Уникалната Джамия на 7-те моми в село Подкова вече има нов облик. Тържественото й откриване се състоя днес в кирковското село, като гости на празника бяха лидерът на ДПС Лютви Местан, кметове на общини, гости от страната и чужбина. Ремонтът е извършен по проект на Община Кирково и финансиран с европейски средства.
Религиозният храм е сглобен преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон, затова е наричан още „Дървената джамия". Легендата гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 момичета. Историци твърдят, базирайки се на данни в султански архиви, че това е станало през 1428 г.
В момента джамията е паметник на културата, а след реновирането й Община Кирково се надява да стане атрактивен туристически обект заедно със старите къщи и воденици, римските мостове, тракийските некрополи и крепости в района.
Джамията е построена изцяло от дървен материал, като в градежа й не са използвани нито пирони, нито пък каквито и да било скрепителни материали. Гредите са с внушителни размери и са съединени помежду си с улеи, които влизат един в друг.
Името „Йеди къзлар джамиси" (Джамията на седемте моми) е свързано с интересно предание за силата на човешките възможности. В изчезналото отдавна село Рамоллар живели седем девойки, влюбени в седем момъка - войници. През Средновековието, когато войните следвали една след друга, младите мъже били призовани в султанската армия. Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго. Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията. Сломени от скръб, девойките решили да не се омъжват никога, а да се отдадат на вярата. Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия. Тя била построена за една нощ, но след това момите изчезнали.
Повече никой не ги видял, нито чул за тях. Изгубили се в мрака на нощта, но оставили след себе си храм и легенда, които просъществували през вековете. Това се случило на 6 май. Оттогава всяка година на тази дата мевлид събира стотици вярващи в двора на джамията и край нея.
Кметът на Кирково Сали Рамадан посочи пред 24rodopi.com, че в района около Подкова има изсечени дървета, които са от стари времена, а в скалите могат да се видят странни улеи, за които хората твърдят, че са следи, оставени от влаченето на трупите.
Друга легенда разказва, че по време на една от войните селото било опожарено и хората потърсили убежище в джамията. Военен командир заповядал да се запали джамията. В този миг мистериозно се появили пуйки, които почнали да гасят пожара. Войниците се отказали да продължат да палят храма, а командирът онемял.
Дървената джамия в Подкова бе демонтирана до основи и сглобена наново през 2008-ма година.
24rodopi.com
На снимките: Стотици дойдоха на празника в Подкова на 28 септември


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

28 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/9/14 11:52

    Джамията призовава: Ела Станишев, ела!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/9/14 11:53

    Джамията е уникална. Голямо строителство за времето си.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/9/14 11:55

    Да Ви е честита. И аз идвам-Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/9/14 12:34

    От БСП приветстваме - Честита ни нова джамия!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/9/14 12:58

    DANO SE RAZPADNI SLED PARVIQ DAJD

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/9/14 13:59

    А бойко няма ли да идва

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/9/14 14:13

    do 12:58 Tazi Djamiq si e tam ot 600 godini nasam i pak nqma da se razpadne, no ti 6te se razpadne6 ako mi go kaje6 tova v liceto

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/9/14 14:35

    станишев си купил един едър коч за курбан байрама, и той щял да заколи коч този байрам

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/9/14 14:39

    До 12,58 Божия къща никога не се разпада внимавай дане се разпадне твоята къща Алах (Господ ) е най великия.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/9/14 15:17

    Хубава джамия,бих искал да отида и да я видя на живо,аз съм българин-християнин,бих ли могъл да вляза и вътре щом не съм мюсюлманин,благодаря ви предварително и поздрави от един Ваш приятел християнин от Пловдив !

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/9/14 15:27

    Do12:58Abe govedo,ezika ti da izsahne dano,parvo se nauchi da pishesh pravilno," razpadne",a ne "razpadni". Hayvanin,( obijdam hayvanite)dori I za nai- omraznata religiya ne bih mogla da kaja takova nesto,muhlyo!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/9/14 15:49

    Do G-na ot Plovdiv.Na6ata djamiya e s 6iroko otvoreni vrati za vseki dobronameren hristiyanin ili bez zna4enie ot koya religiya e.Zapovyadaite.Sigurna sim si6to taka, 4e 6te bidete i mnogo dobre posre6nat i ot naselenieto tam ,koeto e mnogo gostopriemno i dobro.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/9/14 16:11

    НЕКА ЖИВЕЕМ В МИР И БЪЛГАРИ И ТУРЦИ, НЕ СЕ ДАВАЙТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ ДА ВИ НАДЪХВАТ,НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ХОРА. БЪЛГАРИН СЪМ,ХРИСТИЯНИН,НО ДЖАМИЯТА НАИСТИНА Е МНОГО ХУБАВА,БИХ ИСКАЛ И АЗ ДА ОТИДА ДА Я ПОСЕТЯ. СЪЩО ТАКА ЩЕ СЕ РАДВАМ И КОГАТО ТУРЦИТЕ СЕ РАДВАТ НА НЯКОЯ ЦЪРКВА! НЕ НА ОМРАЗАТА !

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/9/14 16:48

    Ne na omrazata

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен28/9/14 16:50

    Ne na omrazata

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен28/9/14 20:51

    Nie vlizame v carkvi. Nqma zebrana da go pravim. Bog Allah ima mnogo imena neka ni dade zdrave i mir parvo v sobstvenite dushi! Neka

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен28/9/14 21:35

    селото е Налбатлар а рамоллар се намира на 5-6 километра от там

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен29/9/14 10:07

    А знаете ли, че тази дървена джамия е построена върху основите на християнска базилика? Това никой не го споменава, но този, който се интересува нека се поразрови в архивите / ако разбира се е останало нещо от тях/, защото целта тук а е да се внуши, че в кирковско всичко е турско. Но не е така и това го зная дпс .И никога Кирково няма да се даде.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен29/9/14 13:52

    Do 10.07Kirkovo e Túrsko I Pomasko selo Taka 4e Han Asparuh i Proto Bilgarite samite sa Turko- Musulmanski Plemena Hristiyanizirani ot Italianskiyat i Bizantiyskiyat Imperator prez 8 mi vek Roma i Bizans imperatorlugu. Prez 1280-1393,tte godini sled Preselyavaneto na Selçuvskoto, Pe4enevskoto i Kumansko Otomanskoto naselenie ot Anadola kim Balkanite Bilgarite se osvobojdavat ot Bizantiyskoto nasestvie i preminavat v Otomanskoto toes v Osmanskoto vladi4estvo taka vkl.do1878 toes 486 godichno zaedni4estvo Osmanliite sa bili zakrilnik i spasitel na bilgarite a sled Varvarskata mejdusiyuzni4eska voyna mejdu Tsarska Rusiya i Osmanska Turtsiya Bilgarite si preminavat Tiy nare4eno samoupravlenie kim uj Samostoyatelno Bilgarsko tsarstvo pod Imperiyata na Veliko Rusko Tsarsko Napravlenie.i taka4e bilgarite sa bili upravlyavani pod tri Imperii na Roma Bizans I Osmanska no sled 1878 i edna RuskoTsarska do1992g.E i takaNe upravlyaema Bilgariya i zanapred si e poslednata dupka Evro siyuza.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен29/9/14 16:55

    Ех жалко, размина се на джамията да бъде открита от Станишев и компания

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен29/9/14 20:12

    13.52
    Не ти зная историята и не ме интересува.Смятай се за какъвто щеш-живеем в демократична държава.НО НЕ ГОВОРИ ОТ НАШЕ ИМЕ.КИРКОВО НЕ Е ТУРСКО СЕЛО.НИКОГА НЕ Е БИЛО.И няма да бъде.Това ,че ни управлявате вие,турците,нищо не значи.Просто сте много-като циганите.Но не сте от нас.А относно помашко село-кръвта ни е чиста.Вие не може да кажете същото за себе си.А вярата..........всеки сам решава на кого да се кланя.И каквито и факти да ми изваждаш/не че си направих труда да ти чета маймуницата/-както и да ни наричате-НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ не по-малко от всеки гражданин на БГ.Тъй че майната ти,пък ако не ти харесва -ела в Кирково да ти кажа точно какви сме-НА НАЙ-ЛИТЕРАТУРЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен29/9/14 21:58

    Vsicki sme bg grajdani ido sega ne sme imali problemi, no politisite sa tezi, koito ni razdelat

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен1/10/14 15:32

    тази джамия е изградена върху християнска църква, както и повечето стари джамии в България. Разрушавали са нашите християнски църкви и върху тях са издигали джамии, демонстрирайки сила и са ни унижавали по този начин. нека всеки се замисли за този факт. А и за трите моми съм чувал друга история, че са християнки, насила накарани да я строят и насилвани от турците.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен1/10/14 17:33

    Радвате се на джамията, добре, но къде е църквата в Кирково???????????????

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен1/10/14 21:28

    До 1/1014 15:32. А ти разкопали под джамията или си мушна мишокската си глава под темелите?! А може би тогава църквите били ориентирани към Мека!!? Незнам тогава да ли са насилвали тези моми , които ги споменаваш, а може и да си бил там, да имаш факти. Като те гледам много си фактически... Но де факто и де юре тебе те са насилвали!?!..

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен1/10/14 21:40

    Чети бе 10.07 часа и дано поне малко започнеш да мислиш над фактите, а не да говориш наизуст.

    http://e-vestnik.bg/7608

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.