Известният археолог, археоастроном и писател Робърт Бовал се е натъкнал на находки у нас, които може да са по-стари от египетските пирамиди. Става въпрос за местности в община Момчилград.
Бовал е в България, за да снима филм в търсене на следи от цивилизацията, населявала Източните Родопи преди траките.
Проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастраномът Робърт Бовал (на малката снимка), геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) Томас Брофи са част от международнaта експедиция, която ще изследва следи от цивилизацията, населявала българските земи преди траките, в района на Източните Родопи. Те ще работят в района на праисторическите светилища на Татул и Харман Кая, а така също и в района на Белинташ.
„Ние знаем със сигурност, че датировката на варненските обекти могат да бъде установена. Цивилизацията тогава е била в пълен разцвет. Египетската цивилизация се счита стара около 3000-на година преди Христа, а тук става въпрос за още цели пет хиляди години по-рано и трябва сериозно да се преразгледат позициите ни по този въпрос. Предварителната ни оценка е, че България може да се окаже източникът на западната цивилизация", твърди Робърт Бовал в предаването „Още от деня" по БНТ.
„По-интересно е, че праисторическият човек е бил силно свързан с природата, с небето. Понякога забравяме, че сме част от Вселената. Колкото повече се отдалечаваме от своята космическа същност, е по-зле за нас. Тези праотци са положили усилия да разместят скалите, да ги подредят по определен начин, видно е, че са имали интегрален подход към Вселената."
Бовал е автор на няколко сензационни книги. Заедно с Греъм Хенкок написаха „Талисман: Свещени градове, свещена тайна", посочва най-четената агенция у нас - Блиц.
Най-известните му бестселър са „Загадката Орион", „Пазителят на сътворението", „Египетският код", „Талисман". Бовал става световноизвестен с революционната си теория за връзката между пирамидите в Гиза и трите звезди на съзвез дието Орион. Неговата теория даде тласък на успешното прилагане на археоастрономията в датирането на праисторически обекти и разкри подробности за изумителните астрономически познания на техните строители.
Би Би Си, National Geographic, Discovery Channel, History Channel, CNN и RAI 1 заснемат научнопопулярни поредици, свързани с неговите открития. Документалният филм, който ще се снима сега, е с работно заглавие „По следите на древните".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Бай Хасан31/7/14 20:34

    Тези лъжи не минават вече !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/7/14 21:01

    до бай хасан
    гледай си стадото и тютюна, а остави историята на учените.

    ОтговорИзтриване
  3. ЛИМОНАДЕНИЯ ДЖОУНС31/7/14 21:33

    БРЯХ !!!!!! НА ЯНКИ НЕ ВЯРВАМ , АБСеЛЮТНО !

    ОтговорИзтриване
  4. zafer erturk-zdravko serbezov31/7/14 21:51

    Bratcheto ni ne e chas.
    Triabva da se promiriat s tova che Nie sme tika ot predi 5000-6000 hiliadi godini.
    Te egiptianite sashto ni biaha robi navremeto.
    Ot sega da kaja ne Oligrofencheto deto pishe che sam donosnik, Vchera govorih s negovata maika i tia mi kaza che se sardel che nabremeto sam chukal Neia.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/7/14 23:41

    Aman ot amerikanski kopelbaci

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/8/14 09:37

    Тоя Американо каква трева пуши, искам и аз от същата. :D

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/8/14 09:47

    АКО ИСКА ДА СЕ СВЪРЖЕ ЩЕ МУ НАМЕРЯ МЕСТА ЗА СНИМАНЕ НЕКА ВИДИ ПЪРВО YOU TUBE SNAKE 30-50M
    В КЪРДЖАЛИЙСКО ИМА СФИНКС ІІ

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/8/14 09:47

    МОЖЕ ЛИ НЯКЯКВИ ТЕЛЕФОНИ НА ТОЗИ ГОСПОДИН ИЛИ ИМЕЙЛ АДРЕС

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/8/14 09:55

    ИМА ТАКИВА МЕСТНОСТИ В КРУМОВГРАДСКО ЗА СПРАВКА YOU TUBE SNAKE 30-50M , Noah's ark is Kroumovgrad Bulgaria И TITANOBOA - 100M BG

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/8/14 12:42

    Това безжалостно ровене около малкото останки от миналото,не е ли жестоко законно иманярство?!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/8/14 10:01

    zafer ти си много тъпо парче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. zafer erturk-zdravko serbezov5/8/14 21:36

      Piltsite se broiat na esen.
      Za men esenta idva s mnogo promeni v BG.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.