцки пациенти. Останаха без работа и зъболекарите в пограничните райони с България. Гърците вече пътуват за медицински услуги у нас, а също и за по-евтини стоки от българския пазар, отбелязват медиите в Комотини и Ксанти.
Аспасия Димас, специално за 24rodopi.com, Комотини
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/9/14 11:29

    Комшиите да не купуват наш хляб и други стоки, и да си се лекуват при тяхните медици.То и без това половината лекари и зъболекари са с купени дипломи тук при нас.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/9/14 13:31

    Не може все комшиите да са печелившите,когато почнат да губят това не им харесва!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/9/14 13:50

    Браво на комшиите. Държат на качеството и защитават своите производители.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/9/14 14:53

    А бе да се затвори границата.Ние навсякъде се о.рахме.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/9/14 15:25

    a, ima mnogo happy ellini ot situaciata dzaba, ama te sa v skrita kartinka ot opisanieto na texta :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/9/14 20:38

    Кво качество,бе,13.50?И техните дипломи са като нашите-нали 20 години живея с тях.Кадърен ли си -имаш пациенти,не си ли-и данети е купена дипломата......все тая.Бил си добър студент,зубрач......ама добър лекар не си.Същата работа са-вярвай ми.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/9/14 07:30

    Това господа от Гърция се нарича "пазарна икономика", особено в рамките на Евро Съюза.
    А дали българският хляб съдържа нещо си, първо да покажат НЕЗАВИСИМИ изследвания, не голословните приказки на добре познатите ни "ромей".

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/9/14 09:09

    Нито те ни канят зорлем на моретата си,нито ние ги насилваме да купуват наши стоки и услуги.Това е пазарната икономика,едни печелят,други леко губят.На кой както му отърва и важното да запазим възможно добри отношения.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/9/14 09:46

    14-53 hodi da se skrie6 nqkade,da zatvorili granicite.ti da ne si lud

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/9/14 23:53

    малакиииииии, да ви го ....натаковам, пазарна икономика не сте чували само влачите от Европа и все сте недоволни да е.а вашта мама да е.а

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/9/14 07:54

    Браво на - 29/9/14 09:09 - за думите `...да запазим възможно добри отношения.`

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.