Фактурите за консумирана електроенергия за клиентите на EVN България вече ще съдържат два нови реда за балансиране на енергийната система на страната, съобщиха за 24rodopi.com от компанията.
В процеса на либерализиране на енергийния пазар вече и потребителите с регулирани цени (битови клиенти и малки фирми на ниско напрежение) ще споделят разходите за балансиране на електроенергийната система на България
От този месец фактурите за консумирана електроенергия за клиентите на EVN България ще отразяват вече и част от разходите за балансиране на цялата електроенергийна система. Това ще бъдат редовете:
•          Балансиране на енергийната система за снабдяване
•          Балансиране на енергийната система за разпределение
Тази промяна следва старта на балансиращия пазар в страната от 1 юни 2014 г., според който вече и регулираните компании, сред които EVN България, са задължени да правят почасови прогнози за потреблението на своите клиенти, ден за ден. Прогнозите се подават в държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който управлява електроенергийната система на страната. При разлики между прогнозите и потреблението се създава дебаланс, който се заплаща от всички потребители на системата. Тези разходи се заплащат на ЕСО, а не остават за дружествата на EVN България. ЕСО е и дружеството, което следи за това дали има разлики в прогнозите, какъв е техният размер и цена. Принципът, по който ще се изчислява цената за балансиране за крайните клиенти, е следният: общата сума, дължима към ЕСО за месечния дебаланс, се дели на общата консумация на всички клиенти за този месец. Така се получава цена за дебаланс на киловатчас, която се умножава по консумацията на отделния клиент.
Максималния допустим размер на отклоненията от прогнозите, които могат да бъдат включени в крайната цена на електрическата енергия, са определени от ДКЕВР. Важно е да се отбележи, че Комисията  признава само част от разходите на дружествата на EVN България за балансиране на системата, които те имат право да включат в крайната цена на електрическата енергия. Това са до 1,5% от отклоненията в прогнозите за снабдяване и до 0,5% от отклоненията в прогнозите за разпределение. Останалите непризнати разходи остават за сметка на EVN България. В същото време електроразпределителното дружество и крайният снабдител на EVN България ще заплащат на ЕСО целия разход за предизвикания дебаланс. Разходите за балансиране ще се актуализират минимум два пъти в рамките на един ценови период до допустимите от ДКЕВР лимити.
На база на тестове на EVN България от началото на годината цената за балансиране на електроенергийната система за снабдяване ще бъде 0,00223 лв/kWh, а цената за балансиране на електроенергийната система за разпределение ще бъде 0,00008 лв/kWh.
Събрано, това прави 0,00231 лв., които ще се прибавят към крайната цена на всеки киловатчас консумирана енергия от клиентите на EVN България. Така при средна месечна консумация от 185 kWh клиентът ще заплати 43 стотинки за балансиране на електроенергийната система.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/7/14 18:11

    честито на всички клиенти на EVN.Със тези политици толкова държава

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/7/14 18:34

    Иде гражданска война....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/7/14 19:55

    Що бе, тикво от 18.34 часа не се вдигнахте на гражданска война когато другаря Винету мачкаше целия бг народ, освен ако не си гербер? Тогава плащахме жестоки сметки, ма мълчахме всички като женски полови органи. Сега за 50 стотинки искате гражданска война ли, дейба фашистите ви с фашисти.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/7/14 20:31

    честито на всички клиенти........

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/7/14 22:52

    Стига бе,вместо да намалите цената ги вдигате....тц тц тц няма да се оправи тази дръжава.......кога ли ще се заличим от картата....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/7/14 23:16

    Най лесно се стриже стадото.

    ОтговорИзтриване
  7. fuck of bulgaria and bulgarian Politics !!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/7/14 09:54

    До 19:55 Абе мазен дупесар казват 50 стотинки удрят по 50 лв като ,че ли не знаем за какво става въпрос.Ахмед Доган сиксин всичките готверен евлади!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/7/14 11:17

    ЕГАТИ ТАПЕТИТЕ !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/7/14 12:48

    19.57 [dn]+5.36[n]+9.86[dds]=59.16????????????? ZA185kv4-6olv ami dobra zena

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.