Около 15 000 души с право на глас в 9-ти Кърджалийски многомандатен район са със сгрешен адрес. Според служба ГРАО това са избиратели, които не са подали заявление за постоянен адрес. Най-вероятно става дума за изселници или техни деца, навършили наскоро пълнолетие, които не са направили регистрация по постоянен адрес в Кърджалийско.
„Подобни проблеми е имало на всички избори досега. Дължи се на изселниците и на хората, което се мястот от едно място на друго у нас, а не се регистрират адресно", казаха за 24rodopi.com от ГРАО.
Най-много гласоподаватели със сгрешен адрес са регистрирани в община Кърджали- 4460, в Крумовград са 3548, в Джебел те са 2 503, в Ардино -1 271, в Кирково-1399, В Момчилград-1665 и в Черноочене 262.
Всички тези гласоподаватели могат да участват във вота , ако до седмица преди него подадат заявление за постоянен адрес в службите на ГРАО в общините, поясни председателят на Районната избирателна комисия Беркант Берзат. Берзат каза още, че до урните ще бъдат допуснати да гласуват 258 787 избиратели. Общо по постоянен адрес в областта се водят 321 105 жители.
Ще разкрием общо 435 секции. Най-много са в община Кърджали-137 , каза още председателят на районната избирателна комисия. Той допълни, че се очаква секции да има в Държавната психиатрична болница и многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски"
„Не смятаме, че ще има проблеми при гласуването на изселниците. Изборният кодекс дава право на всеки български гражданин с постоянен адрес в страната да упражни своето право на глас. Няма ограничения за уседналост", поясни Беркант Берзат.
Председателят на Районната избирателна комисия съобщи, че досега има три подадени жалби до РИК. Две от тях са от политическа партия ГЕРБ. Както вече 24rodopi.com писа, едната е за преместване на секции в Джебел. Комисията единодушно я отхвърлила, като недопустима. Другата е срещу заповед на кмета на Кърджали за преместване на секции. Комисията я оспорва, но ЦИК отменя решението й. Така остава в сила заповедта на кмета, но тя може да бъде обжалване пред Върховния административен съд.
За разлика от други години, когато имаше случаи секции да се помещават в молитвени домове, сега такава екзотика няма. В Момчилградско обаче ще има случаи,когато ще се гласува в частни домове и магазини.
Георги Кулов, Петър Калчев
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/8/14 10:53

    Нямам нищо против изселниците да гласуват,НО нека нямат право на глас всички.Идват веднъж годишно за смяна на документи, алъш -вериш и до там.Не става въпрос само за тези от Турция ,а за всички такива !Те нямат реална представа за състояниято на държавата.Реално те са граждани на България САМО по документи...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/8/14 11:03

    Създайте работни места за народа за да не се мести народа ту ляво,ту дясно...какво да правиме като нема работа,да седим и да ви чакаме да дойдете ори народа кога има избири..само на избири се търси този мизерен и беден народ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/8/14 11:21

    28/8/14 11:03 ти си много интересен .като знаеш,че са празни обещанията тогава защо идваш и пак гласуваш? наместо да руптаеш,че си против сега се жалваш.на нас пък тези ,които сме си останали тук знаеш ли кооолко ни е хубаво , а?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/8/14 11:28

    Изселниците изобщо да нямат право да гласуват. Хора който не живеят в България, не плащат данъци и не са част от българското общество не искаме да гласуват в България. Те не трябва да се месят в избора на българския народ. Категорично сме против изселниците който живеят постоянно в чужбина да гласуват в България. Като се замислим гласуват само изселници който са турци и им е втълпено да гласуват само за ДПС, без дори да са запознати със стратегията и начина на управление на ДПС. Ама път то какво да очакваш от стадо ахмаци, освен да се подчиняват и да слушат.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/8/14 12:21

    11:28 ti dobre li si???q idi da se pokaje6 na psiholog.....ta nali sa izbori ...koy kogoto iska nego izbira.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/8/14 13:47

    Комплексираните българи да не се оправдават с изселниците в Турция...има много голяма бг колония в Англя,Германия,Белгия,Испания,Холандия,САЩ,Канада,ЮАР така че сме всички граждани на таз страна..поздрави от Беринговия проток

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/8/14 13:51

    Priatelche (11.28) , ti znaesh li koy ,kade i kolko danatsi e platil i plashta ?
    Nishto ne znaesh , govorish po inertsia !
    Postoyanno jivushti v Kanada Balgari sushto glasuvat, makar ida niamat nishto obshto s BULGARİA pone ot 1990 nasam. Tova ne te li drazni ? Tvoyat problem e drug !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/8/14 16:06

    Аз проблем нямам,аз съм си супер в Аляска и Русия..проблема е там че българите постояно се оправдават с турците..турците не им са виновни...1989 год изгониха хората насила и държавста фалира и до ден днешен е в колапс....вместо да плюят най честните и трудови хора в бг,българите трябва здравата да се хванат да побачкааааат

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/8/14 20:45

    az siso sim turkiniya ne iskam ot tursiy da doydat da glasuvat tuk za bilgariy te kakvo vijdat tuk nie kak mi4im vednij godinata idvat i dobre bilo amsolatsi hyvani nie zaso ne glasuvame za tam prtiv sim

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/8/14 22:56

    Kak dane plastat danitse be idiyot te imat kisti zemi tuka tili im

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/8/14 23:16

    Идват на зъболекар. Една чиня струва в Туркия 800 лева, а в Булгаристан 400 лева, ето ти далаверата-400 лева. Пътните са безплатно. Като всеки вземе по 5 кг телешко месо втората далавера. Като купи дрехи втора употреба пак на далавера. За тях стана много хубаво, но за нас живеещите постоянно в град Кърджали е зле. Роди ме майко с късмет, па ме хвърли на смет(поговорка българска). Имат си късмет мюсюлманите. Трябва да целуват гхха на бай Тошо. Добре са си те добре. Можем само да им завиждаме, а ние жални от работа гърбави станахме, но не и богати. Ще изгнием в този град, а те кеф ти Туркие Туркие, Кеф ти Булгаристан Булгаристан. Кеф ти Западна Европа с християнски имена...Работливи бяха през соца. Сега дори и те го казват. Българомохамеданите са по-работливи от турците. Така ли е? Така е! Хайде със здраве, носете си новите дрехи, пийвайте си, хапвайте си, това ще остане, от караници полза няма. Те след 5 октомври ще са добре-депутати, с много парички в джоба, обикалят света...,а ние завалиите ще има да лапаме мухите, ще се вайкаме. Много е важно да си късметлия в живота. Майка ми имаше приятелка, казва се Мария: Единият й син д-р Фотев - травмотолог, известен лекар в Хасково, а другият й син е завършил в Русе-инженер. Инженера е бизнесмен и с пъти е много по-добре от брат си-доктора. Единият е завършил хуманна медицина, чел дебелите книги, мъчел се е...Така, че всичко е до Късмет...

    ОтговорИзтриване
  12. Аптикадир30/8/14 15:55

    КРАКАТА ЩЕ МУ ЦЕЛУНЕТЕ НА ТОВА МОМЧЕ НА СНИМКАТА !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен30/8/14 20:17

    Добре бе вие като сте турци, защо не ходите да гласувате в Турция?
    Е как защо, защото в Турция не ви смятат за турци (хора) и не ви дават да ставате турски граждани.
    Еми тогава за какъв х*й искате изселниците да гласуват тука?
    После няма да се сърдите като българите ви наричаме, че сте прости! Вие сами си го правите.

    ОтговорИзтриване
  14. 20:17 Никаде няма да ходим, а ще се множим тука !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.