„Опитах се да построя вила в село до морето. Забраниха ми, защото съм бил до електропровод. На 30 метра от двете му страни не можело да се обособяват имоти за живеене, търговия и т. н. хората от НЕК ми казаха, че съм се набутал в парцела, защото никога няма да имам нотариален акт. А и да направя нещо с рушвети, документът ще бъде атакуван, а къщата съборена. Ако пък паднела жица, щял съм да горя като крадлив … Уви, върнах се в Кърджали и гледам от прозореца точно под далекопровод никне магазин ли, ресторант ли, не знам, но винкелите почти докосват жиците", това е част от писмото на жител на квартал „Възрожденци" до 24rodopi.com. Той пита коя институция е разрешила изграждането на търговски обект точно под далекопровода.
Става дума за строителен обект под блок 2, до бензиностанцията и автосервиза. Строи се под електропровод 110 kV, собственост на Електроенергийния системен оператор.
„Абсурдно е това строителство. Незаконно. Предприемачът, който си е харесал терена, първо трябва да получи разрешение, което означава, че за да има първа копка, трябва да се премести стълбът. В региона е имало случаи на паднали проводници, които са предизвиквали пожари и други инциденти. Имало е и смъртен случай", поясниха енергетици. Служители от НЕК уточниха, че местенето на стълб за високо напрежение 110 kV възлиза на около 80 000 лева (цени на стълба и на операциите по преместването).
Те посочиха, че има строги ограничения за строителство около въздушни електропроводни линии. В сервитутната зона на енергиен обект за производство, пренос, разпределение и преобразуване на електрическата енергия не се допуска: всякакъв вид застрояване;  засаждане на трайни дървесни насаждения; извършване на сондажни работи, търсене, проучване и добив на подземни богатства; складиране на отпадъци и материали; паркиране на автомобили и др.
Ако минава високо напрежение през парцел в населено място, минималните размери на сервитутните зони за енергийни обекти (ограничение за строителство) са следните: за въздушни електропроводни линии от 110 kV, по 4 m от двете страни на електропровода; за въздушни електропроводни линии от 220 kV, по 6 m от двете страни на електропровода.
„Обектът във „Възрожденци", който е електропровод 110 kV, е незаконен. И не защото енергетиците не го харесват, а защото при една авария и скъсване на проводник всичко ще стане на пепел. Случаят е за РДНСК, Общината, Прокуратурата", казаха енергетиците.
„Ограничението на 110 kv е по 10 метра от двете му страни, мерено от последната жица, демек сервитут 20 метра. Лошото е че има огромно облъчване и се хваща рак на мозъка от него. Цял квартал под високо напрежение в град в САЩ осъдиха ел. компанията. При изследванията се установи, че 80 % от хората, живеещи под жиците и в близост до тях, имат рак на мозъка. За опасната интерференция от лъчите на електропроводите можете да питате и лекарите", това пък твърди бивш служител на „Енергоснабдяване".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/9/14 08:46

    ama razbirase 4e e nezakonen 4e toi e v dereto kakkto i mnogo drugi,a na men su6to sa mi pravili predpisanie zaradi elektroprovod nad zemiata mi ,samo 4e se zamislete tozi agent purvo nalia suma beton postroi go bez razreshenie i 4akaite si vie za edin elektroprovod da spre rabota koi znae na koia pratia e 4ovek .. . .silni vruzki shte da ima

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Незаконен е кокошарника на баба ти. Днес всичко минава и се подписва от така наречените експерти, без проекти и разрешения се строи на село обор за крави и пак ще се намерят завистници . Според мен там всичко е замразено , сграда за сега няма ,а не се строи ,явно се мисли по вапроса с кабелите, вапрос на време , а кожени и на пари , а завист и платени статии е имало и ще има нали така!

      Изтриване
  2. Анонимен19/9/14 09:50

    v Kardjali lapa4ite sa mnogo,ne se naqdoha.alooo Nazirova za6to spi6 ili si gu6nala i ti milion4etata

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/9/14 09:59

    да не е луд човека да излее толкова бетон, без да се подсигури с връзки, без да си е платил рушвети на управници и политици. хайде сега който е взел рушвети да му ги върнат на човека, или да накарат нек да премести далекопровода другъде

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/9/14 10:21

    V bulgaristan vsichko e vazmojno otise kokorite bre,

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/9/14 11:42

    а защо вече тази честна електрическа компания не си прекарва под земята кабелите и не плаща наеми за нейните стълбове и от където минават кабелите наем нали всичко се плаща
    а ако някой 2месеца не плати веднага му изключват даже и глоба има
    защо веднъж за винаге не се направи закон и тези евн чез и други да си плащат за това което ползват тоез земите от където им минават кабелите

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/9/14 12:28

    Emi to ako stava duma za opasnost, benzinostanciya "Simeks" v kv."V-ci" sishto bi tryabvalo da e nezakonna.Vse pak ako plamne kolko bloka ste izgoryat, tova moje da e samo variant razbira se, no vse pak si e opasen

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/9/14 13:29

    Добре де ,този който е написал статията се предполага че е учил нещо... киловат се пише така КW

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/9/14 13:53

    Спрете да пишете глупости без да сте на ясно как въщност стоят нещата, може би инвеститора се опитва да реши проблема, но такива, като този който е написал писмото и този който е направил снимковия материал не му позволяват. А нима това е единтвения обект над който минават жици, и защо трябва да мести стълб, който не е в неговия имот. Това е смешно..

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/9/14 15:33

    До неграмотен-критик от 13.29 часа.
    кW или киловат е единица за измерване на мощност. Напрежението на далекопроводът не се измерва с ватове а с волтове.
    kV е единица за измерване на напрежение. 1 волт е потенциалната разлика между две точки от проводник, между които ток със сила 1 ампер разсейва 1 ват мощност. Далекопроводите служат за пренос на електроенергия, които според номиналното напрежение са с ниско, средно, високо напрежение и т.н., което се измерва във волта, киловолта и т.н. Т.е. който е написал статията я е написал добре. А ти друг път преди да критикуваш помисли. Да се надяваме, че днес научи 2 неща ...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/9/14 17:38

    11,42 ,ako kabela e pod zemiata 6te hvane6 rak na ta6azite iposle,kvo 6a prai6,po dobre da ni udria v glavite i bez tui sa kuhi ,6tom 24gog. tarpin da ni ebavat.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен19/9/14 20:14

    ДА СЕ РАЗБЕРЕ , КОЙ Е ДАЛ ВИЗАТА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ НА ОБЕКТА , И КОЙ Е ПРОЕКТАНТА !

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен19/9/14 20:32

    До 11:42 абе тъпанар ЕСО е изцяло държавна и продава ел.енергия на ЧЕЗ,ЕВН и ЕНЕРГО ПРО и иди да видиш какви заплати взимат като цял ден опъват гъза.После се чуди защо се вдигат цените на електричеството.За справка последното им увеличение на заплатите беше Юли.Така,че тъпанар не пиши по теми покоито нямаш идея и иди да издоиш кравата нещастник.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен19/9/14 21:35

    От НЕК да го духат,не може човека да е хвърлил сума пари,в един момент през имота му минава ел.провод.Тогава НЕК да му плати наем за пренос през неговия имот за годините през които е ползвал терена.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен19/9/14 21:40

    Този, който обяснява проблемът, не знае ли, че да стигне строежът до това ниво, минава през много проекти, разрешения, комисии , експерти и всеки се е подписал срещу името си. Има личен интерес в тази публикация и е цинично да се плашат хората, Нека заинтерсованият да отиде в ЧЕЗ и пита не знаят ли какви напрежения има в стълбовете. Който е продал имотът защо е скрил , съседните собственици също се правят на разсеяни, а сега вдигат вой и чакат да се изпълнят претенциите им.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен19/9/14 22:34

    Ами да, а в мястото на съседния собственик има автомобили, а и въпросния стълб е там, как това на никой не му прави впечатление, но това е, за някои нещата се получават, а за други не.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен19/9/14 23:13

    Нека се огледат местоположението на електропроводите, границите на имотите в цялата поредица, разрешенията за строителството им от всички инстанции- Вик, НЕК и т.н. Този стълб е в другия имот, той как развива дейност при тези условия. Много въпросителни има тука и ще стане като в " крадецът вика дръжте крадеца". Мутренските времена минаха , а мутренските методи са останали.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен19/9/14 23:22

    до Анонимен
    19/9/14 15:33
    браво брато, добре си го обяснил.ей така трябва да бъде.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен21/9/14 00:46

    статията е писана от този който прави сервиз по нагоре С 96.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен21/9/14 23:16

    Обекта е проектиран и разрешен от всички необходими инстанции.само че някой чиновник не си разбира от работата.Защо не са видели че има високо напрежение?
    Като тръгнете да удряте в гърба не се ли замисляте че са прецакали точно инвеститорите.Аз ги познавам , това беше мечтата им да се завърнат в България,
    И тя няма да сбъдне точно заради няко корумпиран чиновник, който е в услуга на конкуренцията им

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22/9/14 09:39

    КОГАТО СЕ ДАВА СКИЦА ЗА ВИЗА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ , НА НЕЯ СЕ НАНАСЯТ ВСИЧКИ ПОДЗЕМНИ И НАДЗЕМНИ КОМУНИКАЦИИ ! ИЛИ ЧИНОВНИКА В ОБЩИНАТА НЕ Е НАНЕСЪЛ ЕЛ.ПРОВОДА УМИШЛЕНО , ИЛИ ПРОЕКТАНТА СИ Е ЗАТВОРИЛ ОЧИТЕ ! ЧЕ В ТЕХНИЧЕСКИЯ ОТДЕЛ НА ОБЩИНАТА , ИМА СТРАШНА КОРУПЦИЯ , Е ЯСНО НА ВСИЧКИ ! ВСЕКИ ГОТОВ ПРОЕКТ СЕ СЪГЛАСУВА С ЕНЕРГО, ВиК , ПОЖАРНА , РЗИ , РЗНСК И ДРУГИ , ТАКА , ЧЕ ТУК ЗДРАВО НАМИРИСВА НА ЯКИ РУШВЕТИ И КОРУПЦИЯ !

    ОтговорИзтриване
  21. Чудя се, и не мога да им се начудя, тези с какъв акъл, и разум и ум , ако изобщо има при тях, са тръгнали да строят каквото й да е под подобни опасни съоръжения, знаейки,колко са опасни и незаконни.Не знам с каква нагласа тръгват да правят тези неща и мислят, че ще им се размине.Уви в нашата страна сме прекалено чести свидетели на беззаконието.Радвам, се че ни пишете и информирате макар и за такива глупости от страна на хората.Все пак за да започне един строеж нали общината е нужно да каже да.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.