Министерството на образованието кара насила децата от Кирково да станат шивачки и стругари, алармират пред 24rodopi.com гневни родители.
„На СПТУ-то отпуснаха две паралелки, а на гимназията – само една. Принуждават децата да учат за шивачки и стругари, а пътят към училището, което дава по-добър старт в живота, е затворен за тях. В едното училище учебният процес е формален, а в другото подготовката е на такова ниво, че изпитите за влизане в университет са абсолютно преодолими", заявиха родителите, които на 15 септември са протестирали в двора на сградата, в която ще помещават двете училища.
Става дума за СОУ „Отец Паисий" и Професионалната гимназия по машиностроене и лека промишленост „Васил Левски" (бившето СПТУ).
„Вярно е, че децата намаляват от година на година, но защо няма две паралелки в гимназията и една в СПТУ-то? То дори няма база, а ползва етаж от сградата на гимназията. СПТУ-то е изкуствено създадено училище в Кирково. Желаещите да продължат образованието си в гимназията са над 40, а паралелката е с капацитет от 26 деца. Осакатяват децата ни, зорлен ги записват да учат за шивачки и стругари. Не знам каква е далаверата – по-голям училищен бюджет, по-високи учителски заплати, повече началници, или каквото и да е там. Ние обаче искаме качествено образование за децата ни днес и качествен живот утре", твърдят родителите.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

50 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/9/14 16:10

    Ami za mestniq biznes trqbvat ba4katori

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/9/14 16:29

    pulni gluposti nemislq 4e nivoto na ednoto se razli4ava ot drugoto. ti kato si nqmash v glavata

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/9/14 16:31

    Румен младенов от герб да отговори той ходи от родител на родител да казва че няма да ходят на училище още получат отлични оценки само дасе запишат вспту където той е замесник директор а чбесовете му ги води бодуров дърводелеца на училището оная в листата на герб прави политика

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/9/14 16:38

    Видяхте ли до къде ви докара БСП .За това на 5 октомври кажете едно голямо НЕ на БСП и партньорите им .

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/9/14 16:42

    Алоооооооо, редакцията проверявайте фактите, тогава отразявайте това, което са казали гневните родители, защото там проблемите са различни от това, което пишете. Истината е, че за ПГ по МЛП са одобрени две паралелки, но няма шивашка паралелка, а са по машиностроене и икономика. Другата истина е, че има жестока борба за привличане на всяко дете.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/9/14 16:52

    16:38. ПРАВ СИ ! НЕ НА БСП И ДПС , НО НЕ И НА ГЕРБ ! САМО ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ НФСБ И ВМРО ! ТЕ СА ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА ДА НИ БЪДЕ !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/9/14 17:28

    Скъпи, мили родители,
    Какво значи да си,, бачкатор"? Звучи обидно, много обидно във Вашите думи.Жалко, че в 21 век някой мисли, че да си изкарваш парите на струга или на машината е недостойна за уважение работа. Жалко. Никъде няма пари без да работиш, никъде, никъде. Искате добро бъдеще за децата си, а им внушавате, че е грозно да си ,,бачкатор", което значи да работиш. Възпитайте у тях уважение към труда- иначе няма благоденствие- нито за отделния човек, нито за държавата като цяло.Няма срамна работа, няма недостойни професии- не си кривете душите. И се извинете на всички ,,бачкатори" , които с честен труд си изкарват парите в шивашките и в стругарските цехове..

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/9/14 17:43

    Браво на родителите! Избора им е правилен.В Кирково отдавна не са се обединявали за да отстояват правата си.Естествено, че гимназията е с много по-високо ниво на обучение.Децата на всички учители от СПТУ са възпатаници на СОУ-Сербезов, Младенов и др.С какъв морал тези учители убеждават децата, че тяхното училище е по-добро?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/9/14 17:59

    Защо ти не станеш стругар или шивач умник тръгвал си акъл да даваш

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/9/14 18:03

    Румен и караянчева са виновни те изкат нашите деца да са необразовани

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/9/14 18:04

    Лили севова оная умната патка

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/9/14 18:33

    Не е казано, че като завършиш за шивачка и дървообработване ще работиш това. Ако имаш пипе можеш да завършиш висшО и в България и в Западна държава. По-добре със занаят, отколкото без занаят. В къщи имаме, който учи 12 г. математика,счетоводство и сега стои в къщи. Не се притеснявайте. Познавам момичета, които завършиха парцаленото училище, други задочно в Хасково, редовно в Хасково...1-банка,2-гл.счетоводител,3-банка...Пак ще се повторя няма място за притеснение. Дадохме пари за частни уроци, за да ги приемат от 7-ми клас, след завършване на 12 клас, частни уроци, студент-5 г. и накрая от 7 г. е без работа...Истината Ви пиша. И право можеш да запишеш, и медицина и всичко...Спокойно.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен18/9/14 19:21

    Heyy hora sivachlika e zanayat koyto imas pari za hlyab vseki den da seprobva vav evropa minimalno za sedmisa 400evro i brasnari az tozi koyto gi tarse www.bulgaria fashion.nl solistiranre na toz adres

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен18/9/14 19:26

    в цеховете в кирково е пълно с'отли4ници' от соу кирково наистина

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен18/9/14 19:36

    Егати готиното СОУ то като ли е ОксфордКой ви кара насила да пращате децата си в СПТУ-то, че то има и други СОУ-та -елате при нас, и тук е готино. А пък като сте и умни. Пак министри ще станете. На нас какво ние . А пък ако сте и красивиии

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен18/9/14 19:39

    където и да у4ат все едно ба4кане ги 4ака до дупка

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен18/9/14 19:48

    елате в соу бенковски тук поне даскалите са млади не като в соу кирково пенсионери

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/9/14 19:54

    Няма да ви пиша града. Моя приятелка е учителка по математика в парцеленото училище. Разговаряла съм с нея. Наплива е голям. Казва се учителката Боряна. А понякога, когато ходя до гробищата минавам през професионално училище - строителство и дървообработване. По-малко са кандидатите вече в Икономика, отколкото там. Разговаряхме с пазача. Той ни каза следното: - турците са умни, на първо место гледат занаят да си вземат и след това нагоре. В този град много трудно се влиза там. Искам да ви успокоя. Излезте извън Кърджали и много работи ще ви станат ясни. Всичко, което Ви пиша е 100% истина. На запад, ако имаш занаят си добре, а и в бг също. Моите родители цял живот са били шивачи. Нищо лошо няма. Има работа за шивачите. Стига да ти се отдава. Частно магазинче и сам си работиш за себе си. Така е било преди 1944 г. И ние дадохме за образование пари за един апартамент и сега в къщи по цял ден притеснение. Без занаят-икономист-счетоводител, но няма работа...Няма място за притеснение. Нека по-умен от мен обясни на хората от Кирково, как стоят нещата...?!!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен18/9/14 20:06

    pove4eto roditeli ne znaat decata im v 8 9 ili 12klas sa kamoli v koe y4ebno zavedenie y4at

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен18/9/14 20:25

    bolni bolni roditelski ambicii

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен18/9/14 20:35

    Не упреквам никого, но е грешно дето всички родители си мислим, че нашите деца са по- по- най- и трябва едва ли не да управляват света, неправейки нищо да имат звезден стандарт и т.н. Всъщност по този начин именно ние родителите правим мечешки услуги на децата си, а когато се осъзнаем и ние, и децата ни, разбираме, че е твърде късно за каквото и да било промяна в мисленето ни. Успех на всички трудолюбиви деца и учители. Борбата за деца наистина е жестока във всяко училище. За съжаление, всичко е пари, кой каквото и да разправя.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен18/9/14 20:59

    Защо си мислите,че като знания едното училище дава повече на учениците си от другото?Че учителите в СОУ-то си допълват нормативите в СПТУ-то.Какво ?В двете училища по различен начин ли преподават едни и същи учители?
    Станков да не се прави на шантав.Инспектората още миналата година не му одобри втора паралелка 9-ти клас,защото просто няма деца,а щатовете в гимназията са раздути.Имат прекалено много учители за малкото ученици.А той не смее никой да съкрати.А и колко от тези учители са в пенсионна възраст?Кирковското СОУ може и да е било нещо качествено преди много години,но поне от 15 години нищо не струва.Стачкуващите родители защо пращат по частни уроци децата си,а не разчитат на знанията от училището,а?Като е толкова качествено.Или преписването по матурите е по-лесно в СОУ-то.Нека са спокойни-и в СПТУ се преписва по същия начин.Все тая.Дипломата пак си е фалшива-знания никакви.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен18/9/14 21:06

    Извенете не разбрах училищата с пари ли са

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен18/9/14 21:17

    На запад не ги интересува кой учи, и кой не. В университетите, колежите се изискват знания. То както занаята, така и учение, това е заложени в човека. Има хора им вървят други работи, на някои им върви учението, на трети други..Той, ако беше така всички щяха да са професори. Мисля, че политиците ще направят нещо във връзка с образованието. Защо трябва да учиш висшО и накрая да си безработен. Не си заслужава да се харчат излишни пари, а и мисля, че трябва много от университетите в БГ да бъдат закрити. Дискриминация спрямо младите завършили В.Защо?

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен18/9/14 21:28

    Побъркан, объркан, жалък народ

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен18/9/14 21:34

    всяка професия е добра ако я изучиш добре и с желание. младежите да не отиват на училищ само да се фукат че са ученици.отивайте в градовете в елитните училища и се конкурирайте с тях

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен19/9/14 04:52

    po dobre ot kolkoto negramotni!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен19/9/14 08:38

    Всеки родител има право да избере пътя на детето си ,защо вместо да им обясняваме как не са прави/ в което аз дълбоко се съмнявам/ е ги подкрепим в искането им.Все едно какво е нашето мнение те имат виждане за живота на децата си .Кои сме ние,че да им обясняваме,кое е добро и кое не.Коя е държавата,че да им отказва правото на образованието ,което искат?Това за което родителите настоявет е нито незаконно,нито пречи на някой-освен на СПТУ.Но в крайна сметка те са избрали.Има база има учители-къде тогава е проблема?Защо на тези деца им се отказва образованието,което желаят.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен19/9/14 09:03

    никога повече БСП вижте докъде докараха хорицата.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен19/9/14 09:17

    В каква държава живеем„ да се дават пари за професионално училище където учениците не ходят на училище „а са по заведенията в центъра и учителите си влизат в празните класни стаи накрая им пишат отценките само и само да са на работа ей за това става въпрос та те нямат никакви професионални умения. Това СПТУ си кара така от много години и ни е интерестно никой ли не ги проверява. А що се отнася до СОУ директора трябва да освободи това училище от толкова много пенсионери и дисциплината им е нула. От тия политически простотии караме децата не само да не учат но и да не работят след това

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен19/9/14 11:58

    само не мога да разбера къде е вината на ПГ ами да се записват в друго СОУ и то4ка

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен19/9/14 12:26

    Защо да се записват в друго соу? В Кирково има СОУ има и деца желаещи да учат в това соу.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен19/9/14 12:36

    СОУ Кирково: Директор - пенсионер, учител по английски - пенсионер, учители по математика - 2-3 ма пенсионери, учител по физика - пенсионер, начален възпитател - пенсионер ... Да продължавам ли?! - Това е мечтата на всеки деветокласник.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен19/9/14 12:44

    Да допълня само АНОНИМЕН от 19/09/14 12:26 - има и желаещи учители пенсионери - да работят, докато се наложи да ходят с памперси на работа.

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен19/9/14 12:53

    Родителите не трябва да се бъркат на децата си. Където те пожелаят там нека учат. Имам я/го в къщи. Непрекъснато ни упреква. Казва ни аз съм бил на 19 г.. След като не са ме приели, трябвало е да отида войник и след това да кандидатствам в престижен университет, а не в този..., а и много пари отидоха...Или трябва да завършиш университет с отличен шест, за да можеш след това да претендираш за работа, или не учи. След това ти искат точки, диплома... А що се отнася за даване пари. Ще дадеш пари, а знания никакви. И като отиде нагоре ще закъсаш. За бг университетите не искам и да зная. Ако решиш да учиш на запад, там парите не вървят, а знанията. По-добре с честен труд си изкарай оценките, отколкото да даваш рушвет на даден преподавател. Така мисля, така пиша. Моето заключение е следното: или трябва да си много умен или занаят. Средно положение няма. Преди 1944 г. е било така. Моят баща е искал да завърши висше, но е нямал възможност, а е бил много силен ученик, това ми го каза един негов съученик, циганин, работеше в съда като преводач...Брат ми завърши с отличен висше образование. През соца влизаха само 2-ма от целия окръг. А сега всеки втори учи висше. Или много, много трябва да си умен и след това веднага ще ти са навсякъде отворени вратите, или занаят, както казват хората-занаят канаят. втората дума не зная какво означава, но с дърводелство, шивачество, обущарство навремето хората са издържали цели семейства. Който не иска да е шивач...трябва яко четене от малък, но това си е и ген. Говорила съм и с учителка. Имам две деца. Едното ми е много умно, и другото, но не е като батко си. И двете й деца работят на запад-и двамата са много добре.По заобиколен начин искаше да ми каже за моето дете,(тя му преподаваше по 4 клас),че той не може да стигне нейните деца. Важно е и средата, в която си израснал... както казва моето дете,(така пиша дете, защото не искам да знаят ...). Говорили сме си двамата и той ми казва следата: - Мамо, също има значение. Друго е в къщи да ти говори майка-учителка(страхотна е даскалицата), а бащата на децата е много умен. И аз искам детето ми да прилича на даскалицата децата, но не може. Има си граница. И затова казвам. На едни им върви любовта, на други учението, на трети физическата работа....Имаме пет пръста и петте са различни. Така е и с нашите деца. Едни умни,други работливи....Да, всяка майка си харесва детето, но реално погледнато аз макар, че ми е дете, виждам в нея/го много недостатъци. Много е важно, какво искаш от живота. Ако вземеш да се луташ годините минават и накрая ставаш посмешище пред комшиите, а и много виждам, които бъркат по варелите с висше образование...

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен19/9/14 13:23

    А бе будали! Пратете децата си в Кърджали!

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен19/9/14 15:34

    Конкуренцията е жестока...Дали ще учиш на село или в града няма никакво значение. Познавам много хора, които са учили на село и при соца завършиха медицина, право.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен19/9/14 16:20

    K.I.A

    *******************
    Ако не искат да Копат тутун и картофи да дойдат в Немачка..

    Миналата година бе приет закон с който се разрешава на младежите от 15 до 28

    години да учат и да практикуват.С предимство са машиностроението

    (стругари,шлосери тех. на мед.техника) и всякакви меха-троники..

    За момичетата гледачки на възрастни и болни.

    Настаняват се в общежития и по-време на обучението получават от 800-900 €..

    Продължителноста на обучението е м/у 2-3 години..

    Гледачите на болни взимат хубави мангизи.Премат се и момчета..

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен19/9/14 18:54

    sistemata e obirkana narode.Taka 6te dokato parite sledvat u4enika

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен19/9/14 22:25

    СОУ Отец Паисий е №1

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен19/9/14 23:09

    СОУ КИРКОВО напред с пенсионерите

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен20/9/14 13:53

    "Роди ме майко с късмет, па ме хвърли на смет"!
    Една майка има два сина. Единият е известен ортопед, казва се Д-р Фотев, а другият й син е завършил в Русе за инженер. Кой мислите, че е по-добре. Аз ще ви кажа. Инженерът става бизнесмен и е с пъти по-добре от лекаря, който е чел много повече дебели книги. Всяка майка желае хубавото на децата си, но... Каквото Господ, Аллах отгоре каже това ще е. Да са ни живи и здрави. За това се моля... завършиха, дълги години без работа, КТБ ...,и накрая нито тука, нито там...

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен20/9/14 21:00

    13.53
    Лекар-зле?Значи е наистина ,ама с много купена диплома.Аз съм инженер.Но бизнесмен не съм.За това не диплома,нюх трябва.И взимам 1000 лв.Ти даваш твоите примери,аз -моите.Мой приятел е лекар-джипи.Е,...........пари има много.Без да се скапва от работа.Жена му си стои в къщи и си гледа маникюра.Децата му -в престижни училища.Така че..............примера ти е много неудачен.

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен20/9/14 22:49

    До 20/9/14 21:00! Не съм упълномощена от името на двамата братя, но...Доктора е завършил през времето на соца. Роден е в град Хасково и е лекар-ортопед в родния си град. Относно материалното състояние на доктора и инженера...Това съм чула от майка му Мария Фотева. Явно сте млад и няма да можем да се разберем, защото вие младите знаете много повече от нас """""""...И на инженера и на доктора децата отидоха да учат на запад...Не казвам, че Д-р Фотев е зле, но инженера-бизнесмен е с пъти по-добре от доктора...Ако си ме разбрал, разбрал, ако не бъди жив и здрав. А за Кърджали изобщо не ми се говори. Децата ни завършиха, върнаха се и работа йок, йок и йок...Това е Кърджали...Може да си умен, може да си всичко, но...връзки брат, връзки роднински, а при нас българите дори и да ги имаме, от злоба няма да ти помогнат, докато вие сте единни, уважавате се, помагате си...Това е цялата истина. Бъди жив и здрав!!!

    ОтговорИзтриване
  45. Анонимен21/9/14 20:20

    22.49
    Не ти отговорих,за да се заяждам.И аз съм завършил по времето на соца-на 47 години съм.Но ,както и написах,нямам търговски нюх,бизнесмен не станах.Това си е талант-не всеки го може.А относно лекарите написах този коментар,защото виждам как вчера завършили /в Украйна,в Македония/ се навряха по болници,зъболекарчета си накупиха оборудване и ........Затова казах за фалшивите дипломи.Не се засягай,не познавам тези братя и ти вероятно си прав.Но обикновено нещата са такива,каквито ги виждам аз.Малко са инженерите,които могат да забогатеят или поне да са добре заплатени.Докато при лекарите е правило.Поне в днешно време.Е,всяко правило има изключения,но това не променя правилото ,нали?Жив и здрав да си ,приятелю и ако съм те засегнал,извини ме.Впрочем,не съм от Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен21/9/14 21:11

    20:20
    Аз също не съм от Кърджали. Всеки има право на мнение. Ако всички хора мислеха по един и същ начин, то щяха да се правят само напр.телефони,телевизори...То това е интересното, че всеки мисли по своему... Относно Украйна, Македония. В Украйна завърши една наша близка медицина, сега работи във Варна в спешна помощ, а в Македония ... съученик и сега заедно с един от родителите си работят като зъболекари. Пазара се наводни с много юристи, лекари, инженери, икономисти...Конкуренцията е жестока. ХХХХ хх е адвокат и много работи са ми ясни. Тъй като не мога да лъжа. Ще ви кажа, че аз съм майка на ХХХХХХХ, който/която днес навърши 31 г.,с во, икономист,безработен,работи на запад, връща се и т.н. Много ме надценихте. В това отношение младите много по-добре са информирани и мисля, че би се справил/а по-добре от мен. Една мисъл негова/нейна ще ви цитирам. Не бързайте да говорите за себе си. Разговорът за Вас ще започне в момента в който си тръгнете. Ал. Пачино, а моята е следната:
    Когато си щастлив не се самозабравяй, след всяко щастие идва нещастие. И когато си отчаян не се отчайвай след всяко нещастие идва щастие. Цицерон

    ОтговорИзтриване
  47. Анонимен21/9/14 23:06

    Пратете децата си да научат занаят какъвто и да е той.Като отговорни родители предявете претенции към учителите да ги научат.Цяла Европа залага на професионалното образование,а в Кирково умуват и си играят на дребни надцаквания.Заплатата на работещите в шивашките цехове я прави непрестижна.Родители,не правете услуга с поведението си на учителите за сметка на децата си.Погледнете по ............... по........... далеч !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????

    ОтговорИзтриване
  48. Анонимен22/9/14 11:37

    Как може един родител да знае едно дете какви са му заложбите. Понякога такова объркване може да направят, че да съжаляват за цял живот.

    ОтговорИзтриване
  49. Анонимен22/9/14 20:18

    Нито в СОУ,нито в СПТУ сеполучямят качествени знания.Не останаха нито качествени учители,нито качествени ученици.Както ББ каза -лош човешки материал.
    А на госпожата от 21.11-Ами то ви е казано в прав текст,госпожо-не всеки има нюх,търговска жилка.Нали туй ви обяснява господина-днес ,като неможеш даучиш в БТ,ходиш по Украйни и Македонии.Взимаш диплома и правиш бизнес.Сама сте дала примерите.БИЗНЕС.А човекът ви говори за лекари,Хипократови клетви и т.н.Здравеопазване.Що се правите,че не разбирате?Да,младите са добре информирани.Много добре даже-затова,като не стане тука......Украйна.И после-бизнес.Ама човекът за качество ви говори,не за бизнес.Аз въртя фирма с 300 работника И НЕ СЪМ НИТО ИНЖЕНЕР,НИТО ЛЕКАР-ИМАМ НЮХ.НО КОГАТО ОТИВАМ НА ЛЕКАР,НЕ ИСКАМ ДА МЕ ЛЕКУВА ЗАВЪРШИЛ В УКРАЙНА..Впрочем,и зъболекар също.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.