В кризисната ситуация в следствие на повишената мътност на питейната вода в Кърджали и региона, изплуваха политическите и корпоративни интереси на всякакви субекти,които искат да използват създалата се ситуация ,за да извлекат максимални дивиденти. Въпреки упражненията на много хора в посока на представянето на конспиративни теории,относно причината за ситуацията с качествата на питейната вода, истината е само една и тя е:
1.         Високата приливна вълна, която постъпи в яз. „Боровица" вечерта на 23.07.2014 г., вследствие на проливните дъждове във водосбора на язовира. Тя довлече и вкара във водното езеро огромно количество кална маса и отскубнати дървета с корените, с дължина над 10 метра и диаметър на стъблата около 0.5 метра;
2.         Сутринта на 24.07.2014 г. на входа в пречиствателната станция пристигна не вода, а кал, с мътност, която апарата не можеше да отчете;
3.         Пречиствателна станция беше спряна. В момента работи със 100 % от капацитета си. Много години проблемът е подценяван, защото тя е проектирана да работи добре до определени нива на замърсеност на водата. Създалата се ситуация категорично доказа, че е крайно време да се направят постъпки в посока реконструкция и увеличаването на капацитета и, за да има резервни мощности при такива природни катаклизми;
4.         Вероятно малко са станциите в света, ако изобщо има такава, да се справят и пренастроят режима си на работа при такава рязка смяна и огромен скок на показателите на входната вода. Вида на използвания коагулант  при тази ситуация е без значение.Избистрянето е прецизен процес, който изисква време, за да се постигнат оптимално добри качества на водата. Опитите на определени корпоративни кръгове да представят препаратите,които предлагат за „магически" и „незабавно действащи" меко казано не отговарят на истината;
5.         От първите минути на природното бедствие, всички екипи и специалисти на дружеството са ангажирани с решаването на извънредната ситуация, възникнала в следствие на приливната вълна. Всяко действие  на „В и К" – Кърджали е съобразено със законовите изисквания и плановете за работа в кризисни ситуации. Създаден е щаб , начело с Областния управител – Бисер Николов , който да следи ситуацията с пречиствателната станция и да информира населението относно развитието на кризата.
При така създалата се ситуация не е коректно, на базата на слухове и внушения, да се създава излишно напрежение в обществото  с  политически и корпоративни цели. Не е морално природното бедствие да се използва за личните политически битки,на който и да е политик.  Не смятаме, че подобно  поведение  е отговорно и  работещо, а още повече, когато се основава на изцяло невярна информация. Дружеството винаги е работило отговорно и прозрачно и разполага с всички необходими документи за използваните коагуланти и консумативи. Категорично се противопоставяме  на опитите за манипулиране на общественото мнение от заинтересовани корпоративни и политически кръгове.Заявяваме,че „В и К"  няма да отговаря повече на никакви опити за политически и корпоративен натиск. Нашата единствена цел е максимално бързо да се справим с тежката ситуация,която създава неудобство на населението.Можем да уверим всички граждани,че нито ще бъдем част от предизборната кампания, на която и да е партия, нито ще защитаваме нечий корпоративен интерес . Призоваваме всички  отговорни фигури, в случай, че са ангажирани с обществените проблеми, да спрат с медийните си изяви и наистина да съдействат за решаването на проблема в най-кратки срокове.

„Водоснабдяване и канализация" - Кърджали
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/8/14 17:48

    За да няма политика и във "водата",не трябва да има политически назначения във " В и К",а то има!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/8/14 17:51

    ЩО ЕДИН НЕ ИЗЛЕЗНА ОТ ТОВА ВЕИКА,ДА КАЖЕ ДА ,ИМАМЕ ВИНА ,А САМО ОБЯСНЕНИЯ ОПРАВДАНИЯ ,ЗА ДАЛАВЕРИ СТЕ ПЪРВИ ЗА РАБОТА ВИ НЯМА МИШКИИИИИИИИИ,

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/8/14 18:06

    Ей, ние малоумници ли сме? Слепи ли сме да не видим какво се случва в чешмите! Задаваме само един въпрос-. Кога ще можем да пием вода от чешмата? Кога? Само на този въпрос . Някой ,,умен,, да ни отговори!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/8/14 18:40

    А преди приливната вълна ,с която се оправдавате ,смятате ли ,че водата беше чиста и в допустимите граници? Ако нямаше приливна вълна ( както твърдите) ,този процес на замърсяване и тровене щеше да продължи пак ,докато стигне до сегашното положение.Основната причина за станалото е некадърност. Вие давате ли си сметка ,ако от един порой има толкова много паднали дървета в язовира - то тогава какво би станало в региона? Оправданията ви са несъстоятелни и търпението ни се изчерпа.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/8/14 18:45

    Каква наглост!Какво безочие!Нестига,че нас....ни,ами и ербап!Чудно ми е защо не се вдигне този град да измете най-после некадърниците!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/8/14 19:10

    Ужас, и този сайт го налазиха герберските тролове. Водата е отвратителна, но защо Карафидосова си прави пиар на наш гръб?
    Колко ли е платила Карянчева на pik.bg за да пуликуват интервюто й?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/8/14 19:38

    Колко време вече не пускат язовирите? Няма кой да изкупи тока и те си стоят пълни.
    Все едно до сега не е имало и по силни дъждове и бури.
    Хората, които от 20 години живеят в града са били свидетели на доста по-силни дъждове и бури, а сега ще кажете, че от 1 седмица дъжд е станало това.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/8/14 19:41

    Стига сте хейтвали!Хората ви казват какво се е случило и какво е направено.Всичко друга е спекулация и измислица.Цялата държава е под вода.Полижението е доста тревожни в много населени места.Как може да се опълчиш срещу природата?!

    ОтговорИзтриване
  9. неам нерви1/8/14 21:02

    Какъв пиар, бе?! Като сте толкова доволни пийте си водата! Троловете, както е общо известно, са запазена марка на червените некадърници! Утре на Бузлуджа занесете по едно шише кърджалийска вода на Станишев и Миков да пийнат и те за наше здраве! Нещастници!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/8/14 22:20

    КАТО НЕАШ НЕРВИ , ХВАНИ МА ЗА К-РА !

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1/8/14 22:32

    21:02. ТИ НЕ САМО "НЕМАШ НЕРВИ" ! ТИ НЯМАШ АКЪЛ !

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/8/14 08:09

    То човек и без да е специалист е наясно, че не може две седмици в Кърджали да ни тровят и да ни заблуждават, че било виновно някакво си свлачище и поройни дъждове. Сякаш досега над язовир "Боровица" е имало дупка в небето и оттам е греело само ясно слънце. Въпросът е дали ще има наказани и как ще ни компенсират за нанесените морални, материални и здравословни щети.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/8/14 08:44

    СЕГА ТРЯЖВА ДА ПЛАТИМ ЗА ОТХОДНА ВОДА !!ТАКАВА ВОДА НИ ДОСТАВЯТЕ.НИЕ ЗА ТОВА НЕ СМЕ СЕ ДОГОВАРЯЛИччч

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен2/8/14 08:46

    17:48 много точно казано,и не само там,а навсякъде.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен2/8/14 10:13

    За създаденото неудобство на гражданите "ВиК"АД, следва не да се оправдава, а да предложи компенсация - не плащане на водата поне за един месец. В противен случай, следва да бъде предявен граждански иск за компенсация, тъй като купуването на вода от магазините е разход за хората. "ВиК"АД можеше поне да осигури качествена вода с водоноски.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен2/8/14 10:39

    ТОЯ ПЪК ОТ 10:13 , СЕ НАСРА С НЕГОВИТЕ ВОДОНОСКИ !

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен2/8/14 11:27

    10:39 ти пък ще му пиеш сега ла*ната, тъп! ;)

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен2/8/14 11:29

    Лъжат ни! Правят всичко нарочно! И успяват да ни манипулират, защото сме предсказуеми! Хванете лопатите и мотиките и лично с тукати трябва да се връчат на тъпия ни крадлив кмет!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен2/8/14 12:32

    ДО 11:29. АБЕ ИДИОТ , ОТКЪДЕ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ТОЛКОВА ВОДОНОСКИ ЗА ВСЕКИ КВАРТАЛ С ЧИСТА ВОДА ? ОТКЪДЕ ДА ТИ ДОСТАВЯТ ВОДАТА - ОТ ХИСАРЯ , ОТ БАЧКОВО , ОТ НАРЕЧЕН ......... ? ПЪЛЕН ИДИОТ !

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен2/8/14 12:33

    Виновна е Кера червената. И не да се оправдава а веднага оставка да подава. Разбира се ако има чувство за отговорност и морал.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен2/8/14 14:58

    Зам. Директора на ВиК Кърджали Ахмед Ремзи е "Голям" инженер и специалист , питайте него за проблема. Експерт та дрънка, много разбирал от камиони. Идеален за зам. Директор.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен2/8/14 15:18

    Алооо, В и К, нервите на гражданите на К-ли вече са на изчерпване!!! Откакто се къпем с тази кална вода имаме обриви и сърбежи по главите и по цялото тяло!!!
    Няма ние, жителите на града да носим последствията от вашата некадърност, некомпетентност, политически заигравки и т.н.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен2/8/14 15:42

    Защо винаги ми изтривате коментарите, а циците на Димана са цъфнали на централно място във вестника ви,?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен2/8/14 17:03

    VQERA BJAH V SPESNIA CENTAR UJAS POLOVINATA GRAD BESE TAM S DIARIA I POVRASTANE KOI STE GI KOMPENSIRA TIA HORA BEZOBRAZIE

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен2/8/14 17:03

    V BOLNICITE KAKVA VODA PIAT BOLNITE

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен2/8/14 21:02

    К.Василева от БСП ли е ?

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен3/8/14 15:41

    СЛАВКО ДЕКА СИ БРЕ ! ОДИ И ТИ ДА ВЛАЧЕШ ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ! ТИЯ ОСТАТЪЦИ ДЪРВЕНИИ СА ОТ ТВОЕ ВРЕМЕ КАТО УПРАВИТЕЛ !!!!!!!!!! МОЛЯ АДМИНА ДА НЕ МЕ РЕЖЕ !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.