От началото на месец юли - до 23 юли 2014 г. от Районната здравна инспекция (РЗИ) е извършен контрол на 34 проби питейна вода от централни водоизточници на област Кърджали. Пробите са изследвани по показателите на постоянния мониторинг - физико-химични и микробиологични, съобщиха от инспекцията. За този период не са установени отклонения от Наредба № 9. Водата е изследвана и по показателите на периодичния мониторинг. Всички те са в нормите, посочени в същата наредба, включително и изследваните тежки метали – олово, мед, цинк, желязо, кадмий, манган.
От 23 юли 2014 г. до днес -  1 август, са взети общо 56 броя проби от питейния водопровод и от входа и изхода на пречиствателната станция. Анализите показват несъответствие по микробиологични и физико-химични показатели по Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
РЗИ извършва мониторинг и на водите от местни водоизточници (чешми). В последните дни бе извършено пробонабиране от четири местни водоизточника на територията на Кърджали - Айше молла, пътя за Ардино, до въжения  мост за кв. „Възрожденци" и сондата в кв. „Байкал". Резултатите от изследванията са несъответстващи по микробиологични показатели. Това крие риск за здравето на гражданите, ползващи вода за пиене от цитираните чешми, поради което съветваме да не се ползва водата от тях.
РЗИ-Кърджали упражнява постоянен и периодичен мониторинг на питейната вода, консумирана от населението на област Кърджали по Програма за контрол на водоизточниците, изработена съобразно методичните указания на Министерството на здравеопазването. При оценка на получените данни от мониторинга се използват показатели за качество, които имат значение за здравето на човека и са определени в Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (ДВ бр.30/2001). РЗИ-Кърджали има Акредитирана от ИА БСА по БДС EN ISO 17025 Изпитвателна лаборатория - Трансграничен Изследователски Център "Околна среда и здраве" (ТИЦОСЗ) , в която се правят изследванията на пробите вода.
Пробонабирането от инспекторите от дирекция „Обществено здраве" и изследванията на питейната вода от специалистите в ТИЦОСЗ ще се извършват и през двата почивни дни - събота и неделя, както и до нормализиране на обстановката.
24rodopi.com
На снимката: Ако не беше аварията в пречиствателна станция "Енчец" кърджалийци нямаше да научат, че водата от чешма "Айше молла" не е за пиене. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

41 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/8/14 18:15

    a v prilepzi 4e6mata godna li e?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/8/14 18:48

    Аише Молла .......мониторинг....... тц.тц.тц,

    ОтговорИзтриване
  3. horata ot kade ste piyat voda ot ma gazina vse ot magazina stavali kae rabotyat te D:

    ОтговорИзтриване
  4. horata ot kade ste piyat voda ot ma gazina vse ot magazina stavali kae rabotyat te D:

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/8/14 18:57

    Майко мила!! Ние цяла седмица пихме вода от там? Чак сега ли казвате

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/8/14 19:32

    МОНИТОРИНГ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРОБОНАБИРАНЕ !!!!!!!!!!!!!!!! СТРАШНА РАБОТА !!! АМИ ЧИСТО И ПРОСТО НЕ СИ ГЛЕДАТЕ РАБОТАТА ! КАТО СТАНЕ ФАЛ И СЕ ПРОБОАКТИВИЗИРАТЕ !!! ТЕ ТО ТОВА РЗИ !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/8/14 19:41

    РЗИ ВМЕСТО ДА СЕ ПРАВИТЕ НА МНОГО РАБОТНИ ПИШЕТЕ КАКВИ СА ОТКЛОНЕНИЯТА НЕ МИ ПИШЕТЕ ОТКЛОНЕНИЯ В МИКРОБИОЛОГИЕЧНИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ И ДО ТАМ.МИКРОБИОЛОГИЧНИ И ФИЗИКОХИМИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ СА МНОГО .............................ОБЩИ ПОНЯТИЯ.ПРЕДИ АВАРИЯТА КОЛКО ПРОБИ ИЗСЛЕДВАНИ В РЗИ НЕ ОТГОВАРЯТ ПО МИКРОБИОЛОГИЧНИ ИИ ФИЗИКОХИМИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ -----------------НИТО ЕДНА НАЙ ВЕРОЯТНО .НИМА ДО СЕГА НЕ ИЗСЛЕДВАХТЕ ПРОБИ ОТ АШАМОЛА ЧЕШМА .

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/8/14 19:44

    При тази мизерна вода къде са водоноските, бе Кмете ???

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/8/14 19:45

    Водата в Айше молла става ли за къпане? Утре с Аншето и Тончо кълчъка ще сме там!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/8/14 19:49

    Това не е водата от Айше молла, там е лъжата. Аз съм израснал в тази махала и много добре знам вкуса на водата от Айше молла, която беше от другата страна на моста ниско долу и нямаше нищо общо с дерето. Всеки стар кърджалия ще го потвърди. Не пийте вода от тази чешма. Попитайте някои хора къде са парите на дарителите за да построят чешмата. Просто трябваше да има чешма!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1/8/14 19:49

    segali ustanoviha ce vodite v kirdjali nesa piteyni dosega ot godini napret horata izpolzvaha e zasto togava gi napravihte tezi cesmivv v grada ako nesa piteyyni sramotaa

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1/8/14 20:06

    Аз пия вода от Айше Молла от 50 години и още не съм умрял !!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен1/8/14 20:26

    не това не нормална работа а по скоро картелно споразумение с ВиК и фирмите за бутилирана вода

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен1/8/14 20:43

    24rodopi.com
    На снимката: Ако не беше аварията в пречиствателна станция "Енчец" кърджалийци нямаше да научат, че водата от чешма "Айше молла" не е за пиене.
    Защо по Европата на всяко бунарче/водоизточник/има табелка за водата, дали е годна или не за пиене от човеци, кучета или друга твар? Може би, не харчат предоставените им /взети от нас всички/ милиони за банкети,командировки и др.показни мероприятия. Виж сам-http://rzi-kardjali.com/?page=%D2%C8%D6
    Тези от РЗИ-Кърджали и запомни името-Трансграничен Изследователски Център "Околна среда и здраве" (ТИЦОСЗ) усвоиха от 1 април 2011 година със срок на реализация 22 месеца (януари 2013г.) обща стойност 1 977 362 евро. със знанието на цитирам:На 30 юли 2012 г. в 16.00 часа ще се състои официалното откриване на Трансграничния изследователски център „Околна среда и здраве” (RCEH) в РЗИ – Кърджали.
    На тържеството ще присъстват народни представители, представители на Министерството на здравеопазването, генералният консул на Р.Гърция в Пловдив и гости Атина, Солун и Александруполис - Р.Гърция, областният управител на област Кърджали и кметове на общини от областта, общински съветници от Кърджали, директори на Регионални здравни инспекции и лечебни заведения от страната, проектанти, строители, изпълнители на дейности в хода на реализиране на проекта и др.
    99% при РЗИ-Кърджали има данни къде в областа водата е годна за пиене! За всяко изворче им се носи и заплаща проба!
    Защо ли РЗИ-Кърджалине посочиха някои от тях...?
    Защо РЗИ-Кърджали ни съветват да пием само... от магазина,бутилирана и добита от 500-1000 метра под земята....?
    Защо РЗИ-Кърджали в частност Трансграничния изследователски център „Околна среда и здраве” (RCEH) в РЗИ – Кърджали
    не упражнява постоянен и периодичен мониторинг на бутилираната вода, консумирана от населението на област Кърджали и да уведоми населението/без реклами/-напр. по Наредба № 9 са тези със зелен етикет подходяща за деца и ...,със син етикет..., с розов етикет...,внос от.... и т.н.?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен1/8/14 20:49

    Za sondata v kv.Baikal xorata piat voda ot tan pone 20-30 godini....

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен1/8/14 21:18

    Profesori.......palya4ovtsi

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен1/8/14 21:39

    То се знае от години, че водата от тези четири чешми не става за пиене.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен1/8/14 22:00

    Ало, къде е сега пиара на РЗИ??? Там ръководство няма ли?Да се наредят на една маса ръководството в пълен състав и да докладват, а не да пускат подчинените си да вършат това. И пак казвам, ако беше тук Стайкова щеше да ги разкъса и лично щеше да отговаря на въпросите. Вие срам нямате ли?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен1/8/14 22:04

    О стана напечено! Този там с данните за този ТИ....Ц, май е ял филии намазани с масло и шоколад от тази институция. Като ще плюеш прави го по-силно, или се покажи или се изпиши!!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен1/8/14 22:07

    А Стайкова като работи в МЗ, не е ли време да е тук, тя вода не пие ли?

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен1/8/14 22:17

    РАЗБРАЛИ ПРАСЕТА ОТ КЛАДЕНЧОВА ВОДА !

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен1/8/14 22:26

    "Защо РЗИ-Кърджали в частност Трансграничния изследователски център „Околна среда и здраве” (RCEH) в РЗИ – Кърджали не упражнява постоянен и периодичен мониторинг на бутилираната вода, консумирана от населението на област Кърджали и да уведоми населението/без реклами/-напр. по Наредба № 9 са тези със зелен етикет подходяща за деца и ...,със син етикет..., с розов етикет...,внос от.... и т.н.?"

    Защото ръководството и екипа на този център е напълно некомпетентено , защото работещите в този център са тровили Кърджали като с "специалисти " в ОЦК с години наред . Незнайно как служетели на ОЦК са преназначени в РЗИ това са "специалистите "на Трансграничния изследователски център „Околна среда и здраве” (RCEH) в РЗИ.
    Много въпроси и.......????????

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен1/8/14 22:37

    abe hora, kriza e i triabva da se napalniat djobovete na predstavitelite na butilirana voda, kak ne se setihme

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен1/8/14 23:22

    ha novo 20 !,kade byahte dosegaaaa ,osven sega da kajete che nafta teche ot tam nyama dase uchudya

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен1/8/14 23:47

    Гвоездеят на програмата е водата от водопровода. Забележете какво пише- водата не отговаря за питейно - БИТОВИ цели. С други думи освен за пиене и готвене водата не може да се ползва и за КЪПАНЕ, ПРАНЕ И МИЕНЕ НА СЪДОВЕ И НА ЗЪБИ! В и К написа на 23 юли, че водата става за битови нужди. Коя от двете държавни институции е права?

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен2/8/14 08:33

    Айшемолла чешмата от колко години хората я ползват за пиене,защо няма надпис
    ВОДАТА НЕ Е ГОДНА ЗА ПИЕНЕ,защото чиновниците разпасана команда 25 г хората
    втора седмица пълнят вода,заведенията за обществено хранене и те.Някой ще понесе ли отговорност?Последствията за съжаление са за нас.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен2/8/14 10:47

    ТОЗИ ЦЕНТЪР В РЗИ Е ФЪР-ФЪР! ТОВА Е НАПРАВЕНО ЗА САМОЧУВСТВИЕ НА Д-Р СТАЙКОВА, А НЕ НОСИ НИКАКВИ ПРИХОДИ! ДОРИ ПОЛЗА НЯМА ОТ НЕГО! НАПРАВИХА ГО СЪС СКЪПА, НО ОСТАРЯЛА АПАРАТУРА. ПЛАТИХА МНОГО ПАРИ, А ЦЕНАТА ИМ Е МНОГО ПО-НИСКА. НЕЩО КАТО ДАЛАВЕРАТА С ВИДИНСКИЯ КМЕТ, НО НЯМА КОЙ ДА ПРОВЕРИ ДАЛАВЕРИТЕ ТАМ. ОСИГУРИХА ЗАПЛАТИ ЗА НЕКАДЪРНИЦИ ОТ ОЦК! ПЪЛНА ДАЛАВЕРА!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен2/8/14 11:09

    до22.26 Отговора е един-питайте г-жа Стайкова защо са назначени.Е.Бекриева оправи цинково п-во сега дойде ред и на водата.До колкото знам заплатите са доста високи и може да си позволи да ходи на екскурзия в Париж през м.май

    ОтговорИзтриване
  29. BIRA, BIRA I PAK BIRA !

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен2/8/14 15:06

    Az sam bolna jena operirana sam3piti ot sirse izmih si liseto s chesmqna voda i v momenta koito me vidi se shashka vizpaliha mi se ochite i sqloto lise pitam se do koga

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен2/8/14 18:53

    Бекриева е некомпетентна,но злобна и лицемерна.И ако е само тя-ами то са икономисти безброй,еколози,филолози,психолози-екип като за Стайкова

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен2/8/14 19:22

    какви са микробиологичните и физико-химичните показатели на водата ни, никой нищо не казва...

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен2/8/14 19:34

    Инж. Росица Иванова защо не отговаря на въпросите на гражданите .Докога ще ни заблуждават ние данъкоплатците искаме конкретика не общи приказки и риар акции на РЗИ.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен2/8/14 20:14

    Ами Бекриева да даде отговор-тя и понятие си няма от микробиологичен и физико-химичен анализ,но от това огромното и и с нищо необосновано самочувствие никак не страда.Но обича да тормози,нарежда и да навиква подчинените си

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен2/8/14 20:38

    Това е престъпление!

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен2/8/14 22:03

    Е как да отговори,Иванова е завършила ВХВП какво прави в здравна институция,а не е в БАБХ

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен2/8/14 23:04

    Некомпетентност във ВИК и РЗИ.... ?????????????????????????????????????????????????????????????

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен2/8/14 23:33

    Иванова е веселчанска селянка....нищо повече.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен3/8/14 07:40

    Табелите си бяха там, докато не ги премахнаха "ДОБРОСЪВЕСТНИ" граждани.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.