Гюнер ШЮКРИ
Представителна група от община Ардино, начело с кмета Ресми Мурад и членове на Управителния съвет, фермери, млекопроизводители и търговци от Сдружение с нестопанска цел „Местната инициативна група /МИГ/-Ардино" посети италианския остров Сардиния. Визитата бе по проект на Програмата за развитие на селските райони за създаване на трайно партньорство с МИГ от страни членки на Европейския съюз.
Председателят на УС на МИГ-Ардино Изет Шабан сподели, че са проведени изключително ползотворни срещи с три подобни сдружения, както и с Управляващия орган в Министерството на земеделието на автономна област Сардиния в Каляри.
„Особено ценна информация почерпихме от Центъра за стратегическо планиране, който е играел ролята на Управляващ орган по подхода ЛИДЕР на ЕС през периода 1991-2007 г.", заяви Изет Шабан.
Участниците в срещата споделиха своята загриженост от общите за двете страни проблеми като обезлюдяването на регионите с предимно застаряващо население, високия процент на безработица, незаинтересоваността на младите от земеделския бизнес, централизацията и бюрократичните спънки при реализацията на проектите. Първият посетен МИГ беше в крайбрежната област Сулчис, където председателят на УС-Лучиано Пирас сподели, че в своята дейност наблягат на младите, на хората в неравностойно положение и на жените. Чрез проектите за трансгранично сътрудничество се стремят да популяризират самобитността, идентичността културата и начина на живот в Средиземноморието.
„Младежите в селскостопанските райони трябва да имат самочувствие, да ползват достиженията на съвременните технологии, но в същото време не трябва да късат традиционните си връзки с родния край", заяви Пирас. Административният екип на МИГ-Сулчис демонстрира 3 проекта по трансгранично сътрудничество, реализирани в сътрудничество с партньори от Малта, Финландия, Франция, Швеция и др. европейски държави.
Втората посетена МИГ бе в град Битти, на 1000 м надморска височина, с развито овцевъдство и горски масиви от корково дърво. Идентичните проблеми като намаляващото 15-хилядно население на общината, закъснялата реализация на проектните предложения по причини от най-различен характер доведоха до полезен и интересен разговор между партньорите.
В град Тиези, регионът на МИГ Логудоро-Гочеано, се похвалиха с реализирани проекти в сферата на спортния и ловен туризъм, развитието на местните занаяти и разбира се в млекопреработвателната промишленост, тъй като 60% от производството на Сардиния е концентрирано в този регион. „Домакините споменаха, че работят от години в международно сътрудничество по споменатите направления с МИГ от ЕС и е възможно съвместното ни сътрудничество в бъдеще", заяви изпълнителният директор на МИГ-Ардино Азис Мурад. Участниците в делегацията видяха реализирани два проекта по подхода ЛИДЕР на ЕС – „Къща за гости в отдалечен селски район" и „Семейна ферма с 1000 овце и малка мандра".
Предстои организирането и осъществяването на технически проект за съвместни действия с бъдещите партньори, които изразиха готовност за общи действия.
24rodopi.com

 На снимката: Кметът на Ардино Ресми Мурад получава почетния флаг на крайбрежната област Сулчис
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/7/14 15:10

    Виж ги само какви лъжци са ,изпиха кръвчицата на хората искат да има млади хора в Ардино!!Как не ги е срам!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.